Policajci u Beogradu doslovno bježali od huligana. Nova.rs: Napale ih ove dvije ekipe

JUČER je u Beogradu ipak održana Europride šetnja koja je prvotno bila zabranjena. No sve su obilježili incidenti huligana koji su, među ostalim, napadali policiju i sudionike povorke. 

Protivnici Europridea u dvije skupine, jedna je bila znatno nasilnija i brojnija

Protivnici Europridea počeli su se okupljati još oko podneva, iako je sam događaj bio zakazan za 17 sati, a među njima su bile dvije vidno podijeljene grupe. Jednu su činili takozvani "litijaši", odnosno vjerski fanatici, a drugi su bili ekstremni huligani, na čelu s navijačima i pripadnicima "Narodnih patrola". 

Obje grupe su vrijeđale sudionike, vikali "Ubij pedera" i slično te pokušale probiti kordon, no ova druga, huliganska bila je u svemu tome znatno agresivnija i brojnija. 

Huligani se skupili kod Svetog Save, činili su ih pripadnici "Narodnih fronti" i navijača Partizana Grobara

Neposredno pred početak manifestacije u okviru Europridea 2022., kod hrama Svetog Save krenulo je okupljanje mladića odjevenih u crno, maskiranih maskama, kapuljačama i kapama. Kako piše Nova.rs, radi se ekstremnim nacionalistima iz "Narodnih fronti" kojima su se pridružili pripadnici Grobara, navijača Partizana. 

Obje ekipe huligana koje su činile tu drugu skupinu protivnika gej pridea, piše Nova, prijetili su okupljenima i nisu dozvoljavali novinarima da rade svoj posao, vidno bijesni i nezadovoljni jer vide kameru, a neki od njih glasno su se hvalili da su ponijeli oružje i da planiraju tući pripadnike LGBT+ populacije. 

Tko su "Narodne patrole"

Neki od pripadnika "Narodnih patrola" već su dobro poznati srpskoj javnosti. Radi se o ekstremističkoj organizaciji koja dolazi na gotovo svaki javni skup i nerijetko širi mržnju i agresiju prema ugroženim skupinama. Organizacija je izrađena na širenju ksenofobije, samostalnim uhićivanjima ljudi i prebijanju migranata. Dogovaraju se i obavještavaju javnost o svojim akcijama putem Telegram grupa, kao i veliki broj drugih ekstremista.

Njihovi pripadnici viđeni su u masi koja se okupila kod hrama Svetog Save. Logistiku im je, kao i uvijek, pružao vođa organizacije Damnjan Knežević.

Bilo pripadnika grupe Grobara koju je vodio zloglasni Belivuk

Njima su se pridružili i navijači Partizana. Oni su nosili svoja obilježja, majice s oznakama "PFK", "Partizan", kao i "Principi". Grupa "Principi" godinama je jedna od najistaknutijih i najsurovijih navijačkih frakcija Grobara.

Riječ je o navijačkoj frakciji čiji su vođe Veljko Belivuk i Marko Miljković uhićeni u veljači prošle godine u velikoj akciji MUP-a i BIA-e zbog sumnje da su počinili niz kaznenih djela, uključujući i brutalna ubojstva.

Izazvali kaos, tukli policiju...

Kako piše Nova.rs upravo ove dvije ekipe huligana, pripadnici Grobara i "Narodnih patrola" izazvali su kaos na ulicama Beograda. U namjeri da dođu do mjesta na kojem su se okupljali sudionici Europridea, naišli su na kordon policije i nisu mogli dalje.

Revoltirani huligani potom su krenuli prema Bulevaru oslobođenja, gdje su se žestoko sukobili s policijom. 

Policajci doslovno bježali pred huliganima

Policiju su napali palicama i gađali ih bakljama i raznim predmetima. Malobrojniji policajci doslovno su utrčavali u vozila i bježali od huligana.

 

Ozlijeđeno 13 policajaca, 87 privedenih

U kaosu je ozlijeđeno više policajaca i demolirana su dva policijska vozila. Kako je priopćio MUP, ozlijeđeno je 13 policajaca, a privedeno 87 osoba. 

Većina policijskih službenika je ozlijeđena upravo tijekom napada oko 200 huligana na policiju nedaleko od hrama Svetog Save.