Od sada možete pratiti vremenske prilike na Marsu

Foto: NASA

BEZ obzira na to koliko je zima bila hladna na vašem području, vjerojatno nije bila tako hladna kao na Marsu. Ako niste u to sasvim uvjereni i želite vidjeti konkretne podatke, od sada to možete, piše NASA.

Naime, javnosti je postala dostupna aktualna vremenska prognoza za Mars, tako da jednim klikom možete saznati koliko je stupnjeva na tom planetu danas, ili tijekom nekog drugog dana, bilo uistinu hladno ili toplo, puše li snažan vjetar i slično.

Ova nedjelja je bila hladna

Na NASA-inoj sondi InSight nalaze se instrumenti koji bilježe temperaturu, brzinu vjetra i tlak zraka na Crvenom planetu, a svemirska agencija odlučila je s javnosti dijeliti navedene podatke.

Tako je vrijeme ove nedjelje na Marsu bilo tipično za mjesto gdje se nalazi sonda, odnosno karakteristično za zimu na pustoj ravnici poznatoj kao Elysium Planitia. Najviša temperatura bila je -17 stupnjeva Celzijevih, a najniža -95 stupnjeva. Vjetar je puhao u smjeru jugozapada s najvećom brzinom od 16,9 m/s.

Vremenske prilike na Marsu možete pratiti ovdje.

Osjetljivi senzori

Putem skupine senzora naziva Auxiliary Payload Subsystem (APSS) InSight će kontinuirano pružati informacije o vremenskim uvjetima na Marsu. Sonda će bilježiti te podatke tijekom svake sekunde sola (dana na Marsu) i slati ih na Zemlju. Dizajnirana je da prikuplja te podatke tijekom perioda od najmanje dvije zemaljske godine, što će znanstvenicima omogućiti da prate i proučavaju sezonske vremenske promjene na udaljenom planetu.

Podaci su zabavni za znanstvenike, meteorologe, ali i za sve ostale stanovnike Zemlje.

"Imate osjećaj kao da ste posjetili drugi planet ", rekao je Don Banfield sa Sveučilišta Cornell u New Yorku. "Na Marsu imamo poznate atmosferske pojave koje su ipak prilično različite od onih na Zemlji."

APSS uključuje senzor koji mjeri tlak unutar sonde i dva senzora koja mjere temperaturu zraka i brzinu vjetra, a koja se nalaze na vanjskom dijelu InSighta.

Prvi magnetometar na drugom planetu

Sonda posjeduje i magnetometar, mjerni instrument za mjerenje jakosti magnetskoga polja ili magnetskog momenta. Radi se o prvom magnetometru koji je čovjek postavio na površinu drugog planeta.

Senzori temperature zraka i vjetra, takozvani Temperature and Wind for InSight (TWINS), zapravo su obnovljeni rezervni dijelovi, izvorno namijenjeni za rover Curiosity.

TWINS bi prvenstveno trebao znanstvenicima javljati kada dolaze jaki vjetrovi koji bi mogli ometati slabe seizmičke signale, ali se može koristiti, zajedno s kamerama sonde, kako bi se utvrdilo koliko prašine i pijeska nose vjetrovi na Marsu.

Pijavice na Marsu

Naime, znanstvenici još uvijek ne znaju koliko je vjetra potrebno da prašina stigne u atmosferu Crvenog planeta, a što utječe na stvaranje fascinantnih Marsovskih dina ili oluja koje se znaju protezati čitavim planetom.

Pomoću sustava APSS znanstvenici će moći proučavati i vrtložni fenomen na Marsu (eng. dust devil), odnosno prašinske vrtloge. Pomoću svojih osjetljivih senzora InSight će tu zanimljivu pojavu moći uočiti i s udaljenosti od nekoliko desetaka metara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.