Otrovani špijun Sergej Skripal više nije u kritičnom stanju

Foto: Hina/EPA

BIVŠI dvostruki ruski špijun Sergej Skripal, koji je otrovan prošlog mjeseca, više nije u kritičnom stanju, objavili su liječnici.
 
Bolnica Salisbury District priopćila je da Skripal dobro reagira na terapiju i ''naglo se oporavlja''. 
 
Skripal (66), britanski državljanin, i njegova kći Julija (33), koja mu je došla u posjet iz Rusije, u bolnici su više od mjesec dana, nakon što su nađeni u nesvijesti na klupi u Salisburyju, gdje bivši špijun živi. Završili su u bolnici u kritičnom stanju.
 
Skripalovi otrovani novičokom prije više od mjesec dana
 
Britanski državni laboratorij za obrambenu znanost i tehnologiju Porton Down utvrdio je da su otrovani novičokom, tajanstvenim bojnim otrovom izumljenim u Sovjetskom Savezu osamdesetih. 
 
Julija Skripal se već ranije probudila iz kome i razgovara, a ruska televizija jučer je objavila navodni telefonski razgovor između nje i rođakinje koja živi u Rusiji.
 
>>Hrvatska je protjerala Rusa zbog trovanja u Engleskoj. Ima li dokaza da iza toga stoje Rusi?
 
Britanska vlada optužila je Rusiju za napad nervnim otrovom, a Rusija je ogorčeno odbacila te optužbe, nazivajući ih ''užasnima i neutemeljenima''. Sve je rezultiralo diplomatskom odmazdom Velike Britanije i gotovo 30 drugih zemalja koje su protjerale ukupno preko stotinu ruskih diplomata za koje tvrde da su tajni špijuni. Rusija je odgovorila recipročnim mjerama.
 
Skripalovo stanje se "naglo poboljšava"
 
Dr. Christine Blanshard, medicinska ravnateljica u bolnici Salisbury District, komentirala je poboljšanje stanja pacijenata: ''Prošlog tjedna, obavijestila sam vas da se stanje Julije Skripal poboljšalo i da je sada stabilno. Kako sama Julija kaže, njena snaga raste iz dana u dan i može očekivati dan kad će biti dovoljno dobro da napusti bolnicu. Bilo kakva spekulacija kad će taj dan biti samo je to - spekulacija. U međuvremenu, Julija je zamolila za privatnost dok se nastavlja oporavljati, što bih voljela da mediji poštuju.''
 
''Također vas želim obavijestiti o stanju njenog oca, Sergeja Skripala. On dobro odgovara na terapiju, naglo se oporavlja i više nije u kritičnom stanju'', dodala je liječnica.
 
Rusko veleposlanstvo: Dobre vijesti!
 
Rusko veleposlanstvo u UK-u, koje se zadnjih dana žestoko obrušilo na zemlju domaćina zbog optužbi za koje tvrde da su lažne, komentiralo je današnje vijesti. ''Dobre vijesti!'' objavljeno je na njihovoj Twitter stranici.
 
U istragu napada bojnim otrovom na britanskom tlu, prvog takvog u novijoj povijesti, uključila se i Agencija za zabranu kemijskog oružja (OPCW), kojoj je UK poslao uzorke otrova. Zahtjev Rusije da i ona bude uključena u istragu, odnosno da joj se pošalju uzorci, odbijen je na sjednici OPCW-a, što je razbjesnilo Kremlj.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.