Scholz nakon izbora: Ne smijemo se praviti da je sve isto kao prije. Zabrinut sam

Foto: EPA

Rezultat europskih izbora loš je za sve stranke vladajuće koalicije u Njemačkoj i žele li vratiti potporu birača ne mogu se praviti da su stvari iste kao prije, rekao je danas kancelar Olaf Scholz. "Nitko se ne bi smio jednostavno praviti da je sve isto", rekao je Scholz na konferenciji za novinare u Berlinu, dodavši da je uspjeh krajnje desnih stranaka zabrinjavajući i da ga se ne bi trebalo uzeti kao nešto normalno.

"To nas treba brinuti. Ne smijete se na to naviknuti i trajni je zadatak da ih potisnemo natrag", dodao je. Sve tri stranke vladajuće koalicije pretrpjele su poraz na europskim izborima u nedjelju, a krajnje desna Alternativa za Njemačku ostvarila je priličan uspjeh, pokazuju privremeni podaci.

Najgori rezultat na nacionalnim izborima

Scholzovi Socijaldemokrati imaju najgori rezultat dosad na nacionalnim izborima, poraz koji dovodi u pitanje budućnost vlade. Scholz je rekao da se zalaže za to da se odluka o vodećim pozicijama u Europi donese brzo, dodavši da se predsjednica Europske komisije mora osloniti na većinu tradicionalno demokratskih stranaka u Europskom parlamentu.

"Nema razloga da to predugo traje", rekao je Scholz. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen počela je danas okupljati koaliciju nakon što je njezina Europska pučka stranka osvojila više mandata nego što je imala.

No, da bi osigurala novi petogodišnji mandat, mora je podržati većina čelnika država članica i većina u Europskom parlamentu. Koalicijske stranke u Njemačkoj odbacile su mogućnost da se von der Leyen obrati za potporu talijanskoj nacionalističkoj premijerki Giorgiji Meloni s kojom je dosad blisko surađivala.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.