Pad na europskim burzama uoči izvješća o inflaciji

Foto: EPA

Na europskim burzama jutros su cijene dionica pale jer su splasnule nade da će Fed smanjiti kamate u ožujku i jer ulagači ne žele riskirati uoči objave izvješća o inflaciji u eurozoni.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9:30 u minusu 0.4 posto, oslabivši drugi dan zaredom.

Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 0.14 posto, na 7620 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0.41 posto, na 16.835 bodova, a pariški CAC 0.97 posto, na 7580 bodova.

Danas prva procjena inflacije u eurozoni u siječnju

Ulagači su oprezni jer će Eurostat danas objaviti prvu procjenu inflacije u eurozoni u siječnju.

Tako burze prate jučerašnji pad Wall Streeta, gdje je Dow Jones skliznuo 0.82 posto, dok je S&P 500 potonuo 1.61, a Nasdaq indeks 2.23 posto.

Kao što se očekivalo, čelnici Feda ostavili su nakon dvodnevne sjednice kamatne stope nepromijenjene, u rasponu od 5.25 do 5.50 posto.

U priopćenju su naveli da ne očekuju smanjenje kamata dok ne budu čvrsto uvjereni da se inflacija stabilno spušta prema ciljanoj razini od 2 posto.

Nakon sjednice predsjednik Feda Jerome Powell kazao je, pak, da je malo vjerojatno da će čelnici Feda biti uvjereni u to do sjednice u ožujku.

To je razočaralo ulagače koji su očekivali da će Fed početi smanjivati kamatne stope u ožujku.

"Iz Fedova priopćenja je jasno da više neće biti povećanja kamata, što je pozitivno, no ulagači bi trebali očekivati da će se kamate zadržati na povišenim razinama dulje razdoblje jer su gospodarski pokazatelji još daleko od onih koji bi naveli Fed na smanjenje kamata", kaže Oliver Pursche, analitičar u tvrtki Wealthspire Advisors.

I na većini azijskih burzi cijene su dionica pale. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 9:30 u minusu 0.3 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0.8 posto, dok su cijene dionica u Šangaju i Australiji pale između 0.6 i 1.2 posto. U Hong Kongu i Južnoj Koreji porasle su, pak, između 0.3 i 1.8 posto.