Policija objavila: Ubojica Ibrahima Dedića ima tri državljanstva

Foto: Index

ZAGREBAČKA krim policija nakon 21 godine otvara slučaj ubojstva kontroverznog bankara Ibrahima Dedića, vlasnika Promdei banke, koji je likvidiran u Zagrebu u srpnju 1999. godine. Policija je privela nekoliko osoba koje dovodi u izravnu vezu s ubojstvom.

Policija je zbog ovog slučaja sazvala izvanrednu presicu s početkom u podne. 

>> Policija nakon više od 20 godina otkrila ubojice bankara Ibrahima Dedića

Voditelj službe općeg kriminaliteta zagrebačke policije Zvonimir Petrović kazao je da je riječ o višegodišnjem vrlo složenom istraživanju tijekom kojeg je proveden veći broj "izvidnih i dokaznih radnji" te vještačenja, među kojima i biološko. 

Uhićeni osumnjičenik je po njegovim riječima zadnjih desetak godina živio izvan Hrvatske, a policija je nekoliko godina čekala njegov dolazak koji je, kako su rekli, bio ključ priče.

Godinama čekali da ga uhite iako su znali tko je?

Novinare je zanimalo zašto se toliko dugo čekalo da se osumnjičenik vrati i je li se mogla tražiti pomoć putem međunarodne pravne pomoći, no u policiji su objasnili da je to taktika postupanja i da to nisu mogli provesti na drugi način. 

Osnova sumnje potvrđena je kroz vještačenja koja su provedena u posljednja 24 sata, rekli su u policiji, objasnivši da je jedno imati operativna saznanja koja na nešto upućuju, a drugo dokaze.

"Ne možemo reći da je vrijeme najbitniji faktor, čekao se način, dokaz, osnovana sumnja, mogućnosti, alati da bi se sve privelo kraju što konkretnije i što čvršće", rekla je glasnogovornica zagrebačke policije Marija Goatti.

Policija je potvrdila da je na određenoj razini surađivala sa zemljama u kojima se osumnjičeni nalazio, ali iz taktičkih razloga ne do kraja jer je dolazak osumnjičenika bio ključan.

Uhićen je par dana nakon što je došao u Hrvatsku, gdje ima rodbinu. U četvrtak je predan pritvorskom nadzorniku, uz posebno izvješće Županijskom državnom odvjetništvu.

Policija je isprva uhitila dvije osobe, ali za drugu nije potvrđena sumnja da je sudjelovao u Dedićevu ubojstvu.

Nema dosje

Osumnjičeni 49-godišnjak od ranije nije imao policijski dosje, a policija traga za još dvojicom zasad nepoznatih počinitelja.

Policija nije željela govoriti o detaljima pa je ostalo nepoznato koji je trag nakon više od 20 godina doveo do osumnjičenika, što je motiv ubojstva i je li riječ o plaćenom ubojici. 

"Mogu reći da policija cijelo vrijeme nije zaboravila taj slučaj, da su se cijelo vrijeme prikupljala saznanja koja su se dodatno provjeravala i razrađivala tako da se razradom jednog prikupljenog saznanja došlo do sumnje kod konkretnog počinitelja", rekao je Petrović.

Oružje kojim je u 51. godini ubijen vlasnik Promdei banke još nije pronađeno pa policija nastavlja istraživanje u tom smjeru iako očekuju da će to zbog proteka vremena biti teško. 

No, u policiji kažu da imaju dovoljno dokaza protiv 49-godišnjaka jer u suprotnom u jednom takvom ozbiljnom kaznenom djelu ne bi sumnjičili konkretnu osobu. Kad su ga suočili s konkretnim dokazima reagirao je prilično hladno, a branio se šutnjom.

Tijek presice pratitili smo uživo na Indexu:

12:26 Kaznena prijava je podnesena protiv tri osobe, od toga dvije zasad nepoznate. 

12:24 "I u posljednja 24 sata su provedena vještačenja koja su potvrdila operativna saznanja koja smo imali", kažu iz policije.

12:20 Na uhićenje je osumnjičenik reagirao prilično hladno i nije se opirao, kažu iz policije.

12:19 Policija uhićenom stavlja na teret obično ubojstvo, a kažu kako zasad nemaju saznanja o tome da je riječ o plaćenom ubojici.

12:16 Iz policije kažu da su čekali na dolazak osumnjičenog ubojice iz taktičkih razloga. Kažu kako nije uhićen na granici te da je u Hrvatskoj bio nekoliko dana. 

12:15 Potvrdio je da su čekali da dođe u Hrvatsku kako bi ga uhitili. Osoba koja se sumnjiči je ispitana, no branila se šutnjom.

12:14 Šef Službe općeg kriminaliteta kaže kako postoje razne indicije o naručiteljima ubojstva, no da su zasad na razini špekulacije. Kaže kako je osoba uhićena jučer na području Zagreba, a da je posljednjih desetak godina živjela izvan Hrvatske.

12:13 Iz policije kažu kako ne mogu odgovoriti na pitanje kakav je motiv te da još uvijek nisu pronašli oružje ubojstva i da još uvijek rade na tome.

12:11 "Ne mogu potvrditi pripadnost osumnjičenog ubojice policijskim ili vojnim krugovima", rekao je šef Službe općeg kriminaliteta. Govori kako policija sve ove godine nije zaboravila slučaj te da je provjeravala saznanja, a da je jednim takvim saznanjem došla do rješenja slučaja.

12:09 Uhićene su dvije osobe, ali za jednu nije utvrđeno da je povezana s ubojstvom, rekli su iz policije ne želeći otkriti više detalja.

12:08 Obavljen je niz vještačenja, a osumnjičeni za ubojstvo dosad nije evidentiran za počinjenje kaznenih djela. Osoba je predana pritvorskom nadzorniku. 

12:07 30.1. su policijski službenici u koordinaciji s DORH-om završili istraživanje nad 49-godišnjem državljaninom RH, Švicarske i Nizozemske zbog sumnje da je u Zagrebu u Ivekovićevoj 17 uz još dvoje nepoznatih počinitelja počinio ubojstvo 1997. na štetu hrvatskog državljanina.

Božinović potvrdio uhićenje

"Jutros me glavni ravnatelj policije izvijestio da je policija privela nekoliko osoba koje se dovodi u vezu s ubojstvom bankara Ibrahima Dedića iz 1999. godine", rekao je danas ministar Božinović u Novom danu N1 televizije. 

Istražitelji su jučer u Heinzelovoj cijeli dan obavljali razgovore s više osoba koje dovode u vezu s ovom likvidacijom. Nakon godina rada tim istražitelja zagrebačkog Odjela za krvne delikte vjeruje da ima dovoljno čvrste dokaze da ubojicu smjesti iza rešetaka.

Likvidacija na Sveticama

U srpnju 1999. godine za zagrebačkim Sveticama likvidiran je Ibrahim Dedić, kontroverzni bankar, kojega su ubojice dočekali na ulazu u njegovu zgradu. Prema pričanju susjeda, Dedića su dočekala trojica muškaraca, ubila ga i pobjegla crnim BMW-om njemačkih registracija. Jedan egzekutor je tada ranio drugoga pa je ostao i njegov krvavi trag, ali sve dosad se nije otkrilo tko je ubio bankara

Neki svjedoci na suđenju tzv. zločinačkoj organizaciji su s tim povezivali Željka Šobota. Prema nekim pričama, Šobot je bio taj koji je najprije ranio Dedića pa su kasnije Dedićevi ljudi likvidirali Šobota, a nakon toga pak Šobotovi iz osvete Dedića. 

Tko je bio Ibrahim Dedić?

Dedić je 1989. otvorio prvu privatnu banku u Hrvatskoj i Jugoslaviji na Sveticama, pored stana u kojem je živio. Promdei banka je u svojim najboljim danima imala 43 poslovnice po Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Sloveniji i bila teška oko 53 milijuna tadašnjih njemačkih maraka. Dedić je 1997. otvorio bankarski koridor između Zagreba i Beograda.

Velika medijska afera izbila je godinu dana kasnije kad je objavljeno da Promdei banka duguje Narodnoj banci Bosne i Hercegovine 19 milijuna njemačkih maraka, a nekoliko mjeseci nakon toga Promdei banka je zamrznula šest milijuna dolara namijenjenih obnovi kuća u Brčkom.

Treba reći i da je sin ubijenog Dedića tužio Republiku Hrvatsku i tražio odštetu od 10 milijuna kuna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.