Novinarsko društvo bojkotiralo Bandićev domjenak

Foto: Pixsell/Sanjin Strukic

TRADICIONALNO novogodišnje primanje za novinare koje je u utorak navečer u palači Dverce priredio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ovog je puta prošlo bez predstavnika Hrvatskog novinarskog društva (HND) koji su se inače u pravilu protokolarno obraćali tom prigodom.

Zabrinjavajuće Bandićevo ponašanje prema novinarkama

Naime, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko odbio je poziv na prijem jer smatra da je ponašanje prvog čovjeka Zagreba prema novinarkama i novinarima već dulje vrijeme krajnje neprihvatljivo, a posebice je zabrinjavajuće što su meta tih verbalnih napada najčešće žene.

"HND je u više navrata javno reagirao osudivši takvo ponašanje, ali je gradonačelnik Zagreba, unatoč osudama, nažalost nastavio s neprimjerenim ponašanjem prema našim kolegicama i kolegama, uvjeren u ispravnost takvog svog ponašanja. S obzirom na sve navedeno, kao i na činjenicu da je HND prije nekoliko mjeseci javno pozvao na bojkot praćenja aktivnosti Milana Bandića, dolazak HND-ova predstavnika na prijem za novinare kod zagrebačkoga gradonačelnika bio bi potpuno pogrešan potez i obeshrabrujuća gesta prema našim kolegicama i kolegama koji su na vlastitoj koži osjetili svu količinu ružnog ponašanja Milana Bandića", stoji u priopćenju HND-a koji je još jednom pozvao novinarke i novinare te medije da se solidariziraju s kolegicama i kolegama koji su meta napada zagrebačkoga gradonačelnika.

Na novogodišnjem primanju govore su održali predsjednik Hrvatskih novinara i publicista (HNiP) Krešimir Čokolić i domaćini, predsjednik Gradske skupštine Drago Prgomet i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Seksistički ispadi

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) prošle je godine u više navrata oštro osudilo neprimjereno ponašanje zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića prema novinarima, a posebice novinarkama, kada ih je verbalno omalovažavao. Na veliku osudu HND-a naišao je Bandićev seksistički ispad usmjeren prema novinarki Mateji Dominiković s N1 televizije krajem kolovoza, nakon što mu je postavila niz pitanja o zagrebačkom GUP-u.
HND je upozorio i da su meta Bandićevih napada bile i kolegice i kolege s Hrvatskog radija, HTV-a, RTL-a i Nove TV, a posebno ga zabrinjava što se najčešće okomljuje na novinarke.

Krovna novinarska udruga i Sindikat novinara Hrvatske također su zbog učestalog vrijeđanja novinarki i novinara prošle godine pokrenuli kampanju "Samo odgovorite na pitanje".

To novinarsko udruženje poručilo je tada kako je pravo svakog novinara i novinarke da postavljaju pitanja i inzistiraju na odgovorima, dok je obaveza dužnosnika na njih odgovoriti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.