Nastavio se rat za pokretne stepenice u Zagrebu, Importanne postavio zaštitare

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

DANAS se nastavio nevjerojatan rat za pokretne stepenice u Zagrebu. 

Podsjetimo, pokretne stepenice u Importanne centru kod Glavnog kolodvora u Zagrebu ne rade već četiri mjeseca, a sukob između Grada Zagreba i Importannea vezan uz njihove neriješene imovinskopravne odnose, rasplamsao se početkom rujna. 

Importanne postavio zaštitare 

Tada su došli serviseri iz Grada koji su krenuli popravljati stepenice, a u tome su ih spriječili zaštitari Importannea. No ne zadugo jer su i iz Grada doveli svoje zaštitare pa su serviseri nastavili s radom.

Danas se ponovio sličan scenarij. Ujutro su u Importanne stigli serviseri Grada Zagreba, no Importanne je postavio desetak zaštitara koji su tijelima blokirali pristup pokretnim stepenicama. 

U pozadini cijele priče je sukob između Uprave Importanne centra i Grada Zagreba. Najjednostavnije rečeno, oni se spore oko toga čija je odgovornost održavanje pokretnih stepenica. Iz Grada su Importanne optužili da nije dobro održavao stepenice, a iz Importannea žele utvrditi u kojem su stanju stepenice, što će serviseri točno napraviti te koje su garancije za to da se one neće opet pokvariti. Iz Importannea tvrde i da im Grad neko vrijeme nije plaćao svoj dio za održavanje stepenica, a danas su se ponovno oglasili priopćenjem.

Objasnili su što se po njima danas dogodilo u Importanne centru, a priopćenje prenosimo u cijelosti.

Importanne centar: Radi se o ugrožavanju građana

"U ponedjeljak, 1. listopada, u prijepodnevnim satima predstavnici Grada Zagreba s izvođačima došli su nakon višetjednih iskopavanja i prokopavanja na lokaciji 
Trg A. Starčevića 7, na vrh vanjskog dijela pokretnih stepenica Importanne Centra, s namjerom da provuku cijevi za električne kablove kojima bi se spojili na pokretne stepenice.  
Taj je pokušaj protupravan i nastavak je iznenadnog i nenajavljenog upada sa zaštitarima i serviserom kojega je angažirao Grad Zagreb od 4.9.2018. godine, kad su započete neovlaštene i s tvrtkom Importanne Centar d.o.o. kao upraviteljem objekta, neusuglašene radnje na pokretnim stepenicama. 
 
Importanne Centar d.o.o. kao upravitelj objekta održava cijeli objekt, pa tako i pokretne stepenice od 1994. godine na profesionalan i odgovoran način i u skladu s pozitivnim propisima na korist svih suvlasnika objekta. Pokretne stepenice su vlasništvo tvrtke Importanne d.o.o. koja ih je kupila i ugradila na toj lokaciji 1994. godine. Upravitelj je odgovoran i ovlašten za njihovo redovito održavanje i servisiranje i to je i činio sve ove godine. 
 
Sukladno novonastaloj situaciji Importanne Centar kao upravitelj postupio je prema pravilima struke i zakona u interesu suvlasnika objekta koji je predmetom održavanja. Tako je napravljen nulti pregled pokretnih stepenica kako bi se vidjelo u kakvom su stanju iste i da li su pogodne za korištenje. Tom prigodom, tvrtka ovlaštena za izdavanje atesta (u skladu sa propisima koji reguliraju tematiku strojeva i opreme), Kontrol biro d.o.o., potvrdila je na licu mjesta da pokretne stepenice ne zadovoljavaju uvjete za izdavanje navedenog atesta. O tome će Importanne Centar, a po dobivanju pisane potvrde navedenoga, obavijestiti sve nadležne institucije, odgovorne službe i širu javnost. Zbog svega navedenoga, Importanne Centar kao odgovorni upravitelj ne može dopustiti bilo kakvo neovlašteno postupanje, a koje bi bilo protivno zakonskim propisima i pravilima struke. 
 
Grad je svih ovih godina od izgradnje 1994. godine, financijski sudjelovao u održavanju u adekvatnom omjeru, sve do 2017. godine kada je na štetu Importanne Centra kao upravitelja i svih drugih suvlasnika objekta, zadržao novčana sredstva i usmjerio u nešto treće samo njima poznato. Tim načinom na ime održavanja objekta dospjeli dug Grada iznosi oko 4 milijuna kuna. Pokretne stepenice stavljene su izvan funkcije u lipnju ove godine, nakon redovnog servisa i nalaza ovlaštenog servisera, zbog čega je trebalo donijeti odluku da se iste zamijene novima ili poprave, a o čemu je u više navrata obaviješten nadležni gradski ured i ured Gradonačelnika kojemu je u travnju ove godine upućen službeni dopis i zatražen sastanak. Sastanak do danas nije održan niti je dobiven ikakav službeni odgovor iz gradonačelnikovog Ureda. 

Također, dug Grada na ime održavanja objekta, za 2017. i 2018. godinu do danas nije podmiren", stoji u priopćenju Importanne centra.             

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.