Morgan Stanley: SAD bi mogao izbjeći recesiju, ali Europa ne

Ilustracija: Shutterstock

VELIKA Britanija i gospodarstva eurozone sljedeće će godine vjerojatno upasti u recesiju, ali Sjedinjene Države bi se mogle za dlaku izvući zahvaljujući otpornom tržištu rada, objavila je investicijska banka Morgan Stanley. Očekivano ponovno otvaranje Kine nakon gotovo tri godine obuzdavanja covida-19 trebalo bi rezultirati oporavkom njezinog gospodarstva, kao i drugih azijskih tržišta u razvoju, procjenjuju analitičari te investicijske banke.

Za 2023. godinu predviđaju rast globalnog gospodarstva za 2.2 posto, što je ispod najnovije procjene Međunarodnog monetarnog fonda o 2.7-postotnom rastu. Morgan Stanley za iduću godinu predviđa podjelu između razvijenih gospodarstava "u recesiji ili blizu nje", dok će se gospodarstva u razvoju "skromno oporaviti".

Procjenjuje da će kinesko gospodarstvo u sljedećoj godini porasti za pet posto, iznad 3.7-postotnog rasta koji se očekuje za tržišta u razvoju, dok prosječni rast u grupi 10 razvijenih zemalja predviđa po stopi od samo 0.3 posto.

"Amerika će za dlaku izbjeći recesiju"

Središnje banke diljem svijeta povisile su u ove godine kamatne stope kako bi obuzdale inflaciju. Morgan Stanley procjenjuje da će u SAD-u središnja banka Fed zadržati visoke stope i u 2023. jer će inflacija ostati visoka, nakon vrhunca u četvrtom tromjesečju ove godine.

"Američko gospodarstvo tijesno će izbjeći recesiju u 2023. godini, ali slijetanje zbog značajnog usporavanja rasta zapošljavanja neće biti tako meko, dok će stopa nezaposlenosti nastaviti rasti", kaže se u izvješću, u kojemu se predviđa rast američkog BDP-a za 0.5 posto u sljedećoj godini.

"Kumulativni učinak stroge monetarne politike u 2023. prelijevat će se i na 2024. godinu, rezultirajući s dvije vrlo slabe godine", dodaje se.

Na globalnoj razini bi vrhunac inflacije trebao doći u posljednjem ovogodišnjem tromjesečju, napisali su analitičari, "sa smanjenjem stopa inflacije koja će voditi priču iduće godine".