Putin misli da NATO prijeti: Rusija oživljava nuklearne vlakove

Foto: Wikipedia

RUSKI stručnjaci počeli su raditi na novim elementima "Barguzina", borbenog željezničkog raketnog kompleksa koji je namijenje prijevozu i lansiranju strateških nuklearnih projektila, piše Sputnik. Neki smatraju kako je to ruski odgovor na NATO-ov kompleksni sustav zaštite od balističkih projetkila, koji se postavlja u Poljskoj i Rumunjskoj.

Ruske oružane snage mogle bi dobiti pet Barguzin željezničkih ICBM sustava do 2020. Zapovjednik obrazovnog odjela Stratepkih raketnih snaga Viktor Nestorov rekao je potkraj veljače kako će nova  generacija vlakova koji ispaljuju interkontinentalne rakete u vojnu službu ući 2020. godine.

Ruski vojni stručnjaci smatraju kako je sustav jaka protuteža NATO-voj balističkoj raketnoj obrani (BMD), koju SAD postavlja u istočnoj Europi.

U četvrtak su vojni predstavnici Pentagona otvorili svoju bazu raketne obrane u Deveseluu, u Rumunjskoj. Deveselu je jedan od prvih većih europskih elemenata američkog globalnog raketnog štita. Ključni dio čini Aegis Ashore, sustav za raketnu obranu opremljen s AN/Spy-1 radarom i vertikalnim lanserima s 24 Standard SM-3 Block IB projektila.

Slični sustav trenutno se gradi u Poljskoj, a ta bi baza trebala početi raditi 2018. godine.

Rusi misle da im NATO prijeti

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov naglašava kako razmještanje elemenata američkog globalnog raketnog štita u Europi predstavlja direktnu prijetnju sigurnosti Ruske Federacije.

Ruski BŽRK izgleda poput bilo kojeg teretnog vlaka, a taj raketni kompleks može prijeći i do tisuću kilometara na dan.

Prvi BŽRK-ovi ušli su u službu u Sovjetskoj vojsci 1987., ali su potpuno izbačeni iz uporabe 2007. u suglasnosti sa START II dogovorom između Sjedinjenih Država i Rusije.

Svaki Barguzin biti će naoružan sa šest interkontinentalnih projektila RS-24 Jars, koji se mogu dovesti u paljbeni položaj u roku od nekoliko minuta. Trebali bi biti opremljeni i s naprednim sustavima za elektroničko ratovanje kao i sofisticiranom "stealth" tehnologijom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.