Pacijentica: Odlomili su mi zube tijekom gastroskopije u Splitu

TIJEKOM pregleda želuca endoskopskim ultrazvukom (EUS) u splitskom KBC-u spikerici HRT-ovog Radija Dubrovnik Mariji Laptalo izbijena su dva prednja zuba, dok joj je aparatom za pretragu naneseno više ozljeda usne šupljine, piše UNA. Laptalo je u utorak išla na gastroskopiju u splitsku bolnicu.

"Prijateljice su bile sa mnom, prestravile su se kad sam izašla iz ordinacije. Jučer sam cijeli dan plakala, a onda sam zaključila da se za ovo mora znati. Bolujem od dvije kronične bolesti i posjet liječniku mi nije nikakvo čudo, ni rijetko, a doživjela sam i neugodnosti. Ovako nešto nisam mogla ni sanjati. Osjećam se silovano, nemam bolje riječi", ispričala je Laptalo za UNU.

"Liječnik je bio iznerviran što sam uopće tu"

Laptalo kaže da ju je na EUS uputio gastroenterolog iz Dubrovnika, gdje je išla na gastroskopiju par puta zbog kroničnog gastritisa. Liječniku se ovaj put zbog vidljive tvorbe učinilo da bi trebalo isključiti malignu bolest želuca pa ju je u Split poslao na zahvat koji se ne radi u Dubrovniku.

"Upozorena sam da ta pretraga traje nešto duže nego obična gastroskopija i da je cijev deblja, pa sam očekivala da će me posebno pripremiti, možda i dati narkozu. Gastroskopiju su mi bez sedacije radili nekoliko puta, no to traje pet minuta, što nije problem izdržati. Trideset, četrdeset minuta, koliko je ovo otprilike trajalo, sasvim je nešto drugo. U svakom slučaju, očekivala sam razgovor i pripremu za pregled.

Na Zavodu za gastroenterologiju u Splitu dočekala me samo medicinska sestra koja je jedva sa mnom razgovarala. Nakon nekog vremena je u ordinaciju ušao liječnik na čijoj je košulji pisalo dr. Bratanić i još neki jako mladi liječnik, vjerojatno specijalizant.

Nitko mi se nije predstavio niti su mi se obratili. Uzeli su nalaze, nakon čega je dr. Bratanić izrazio iznerviranost što sam uopće tu i što im se šalju 'čvrge' ili kvrge od 13 mm, nisam ga dobro razumjela. U nekom sam momentu komentirala da je to na početku bio polip koji se razlio na zahvatu, a on mi je odgovorio da nemam nijedan nalaz. 

Rekla sam da je tu sve i da samo pregleda dokumentaciju, no on je i dalje stajao okrenut leđima i tvrdio da nema ničeg. Nakon nekog vremena tražila sam da mi da papire i pokazala ovom dr. Brataniću sve te nalaze. Nitko ništa nije odgovorio", govori Laptalo.

"Osjetila sam krv i komadiće zuba"

Spikerica kaže da joj je medicinska sestra dala neku injekciju od koje nije ništa osjetila. Tijekom gastroskopije se u usta pacijenta postavlja usnik koji je potrebno lagano prihvatiti zubima i koji služi kao zaštita pacijentovih zuba.

To štiti i endoskopski aparat koji izgleda poput tankog crijeva koje se provlači kroz jednjak, želudac i dvanaesnik pacijenta. Laptalo kaže da je liječnik u 40-ak minuta neprekidno naglo pomicao crijevo u svim pravcima i komentirao "kvrgu koju on sada mora pregledavati". Tvrdi da doktor nije reagirao ni kada je ugledao krv. 

"U jednom sam trenutku osjetila krv i neke komadiće pod usnom, ali nisam znala je li to komad usnika ili što. Kad je prestao, shvatila sam da mi je potezanjem crijeva odlomio dva prednja zuba", kaže Laptalo. Nakon pretrage specijalizant je otišao iz ordinacije pa je Laptalo ostala sa sestrom i dr. Bratanićem.

Tada je u šoku rekla da su joj pukli zubi. "Liječnik se nije ni okrenuo, a sestra je na to samo kazala da joj nisam izgledala kao da mogu toliko podnijeti", kaže. UNA doznaje da se liječnik s odjela zove dr. Andre Bratanić.

UNA je ravnatelju splitskog KBC-a Juliju Meštroviću poslala upit o tome hoće li se provesti unutarnji nadzor nad postupanjem liječnika i medicinske sestre u slučaju Marije Laptalo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.