Kazneno prijavljena Željka Markić, tvrdi se da je varala državu i izvlačila subvencije

Foto: Hina, Index

UDRUGA Domino podnijela je DORH-u kaznenu prijavu protiv udruge U ime obitelji i njezine čelnice Željke Markić zbog sumnje da su počinili subvencijsku prevaru u slučaju dodjele trogodišnje institucionalne potpore koju im je dodijelila Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.


Udruga U ime obitelji dobila je trogodišnju institucionalnu potporu u iznosu od 139.280 kuna godišnje od Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, kako je objavljeno na stranicama Zaklade 22. prosinca 2017., navodi u priopćenju udruga Domino.

Ističe da se među propisanim uvjetima za prijavu na natječaj navodi uvjet da se "protiv osobe ovlaštene za zastupanje udruge ne vodi kazneni postupak i da se dokaz dostavlja prije potpisivanja ugovora".

Sumnjaju da Markić nije dostavila važan dokument

U ime obitelji u prijavi, kako smatraju iz Domina, nisu dostavili informaciju o vođenju kaznenog postupka protiv Markić i time su izvršili prevaru.

Podsjećaju da je 16. siječnja pred Općinskim kaznenim sudom u Zagrebu donesena nepravomoćna presuda protiv Željke Markić, koja je proglašena krivom zbog počinjenja kaznenog djela na štetu ugleda privatne tužiteljice Mime Simić.

"Nesporno je, stoga, da se protiv Željke Markić vodio kazneni postupak, a nevođenje kaznenog postupka protiv osobe ovlaštene za zastupanje udruge bio je uvjet za ostvarivanje sredstava. S obzirom da je udruga U ime obitelji ipak dobila podršku Zaklade, postoji osnovana sumnja da u svojoj prijavi na natječaj nisu dostavili informaciju o vođenju kaznenog postupka protiv Željke Markić, ovlaštene za zastupanje Udruge i time izvršili prevaru", ističe udruga Domino.


Dodaju da Zaklada ima visoke kriterije za određivanje prihvatljivosti udruga kojima odobrava potpore te da su tolerancija i uvažavanje raznolikosti temeljne vrijednosti Zaklade, "koje su teško povrijeđene davanjem sredstava organizaciji civilnog društva koja se bori protiv tih vrijednosti, pogotovo u okolnostima kada postoji sumnja da je u cijelom postupku zatajeno neko kazneno djelo".

Markić ranije ovaj tjedan proglašena krivom za klevetu

"Postupak koji se vodio protiv Željke Markić, a i nedavna prvostupanjska presuda na osnovu tog postupka u suprotnosti su s tim vrijednostima te smatramo da zbog navedenih okolnosti Udruga U ime obitelji ne može biti korisnik sredstava Nacionalne Zaklade za razvoj civilnog društva. Očekujemo da će nadležno državno odvjetništvo obaviti sve potrebne istražne radnje da bi se utvrdila ili otklonila odgovornost za kazneno djelo subvencijske prijevare", zaključuje Domino u priopćenju.

Željka Markić nepravomoćno je proglašena krivom za klevetu, temeljem tužbe koju je protiv nje podigla književnica i filmska kritičarka Mima Simić. Ona je Željku Markić tužila zbog tvrdnji koje je predsjednica U ime obitelji u veljači 2016. izgovorila u intervjuu za Jutarnji list.

Simić je tužbu za klevetu podigla zbog sljedeće izjave Željke Markić: "Dovoljno govori činjenica da je u ove tri godine 88 posto ukupnih sredstava, oko 1,3 milijuna eura, podijeljeno na 12 posto portala odnosno udruga. Naveli smo brojne primjere sukoba interesa, primjerice Mima Simić, LGBT aktivistica, tri je godine zaredom bila birana u Povjerenstvo te je to isto povjerenstvo dodjeljivalo sredstva portalu Vox Feminae kojemu je njezina partnerica bila stručna suradnica. I onda ne čudi što je gospođa Simić svirala gitaru i pjevala na Markovu trgu protiv ministra Hasanbegovića. Šteta što nije podigla glas i kao članica Povjerenstva tri godine zaredom ustala protiv nepravilnosti i privilegiranosti određenih udruga i medija. Da je to učinila, danas bi bila vjerodostojna. Na žalost, u ovim okolnostima harangu protiv ministra Hasanbegovića mogu jedino čitati kao pokušaj zadržavanja nezakonitih privilegija."


Sutkinja Općinskog kaznenog suda u Zagrebu Sandra Kantolić je nepravomoćnom presudom proglasila Željku Markić krivom te je dosudila novčanu kaznu od 60 dnevnih iznosa u visini dnevnog iznosa od 100 kuna. No s obzirom na to da Željka Markić prije današnjeg dana nije kažnjavana, sud joj je izrekao uvjetnu osudu na godinu dana.

Nacionalna zaklada financira se novcem iz proračuna

Nacionalnu zakladu za razvoj civilnoga društva, kako stoji na njihovim stranicama, osnovao je posebnim zakonom (NN 173/03) Hrvatski sabor 16. listopada 2003. godine, kao javnu zakladu s osnovnom svrhom promicanja i razvoja civilnoga društva u Republici Hrvatskoj.

"Radi ostvarivanja svoje temeljne svrhe, Nacionalna zaklada pruža stručnu i financijsku potporu programima koji potiču održivost neprofitnog sektora, međusektorsku suradnju, građanske inicijative, filantropiju, volonterstvo te unaprjeđuju demokratske institucije društva.

Nacionalna zaklada se financira iz sredstava državnoga proračuna, osiguranih na posebnoj poziciji Ureda za udruge, iz dijela prihoda od igara na sreću i nagradnih igara, te od osnovne imovine, donacija i ostalih prihoda, sukladno s člankom 16. Zakona o zakladama i fundacijama", objašnjava se na njihovim stranicama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.