Sindikat znanosti prihvaća ponudu vlade, Preporod ne

Foto: Luka Stanzl/Pixsell

Sindikat Znanosti i sindikat Preporod izjasnili su se o ponudi vlade.

Sindikat znanosti prihvatio vladinu ponudu

Veliko vijeće Sindikata znanosti je donijelo odluku o potpisivanju Dodatka III Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU-a). Isti podrazumijeva rast osnovnice od pet posto (prvotno je vlada nudila tri posto), povećanje božićnice, koja je do sada iznosila 232 eura, na 300 eura, te uvođenje uskrsnice, novog materijalnog prava, u iznosu od 100 eura, priopćili su.

"Rast osnovice od pet posto, u slučaju da se ispune obećanja Vlade o dodatnom rastu plaća kroz novi sustav koeficijenata, u travnju iduće godine trebao bi dovesti do prosječnog rasta plaća od 17 posto (pet posto sada kroz rast osnovice svima i 12 posto prosječno kroz novi sustav koeficijenata).

Kao osiguranje rasta plaća putem koeficijenata, Vlada se Dodatkom III obvezala 1. ožujka otvoriti pregovore za dodatan rast osnovice ako do tada ne donese novu uredbu o koeficijentima. Sindikat je sve navedeno procijenio kao smisleni prvi korak u postizanju cilja po pitanju rasta plaća u ovoj i idućoj godini, a sada očekujemo da nas Vlada u što krećem roku upozna s novim sustavom koeficijenata u znanosti i visokom obrazovanja i uvaži naše zahtjeve. Nužan je rast koeficijenata svih radnih mjesta u sustavu pri čemu će Sindikat poseban naglasak staviti na rast plaća mladih, a neće dopustiti ni daljnje zanemarivanje najiskusnijih u sustavu od kojih se u ovom trenutku očekuje da implementiraju brojne reforme.

Dok prosječna plaća u privredi ove godine raste u prosjeku 14 posto, najiskusnijim profesorima i znanstvenicima plaće rastu u prosjeku manje od jedan posto.

Očekujemo od premijera i cijele Vlade RH da prepozna važnost sustava znanosti za ekonomski i društveni razvoj ove zemlje te da za zaposlenike u sustavu osigura primjeren materijalni status u odnosu na ostatak društva.

U nadolazećim tjednima Sindikat će, na tragu nedavnog prosvjeda na Institutu Ruđer Bošković, nastaviti s planiranim aktivnosti kojima je cilj upozoriti na neadekvatnost plaća u sustavu, a ako usprkos tome naš sustav ne dobije zasluženi položaj, Sindikat se neće libiti iskoristiti sve oblike industrijskih akcija, uključujući i štrajk, kako bi zaštitio interese svojih članova", poručuju iz Sindikata znanosti.

Preporod odbio

"Među članicama i članovima Školskog sindikata Preporod 23. listopada provedeno je izjašnjavanje o Dodatku III. Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama. 

Dodatkom III. predviđen je  rast osnovice za izračun plaće od 5%, isplata božićnice u 2023. i regresa za 2024. u iznosu od 300 eura te isplata uskrsnice u iznosu od 100 eura. Dodatkom se od 1. ožujka 2024. predviđa rast koeficijenata u prosjeku od 12% i novi pregovori, ako ne dođe do povećanja koeficijenata najkasnije do 1. ožujka 2024. godine.

Članstvo se izjašnjavanju odazvalo u solidnom broju. Ukupno se izjasnilo 7251  članica i članova u 411  školske ustanove. Za potpisivanje Dodatka III. izjasnilo se 2546 ili 35,11%, a protiv 4661 ili 64,28% članica i članova. Nevažećih listića je bilo 44 ili 0,61%. 

Sukladno rezultatu izjašnjavanja Školski sindikat Preporod neće potpisati Dodatak III. Temeljnoga kolektivnog ugovora", stoji u priopćenju Školskog sindikata Preporod.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.