Sabor: Obavještajno podzemlje pokušalo kompromitirati neke predsjedničke kandidate

ODBOR za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora potvrdio je danas da je tzv. obavještajno podzemlje, sastavljeno većinom od osoba koje su nekada radile kao pripadnici državnih sigurnosno-obavještajnih službi, u vrijeme predsjedničke kampanje radilo na kompromitiranju dijela predsjedničkih kandidata.

Istragom je utvrđeno da je manipulacijama i pokušajem izrade kompromitirajućih materijala podzemlje pokušalo naštetiti Ivi Josipoviću, Andriji Hebrangu, Draganu Primorcu i Nadanu Vidoševiću, a pritom se tvrdi da je državna obavještajna zajednica reagirala zakonito i pravovremeno te da je 30. studenoga prošle godine informirala državni vrh o kompromitirajućim podacima i najavila poduzimanje određenih mjera.

Kompromitirajuće materijale sastavljali su bivši obavještajci

Ostojić je potvrdio da osobe koje su izradile sporni kompromitirajući materijal još nisu otkrivene, no dodao je kako neki do sada prikupljeni podaci govore u prilog tezi da je riječ o bivšim obavještajcima sigurnosno-obavještajnih službi te da su neki od njih tijekom kampanje bili viđeni u izbornim stožerima pojedinih kandidata. Za njima se intenzivno traga, a Ostojić je potvrdio i da su navodno kompromitirani materijali bili složeni od podataka i činjenica koje su bile ranije poznate i dostupne javnosti, no u njihovu istinitost nije želio ulaziti.

Na pitanje novinara je li Ivo Josipović kao predsjednički kandidat u vrijeme kampanje imao pravo od sigurnosnog sustava zatražiti zaštitu od obavještajnog podzemlja, Ostojić je odgovorio kako je svaki od kandidata imao to pravo.

Ostojić je također potvrdio i da je Odbor donio jednoglasnu odluku da se od nadležnih tijela zatraži što hitnija izmjena Uredbe o obvezama iz područja nacionalne sigurnosti vezano uz sektor telekomunikacija, a motivirano najnovijim slučajem u kojem je ravnatelj Operativno-tehničkog centra za nadzor telekomunikacija (OTC) Dinko Majić sudovima uputio naputak kako će postupati s informacijama o evidenciji prepaid korisnika mobilnih komunikacija. Donesena je i odluka da se pokrene postupak izmjena Zakona o sigurnosnom sustavu kako bi se položaj OTC-a jasnije uredio zakonom, a ne podzakonskim aktima kao do sada.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.