Most želi uvesti plaćanje eurima u sezoni, Marić: Nitko mi to nije najavio

Foto: FaH/Index

KANDIDAT Mosta za gradonačelnika Dubrovnika, Maro Kristić, iznio je ideju o plaćanju eurima tijekom turističke sezone gostujući na N1, a da prije toga o ideji Mosta nije obavijestio svoje koalicijske partnere u HDZ-u, pa ni ministra financija Zdravka Marića.

Prema prijedlogu Mosta, već od ove turističke sezone u Hrvatskoj bi se uvela mogućnost plaćanja eurima, ali do maksimalnog dnevnog iznosa od 200 eura.

"Ključna riječ je ograničeno, da se ne bi pomislilo o euroizaciji. To je poticajna mjera. U poreznoj reformi došlo je do promjene stopa i u ugostiteljstvu. Tada smo se složili da to može dovesti do poremećaja u tom sektoru. Predlagali smo različite mjere. Komunicirajući puno s ugostiteljima i trgovinskim sektorom jedna od mjera koja bi pomogla bi bilo uvođenje eura, ali ograničeno. Istraživanja su pokazala da su deseci milijuna eura, koji bi se trebali potrošti, zbog nemogućnosti plaćanja, propuste i potroše na drugim destinacijama", rekao je Kristić, dodajući kako je to prvi put da Most iznosi tu ideju.

"Ideja nije isisana iz prsta"


"Mi imamo svoju ideju. Ovo je prvi put da je iznosim. Namjeravam je iznijeti i u Saboru. Način za fiskalizaciju bi ostao isti. Račun bi bio izdat u kunama, ali bi imao naznaku koliko je to eura po srednjem tečaju. To je mala tehnička izmjena. Trebat će, naravno, provesti jednu ozbiljnu raspravu. Mislim da to možemo brzo iskomunicirati. Šteta je propusitit sezonu. Ideja nije isisana iz prsta", rekao je Kristić.

Marić: Nitko me nije ništa pitao


O ideji Mosta se uoči sjednice vlade oglasio i ministar financija Zdravko Marić, ustvrdivši kako ga o njoj nitko nije pitao, a ni informirao.

"Nemam komentara. Nitko me nije ništa pitao, informirao ni najavio. Postoje zakoni, prije svega Zakon o HNB-u i Zakon o deviznom plaćanju", kratko je prokomentirao Marić uoči sjednice vlade.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.