Nakon Milanovićeve prijetnje NATO promijenio svoj dokument

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

"NEKE zemlje ne žele da se u završnoj deklaraciji summita NATO-a u Bruxellesu spominju Daytonski ugovor i konstitutivnost triju naroda, no Hrvatska za tako nešto neće dati suglasnost", izjavio je jučer predsjednik države Zoran Milanović i zaprijetio da će Hrvatska blokirati deklaraciju ako se u njoj ne spomene Daytonski sporazum.

Čelnici 30 članica NATO-a, među kojima i predsjednik Milanović, okupit će se danas na summitu u Bruxellesu, na kojem bi trebali donijeti odluke o reformama Saveza do 2030.

Na summitu će biti prihvaćeno sedam dokumenata, uključujući zajedničku izjavu u kojoj se spominje Bosna i Hercegovina i za koju Milanović tvrdi da se priprema već tjedan dana.

"Netko ima problem (s time) da se u završnoj deklaraciji NATO-a spominju Daytonski ugovor i tri konstitutivna naroda", rekao je.

Kako danas javljaju mediji, deklaracija će se ipak spominjati Daytonski sporazum i izbornu reformu u BiH. No, Milanovićev zahtjev neće biti potpuno prihvaćen jer se neće spominjati konstitutivni narod.

"Nama Milanovićev show ne treba"

U sjedištu NATO-a su shvatili da je predsjednik Milanović zaista spreman napraviti show tijekom samog okupljanja lidera, a "nama taj show ne treba", zaključeno je u neformalnim razgovorima u NATO-u, prema onome kako je Večernjem prepričano iz dobro upućenih izvora.

Kompromis je, prema onome što su doznali, ovakav: izrijekom se spominje Daytonski sporazum. Spominje se i izborna reforma u BiH, kao nužnost koju treba dogovoriti i provesti. Konstitutivni narodi se izrijekom ne spominju, tu je rezultat ovih pregovora u posljednji čas ostao neriješen. Ranije je bila formulacija o dobrobiti građana, Hrvatska je tražila da se na tom mjestu spominje dobrobit konstitutivnih naroda i građana, a na kraju se ne spominju ni građani ni konstitutivni narodi.

Kovačević: Stoltenberg zvao Milanovića, postignut kompromis

Vanjskopolitički analitičar Božo Kovačević rekao je jutros u HTV-ovoj emisiji Studio 4 kako je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg nazvao predsjednika RH Zorana Milanovića zbog prijepora oko spominjanja BiH u deklaraciji samita NATO-a te da je postignuto kompromisno rješenje.

"Budući da ni Zapadni Balkan ni Bosna nisu predmet ovog samita, to je samo usput spomenuto i vjerojatno su naši pregovarači zbog toga propustili inzistirali da budu spomenute one formulacije na kojima hrvatska vanjska politika prema BiH inzistira, premda je i naša delegacija nešto pokušala. Međutim, sve dok predsjednik nije rekao da neće potpisati zajedničku deklaraciju - a to bi u ovim trenucima presudnim za NATO bilo, pa možemo reći skandalozno - sve dok predsjednik nije rekao da neće potpisati, NATO nije reagirao. 

Međutim, jučer u poslijepodnevnim satima glavni tajnik NATO-a nazvao je predsjednika ili Ured predsjednika i objasnio da se Daytonski sporazum spominje u tom dokumentu, da se spominje potreba reforme izbornog zakonodavstva, ali se ne spominju ni građani ni konstitutivni narodi. Tako da je postignuto kompromisno rješenje", rekao je Kovačević.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.