Nesreća turskog zrakoplova u Amsterdamu: Boeingu otkazao visinomjer

PRELIMINARNI rezultati istrage zrakoplovne nesreće koja se prošli tjedan dogodila blizu amsterdamske zračne luke Schiphol ukazuju na to da je za nesreću kriv neispravni uređaj za mjerenje visine u zrakoplovu.

U nesreći putničkog zrakoplova Boeing 737 turske kompanije Turkish Airlines, smrtno je stradalo devet osoba, a 124 ih je preživjelo pad zrakoplova.

Nizozemski ured za sigurnost zračnog prometa priopćio je da su problemi s visinomjerom uzrokovali nepravilnosti prilikom prilaženja aerodromu i snižavanja visine.

Ove su pretpostavke potvrđene preslušavanjem audio zapisa nastalog komunikacijom između članova posade tijekom leta te uvidom u zapis iz tzv. crne kutije.

Dok se zrakoplov nalazio na visini od oko 1.950 stopa (oko 700 metara) lijevi visinomjer u pilotskoj kabini počeo je pokazivati promjenu visine šo je registrirao sustav automatskog pilota zrakoplova.

Konačni rezultati istrage neće biti poznati još neko vrijeme obzirom da stručnjaci moraju analizirati sve prikupljene podatke te pričekati rezultate vještačenja dijelova zrakoplova.

R.I.
Foto: AFP

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.