Nestao kineski ministar obrane. Nema ga već mjesec dana, a Peking šuti

Foto: EPA

KINA je odbila komentirati gdje se nalazi njen ministar obrane, iako se sve češće postavljaju pitanja o njegovoj sudbini mjesec dana nakon što je posljednji put viđen u javnosti. Glasnogovornik ministarstva obrane Wu Qian kazao je da "nije upoznat sa situacijom" kada je upitan je li ministar Li Shangfu pod istragom.

Lijev nestanak uslijedio je nakon niza neobjašnjivih kadrovskih promjena koje su ovog ljeta uznemirile vrh kineske vladajuće Komunističke partije, uključujući svrgavanje bivšeg ministra vanjskih poslova Qin Ganga u srpnju. Peking je također najavio smjenu dvojice generala na čelu Raketnih snaga Narodne oslobodilačke vojske, vojnog ogranka koji nadzire nacionalni arsenal nuklearnih i balističkih projektila.

Dužnosnici i u prošlosti često nestajali

Na pitanje CNN-a kako je odsutnost Lija i zamjena dvojice generala utjecala na operacije, Wu je ponovio kako će "istražiti svaki slučaj i srušiti svakog korumpiranog dužnosnika". Nestanak dvojice istaknutih ministara potaknuo je pitanja o vladavini vođe Xi Jinpinga, koji je kineski politički sustav učinio još netransparentnijim dok je koncentrirao moć i provodio strogu stranačku disciplinu.

Visoki kineski dužnosnici u prošlosti su nestajali iz javnosti, samo da bi mjesecima kasnije Komunistička partija priznala da su pritvoreni radi istrage. Takvi iznenadni nestanci postali su uobičajena značajka Xijeve antikorupcijske kampanje, a nedostatak informacija nije neuobičajen unutar kineskog političkog sustava.

Wall Street Journal izvijestio je ranije ovog mjeseca da su vlasti u rujnu odvele Lija na ispitivanje, pozivajući se na osobu blisku donošenju odluka u Pekingu. Financial Times je pisao da američka vlada vjeruje kako je ministar obrane stavljen pod istragu, pozivajući se na američke dužnosnike. 

Vojno povjerenstvo izvijestilo o korupciji

Ni u jednom izvješću nije naveden razlog za istragu. Li, protiv kojeg je SAD uveo sankcije 2018. zbog kineske kupnje ruskog oružja, još uvijek je naveden kao kineski ministar obrane, jedan od pet državnih vijećnika i član stranačkog moćnog Središnjeg vojnog povjerenstva (CMC).

Krajem srpnja CMC-jev Odjel za razvoj opreme izdao je obavijest pozivajući na javne dojave o korumpiranoj praksi nabave koja datira iz 2017., što se podudara s vremenskim razdobljem u kojem je Li bio zadužen za nabavu u odjelu. Nije jasno jesu li protiv Lija poduzete ili će biti poduzete disciplinske mjere.

Ni Li ni Qin nisu bili prikazani na snimci sastanka Komunističke partije kojem su nazočili visoki stranački dužnosnici, a koju je u srijedu emitirala državna televizija CCTV. Prošli tjedan je Wall Street Journal javio kako je istraga Komunističke partije otkrila da je Qin bio u izvanbračnoj aferi dok je bio kineski izaslanik u Washingtonu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.