Pupovac govorio na komemoraciji za ubijene u Medačkom džepu

Foto: Hina

"Srpsko narodno vijeće (SNV) organiziralo je u Medaku kod Gospića komemoraciju za žrtve, 30 godina nakon zločina u akciji Hrvatske vojske i policije, kada su ubijani, zlostavljani i masakrirani civili i ratni zarobljenici pretežno srpske narodnosti", priopćeno je iz SNV-a.

"Većina žrtava ubijena je za vrijeme akcije od 9. do 11. rujna, a sela Počitelj, Čitluk i Divoselo potpuno su spaljena i opljačkana u povlačenju postrojbi, 17. rujna 1993.", ističe SNV pozivajući se na presudu najdokumentiranijeg ratnog zločina počinjenog nad Srbima u Hrvatskoj devedesetih godina prošlog stoljeća.

Prema podacima SNV-a, stradalo je najmanje 28 civila te više od 50 vojnika sa srpske strane, a neki vojnici ubijeni su nakon zarobljavanja, u pojedinim slučajevima dokazano je teško zlostavljanje, mučenje i iživljavanje.

Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac kazao je da je komemoracija izraz najdubljeg unutrašnjeg kršćanskog moralnog osjećaja i da su ondje trebali danas biti ne samo predstavnici žrtava nego i vlasti i svi oni koji su znali za to mjesto.

On je kazao da će učiniti sve da budu (SNV) na komemoraciji u Širokoj Kuli.

Prema javno dostupnim podacima, u tom selu udaljenom desetak kilometara od Gospića srpski su vojnici 13. listopada 1991. i nekoliko dana kasnije ubili 40 Hrvata.

Izrazio je potrebu da se negdje uz crkvu postavi znak stradanja s imenima žrtava, koja trebaju biti zapamćena. "Ne treba se zlopamtiti. Ne treba produbljivati i proširivati mržnju jer je nje previše, jer je ta mržnja uzrokovala ovo stradanje", zaključio je.

Pusić: Tu su trebali biti predstavnici vlade i vojske

Predsjednik Antifašističke lige Zoran Pusić kazao je da su ratne zločine počinili pripadnici Hrvatske vojske, navodno u ime Hrvatske, te da bi zbog toga danas na tom mjestu trebali biti prisutni predstavnici hrvatske vlade i Hrvatske vojske.

"Trebaju se pokloniti žrtvama i naglasiti da Hrvatska država nema nikakve veze s takvim zločinima, te da će ih pravosuđe procesuirati i osuditi. Naravno, u praksi su suđenja išla teško i sporo", rekao je.

"Za desetke ubijenih muškaraca i žena dosuđene su minimalne kazne, neke čak ispod zakonom propisanog minimuma", kazao je i zauzeo se da se žrtve upamte i prenesu mladim ljudima kako bi oni mogli naučiti iz iskustva starijih, a ne na vlastitoj koži.

Predsjednik antifašističke lige kazao je da su zločini ondje počinjeni okrutno i s ciljanom namjerom etničkog čišćenja te da predstavljaju fašizam u njegovoj najgoroj fazi.

Specijalni izaslanik predsjednika Republike Srbije za pitanja nestalih Veran Matić kazao je da su članovi obitelji stradalih podnijeli tužbe sa zahtjevima za nadoknadu štete i da su one u nekim slučajevima, poput onog Boje Pjevača, odbačene, ali da istraga službeno još traje.

Također, kazao je da Ustavni sud i Europski sud za ljudska prava nisu dali pozitivan odgovor žrtvama.

Neki članovi obitelji žrtava smatraju da je nadjačala kultura da se ne priznaju zločini i da se umjesto izražavanja žaljenja za žrtvama slave zločinci, kazao je Matić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.