Ovo su zagrebačke škole u kojima će djeca nositi uniforme

Foto:123 RF/Index

GRADSKI ured za odgoj, obrazovanje i sport proveo je anketu o uvođenju školskih uniformi u 108 osnovnih škola grada Zagreba. Na anketu su odgovorile sve škole, a u Gradskom uredu otkrivaju kako će u 30 škola svi učenici nositi uniforme, a u 22 škole uniforme će imati samo neki razredi.
 

Realizacija je već krenula i prve uniforme se mogu očekivati u školama nakon Uskrsa, točnije 18. travnja, o čemu je Index već pisao.

>> DOZNAJEMO Uniforme stižu u zagrebačke škole iza Uskrsa

>> RAVNATELJI O ŠKOLSKIM UNIFORMAMA

>> ŠTO JE PRIORITET? Uniforme za 20-ak milijuna kuna ili informatika za 10-ak milijuna

Dizajn uniformi je u tijeku, a kako smo već objavili, radit će ih Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (URIHO), čiji djelatnici će ih dizajnirati i šivati. Za uniforme će se ukupno izdvojiti 10 milijuna kuna iz gradskog proračuna.

Podsjetimo  i da je Index ranije objavio dopis upućen svim ravnateljicama i ravnateljima zagrebačkih osnovnih škola.

Dopis školama

"Svjesni razlike da je gotovo u svakom razrednom odjeljenju moguće naći djevojčicu ili dječaka koji su iz nekog razloga odbačeni i isključeni iz grupe, ovim putem pokrećemo inicijativu za uvođenje školskog kodeksa odijevanja, tj. školske odore u osnovnim školama grada Zagreba, a kojim bismo omogućili djeci da održe status institucije u kojoj se dijete osjeća prihvaćeno, bez obzira na socijalnu sredinu iz koje dolazi", stoji u dopisu koji je potpisao Ivica Lovrić, pročelnik tog gradskog ureda.


Prema tom dopisu, svaka škola moći će samostalno dizajnirati odoru, a za one koji je ne mogu sami dizajnirati, Grad će za njih osigurati stručne dizajnere.

"Odjeća bi trebala biti jednostavna, udobna za nošenje i prilagođena godišnjem dobu (majica, košulja) i njome bi se trebalo istaknuti pripadanje određenom razrednom odjelu ili školi u cjelini", stoji u dopisu.

U njemu se također mole sve ravnateljice i ravnatelje da oprezno i s uvažavanjem pristupe prijedlogu uvođenja školskih odori u škole, "imajući u vidu demokratska načela koja uzimaju u obzir mišljenja učitelja, roditelja i učenika".

"Svi trebaju imati priliku argumentirano obrazložiti svoje stavove, a učenicima valja omogućiti zadovoljenje potrebe za isticanjem vlastite osobnosti, osobito u sredinama u kojima je nošenje određenih ukrasa, nakita ili vjerskih simbola dio osobnosti ili znak pripadanja nekoj zajednici", stoji u dopisu.

U priloženoj tablici je popis škola u kojima će učenici nositi uniforme. Prvo je zbrojeno pet škola, koje će kako doznajemo prve dobiti uniforme.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.