Savjetovala Lovru Kuščevića, a danas je postala šefica povjerenstva za sukob interesa

Foto: PIXSELL/Marko Prpic, Luka Stanzl

ALEKSANDRA Jozić Ileković postala je nova predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, a to tijelo napušta dosadašnja čelnica Nataša Novaković, odlučeno je danas tajnim glasovanjem Hrvatskog sabora.

Jozić Ileković dobila je glasove 78 zastupnika, njena protukandidatkinje Nataša Novaković, dosadašnja predsjednica Povjerenstva dobila ih  je 50, dok Nike Nodilo-Lakoš i Ines Pavlačić nisu dobile ni jedan glas. Novaković se nije natjecala i za članicu Povjerenstva pa napušta to tijelo.

Prije nego što je ušla u Povjerenstvo, Jozić Ileković obnašala je niz  dužnosti, osam godina je bila članica Državnog izbornog povjerenstva (DIP), savjetnica ministra pravosuđa, viša upravna inspektorica Ministarstva pravosuđa, zamjenica predstojnika vladina Ureda za zakonodavstvo. No pored svega navedenoga, Jozić Ileković je dvije godine bila savjetnica Lovre Kuščevića, bivšeg Plenkovićevog ministra i političkog tajnika HDZ-a te višestrukog USKOK-ovog osumnjičenika.

Pokazala blagost u slučajevima koji su se ticali članova vlade

Podsjetimo, Kuščeviću je krajem pretprošle godine potvrđena optužnica u kojoj ga se tereti za niz malverzacija sa zemljištima na Braču iz doba kad je vodio Općinu Nerežišća, a optužen je i za sprečavanje dokazivanja. 

Jozić Ileković u četiri godine u Povjerenstvu za sukob interesa pokazala je iznimnu blagost u slučajevima koji su se ticali članova aktualne vlade. 

Ovaj, treći saziv Povjerenstva imat će slabije ovlasti od prethodnih dvaju koje su predvodile Dalija Orešković i Nataša Novaković, a imat će i lošiji sastav. Naime, Jozić Ileković jedina je članica dosadašnjeg sastava koja ostaje u Povjerenstvu, a svi ostali su to tijelo napustili. 

Novaković nije prošla, Tatijana Vučetić nije se natjecala, Davorin Ivanjek se natjecao, no ispao je iz procedure zbog zakona koji kaže da ista osoba ne može dvaput biti birana u Povjerenstvo, a on je biran dva puta, Tončica Božić je psihologinja, a traže se isključivo pravnici. Jozić Ileković stupa na dužnost 9. ožujka ove godine.

HDZ prije pet godina pokušao ukrotiti Povjerenstvo

HDZ je, podsjetimo, i prije pet godina, kad je birao sadašnji saziv Povjerenstva, pokušao ukrotiti to tijelo, čije su odluke neugodne i za vladajuće dužnosnike i za oporbu, i u tome je zamalo uspio.

Svih pet dotadašnjih članova Povjerenstva, uključujući i predsjednicu Daliju Orešković, natjecalo se za još jedan mandat, ali je HDZ-ova većina izabrala tek dvoje: Davorina Ivanjeka i Tatjanu Vučetić.

Umjesto Dalije Orešković, koja je bila zaštitno lice Povjerenstva, na njegovo je čelo izabrana dotadašnja pravnica iz Hrvatske udruge poslodavaca, Nataša Novaković, uz još dvije nove članice, Aleksandra Jozić Ileković i Tončica Božić. 

Međutim, Novaković je iznevjerila HDZ-ova očekivanja i upravo je ona bila jezičac na vagi koji je omogućio da to tijelo ostane na svom ranijem kursu, uspostavljenom u mandatu Dalije Orešković.

Oporba joj poručila da mora dokazati da nije izabrana da bi radila po HDZ-ovom diktatu

Novoj predsjednici Povjerenstva za sukob interesa Aleksandri Jozić Ileković zastupnici iz redova lijeve oporbe poručili su danas nakon izbora da će morati dokazati da nije izabrana da bi radila po diktatu vladajućih koji su po njima pokazali da se kvalitetan rad ne cijeni.

"Nova predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Aleksandra Jozić Ileković dosad je bila članica tog tijela i imala je niz izdvojenih mišljenja i pred njom je veliki posao kako bi dokazala da taj izbor nije tu da bi radila po diktatu vladajućih nego ono što je njen posao koji proizlazi iz zakona”, poručio je Peđa Grbin (SDP) nakon objave rezultata tajnog glasanja za predsjednicu i članove Povjerenstva.

"Novom Povjerenstvu želim uspjeh u radu, a još više od toga želim im da pokažu kičmu i neovisnost te funkcioniraju onako kako nalaže zakon, a to je da se brinu za javni, a ne privatni interes", istaknuo je Grbin.

Smatra da će "nakon cijele te čudne i ružne procedure na njima biti jako velik posao da sa svojih obraza speru ljagu koju im je HDZ bacio".

"Samo zato što se protiv nekih njihovih članova vode postupci odustati od dosadašnjeg Povjerenstva pokazatelj je koliko su HDZ-u neovisnost institucija i borba protiv korupcije nebitni i koliko im cijela ova situacija u kojoj žele i mogu raditi što hoće odgovara", rekao je čelnik SDP-a.

HDZ-ov Bošnjaković: Promjena na čelu Povjerenstva bila potrebna, nije se dobro radilo zadnjih godina

HDZ-ov Dražen Bošnjaković izjavio je da je posljednjih godina bilo problema s radom Povjerenstva te da je promjena na čelu bila potrebna.

"Evidentno je da zadnjih godina imamo problem s funkcioniranjem i radom Povjerenstava jer su donosili odluke na temelju općih principa koje je propisivao zakon”, izjavio je Bošnjaković u saboru.

"Ustavni sud je kazao da to ne može na taj način, počele su padati odluke na Upravnom sudu a prije toga i na Ustavnom sudu, stoga je trebalo promijeniti i zauzeti drugačiji stav”, dodao je.

Gong bijesno reagirao na izbor nove šefice Povjerenstva

Gong je ustvrdio da HDZ predano radi na uništavanju nezavisnih institucija, nakon što dosadašnja predsjednica Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa Nataša Novaković, koja je otvorila nekoliko predmeta protiv premijera Andreja Plenkovića, nije dobila novi mandat.

"Povjerenstvo je samo formalno živo, ali je uvelike razvlašteno, a uklonjena je osoba koja se zamjerila predsjedniku vlade. Gong osuđuje "posljednji čin u dugotrajnoj HDZ-ovoj predstavi demokratskog nazadovanja hrvatskog političkog sustava", rekli su iz Gonga.

"Plenković bivšu šeficu Povjerenstva počeo prozivati kad je otvorila istragu o njegovoj ulozi u aferi Borg"

"Nakon što je Novaković otvorila Plenkovićevu ulogu u "aferi Borg" i počela istraživati financiranje HDZ-ova putovanja na skup EPP-a u Helsinki, predsjednik Vlade počeo je kritizirati njezin rad, te joj je odbio poslati traženu dokumentaciju, podsjeća Gong. 

Kasnije ju je prozivao za sukob interesa i tražio njezino izuzeće. Nakon što je na konferenciji kritizirao rad Povjerenstva, inzistirajući da je ono krivo protumačilo ovlasti i da ne smije donositi odluke po članku 5. iste je argumente preuzelo i hrvatsko pravosuđe", poručuju iz Gonga.

"Povjerenstvo svedeno na puko tijelo za administriranje imovinskih kartica"

"Očito slabljenje ovlasti Povjerenstva HDZ je pokušao prikriti formalnim povećanjem broja pozicija koje dolaze pod kontrolu Povjerenstva. No iako je krug obveznika na podnošenje imovinske kartice značajno proširen, to nije popraćeno povećanjem ljudskih kapaciteta u samom Povjerenstvu.

"Time je Povjerenstvo praktički svedeno na puko tijelo za administriranje imovinskih kartica, koja grca pod gomilom novopristiglih dokumenata, unutar kojih se lako zagubi poneki očigledan sukob interesa članica i članova HDZ-ove vlade", stoji u priopćenju Gonga.

Novaković: Nisam iznenađena, zatvaram ovu priču

"Što se mene tiče osobno zatvaram ovu priču", rekla je novinarima Novaković, dodavši kako je to bilo očekivao pa nema nikakvih potreba oko dodatnih pojašnjavanja.

Ustvrdila je kako je Povjerenstvo prošlih pet godina bilo neovisno tijelo i nema nikakvih ograda oko toga kako su radili svoj posao.

Povjerenstvo je, kazala je, radilo dobro svoj posao unatoč odlukama koje je sud poništio. Dodala je da nisu poništene sve, već dio odluka koje su osam godina bile potvrđivane.