Napokon smo uspjeli doznati koliko je kontejnera osigurala država

DANIMA smo pokušavali doznati koliko je točno kontejnera za privremeni smještaj ljudi stradalih u razornom potresu kod Petrinje osigurala država. 

U tome smo danas napokon uspjeli. 

Kako smo doznali broj kontejnera koji je trenutno zaprimljen I distribuiran putem Robnih zaliha (uključuje kontejnere iz Robnih zaliha i primljene putem međunarodne pomoći) je 128 (28 iz Robnih zaliha, 82 iz Austrije, 4 iz Slovenije, 14 iz Rumunjske).

Nemoguće je, međutim, doći do točnih podataka o tome koliko je kontejnera postavljeno, a koliko još nije. Jedina informacija koju smo uspjeli dobiti je da su kontejneri postavljeni ili da su u tijeku postavljanja po gradovima, općinama i selima koji su pogođeni potresom.

Velika većina kontejnera je iz inozemstva

Dolazi još 100 kontejnera u sklopu pomoći iz Turske.  Od tih sto kontejnera dolazak 30 kontejnera se očekuje sutra, a na terenu bi mogli biti u srijedu navečer ili četvrtak ujutro.

Također se, kako doznajemo, trenutno povlači 41 kontejner iz ostalih dijelova RH koji su se upotrebljavali za potrebe epidemije.

Osim toga, Srpsko narodno vijeće doniralo je 12 kontejnera, a očekuje se dodatnih 18, dakle SNV ukupno donira 30 kontejnera.

Uz to, CROSCO je donirao 22 kontejnera.

Prema svemu ovome, ukupan broj pristiglih I najavljenih kontejnera je 321. Ovdje naravno nisu uračunate privatne donacije. 

No potpuno je jasno da je velika većina kontejnera osigurana iz inozemstva. 

Kada je riječ o mobilnim kućicama, iz Ministarstva turizma neslužbeno doznajemo kako je povučeno 90 mobilnih kućica iz kampova te da će ih sa sutrašnjim danom biti 106 na terenu, a navodno su u tijeku razgovorori o dodatnim količinama. 

Kolika je potražnja za privremenim smještajem nakon potresa

Što se privatnih donacija tiče, država raspolaže tek informacijama da je 10 kontejnera postavljeno u općinu Majur, šest u Petrinju, a da je deset kontejnera u dolasku u selo Pecki. 

Na popisu kojim su raspolagale lokalne vlasti i Ravnateljstvo civilne zaštite bili su zahtjevi za nešto manje od 500 kućica. Dio se riješio kroz privatne, direktne donacije kamp-kućica, a dio neće biti udovoljen jer su statičari utvrdili da se u objektima može boraviti. Kako smo neslužbeno doznali, popis je od prekjučer spušten na lokalne stožere i lokalnu samoupravu na kojima je sad prikupljanje podataka s različitih adresa i usklađivanje dodjele privremenog smještaja. 

Istovremeno se, međutim, barata brojkom od oko 1000 kontejnera koji su još potrebni pa je teško kolika je stvarna potreba za kontejnerima u ovom trenutku.

1600 šatora neupotrebljeno, a novi su zatraženi iz pomoći EU

Što se tiče šatora, točno je da 1600 iz Robnih zaliha uopće nije stavljeno u uporabu.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić jučer je izjavio da "ni za jednim tim artiklom u posljednjim danima nisu izražene potrebe s terena". No kako doznajemo, šatori su svejedno naručeni iz mehanizma pomoći Europske unije.

Odgovorni se, neslužbeno smo doznali, pravdaju time da su iz mehanizma pomoći EU zatraženi zimski šatori, a da je većina šatora koji su sada na raspolaganju u Robnim zalihama vojni šatori M70.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.