Obiteljska Credo banka: Sinovi očevima odobravali kredite!

POLICIJA je u sklopu akcije protiv čelnika Credo banke uhitila šest osoba. Osim vlasnika Borisa Barača i Mirka Vukovića, uhićeni su i njihovi sinovi Vibor Barač i Marko Vuković. Bili su članovi Kreditnog odbora banke koji je odobravao izdavanje rizičnih kredita vlasnicima. Novac se plasirao u njihova privatna poduzeća.

Osim očeva i sinova Barač i Vuković, policija je jučer uhapsila i predsjednika Uprave banke Šimu Luketina te člana Uprave Matu Mišića. Svi se terete za zloporabu položaja i ovlasti te okvirno štetu od nekih 250 milijuna kuna.

Vlasnici tvrde da bi vratili kredite da nije došlo do likvidacije

Prvi je pred uredujuću tužiteljicu jučer izveden Boris Barač. Zanijekao je navode optužbe te negirao krivnju, doznajemo od njegovog branitelja Damira Primorca. Određeno mu je zadržavanje da ne bi utjecao na svjedoke, a o istražnom zatvoru bi se trebalo odlučiti u ponedjeljak, nakon što se ispitaju ostali osumnjičenici.

Osim Borisa Barača, jučer je ispitan i njegov sin Vibor te drugi većinski vlasnik banke Mirko Vuković. Također je negirao krivnju, doznajemo od njegovog branitelja Željka Gulišije. Slično je iskazao i Vibor Barač, doznaje se od branitelja Jadrana Franceschija.

Vlasnici tvrde da bi kredite vratili, no u tome ih je spriječila likvidacija banke od strane HNB-a prije 20-ak dana. HNB je, međutim, upozorio da su krediti davani bez valjanih instrumenata osiguranja te da se kasnilo sa otplatom.

Jamstveni kapital završio u rukama vlasnika

Do konačnog sloma je došlo jer je banka ostala bez jamstvenog kapitala koji je završio u rukama vlasnika.

Prema izvješću HNB-a, Credo banka je lažno iskazala poslovanje pa se pretpostavlja da bi istražnim nalogom trebalo biti obuhvaćeno i krivotvorenje isprava.

Danas bi pred tužiteljicu trebali odvesti mlađeg Vukovića, te članove Uprave, predsjednika Luketina i člana Mišića.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.