Skoro 300 kineskih školaraca otrovalo se hranom

GOTOVO 300 učenika kineskih osnovnih škola u proteklom se tjednu razboljelo nakon konzumiranja zdravstveno neispravne hrane ili vode u pet odvojenih slučajeva trovanja, prenijeli su kineski državni mediji.

Kako javlja kineska agencija Xinhua, serija trovanja hranom poklopila se s početkom nove školske godine, a posljednji slučaj dogodio se u srijedu u provinciji Shandong, gdje se 86 osnovnoškolaca razboljelo nakon što su u školi pojeli ručak. Deset je učenika u bolnici zadržano na promatranju, a vlasti testiraju uzorke sumnjivih namirnica, piše agencija AP.

U četiri preostala incidenta, u provincijama Hebei i Jiangxi, prijavljeno je 205 slučajeva otrovanja školaraca.

Kineska sigurnost hrane konstantno je narušena činjenicom kako beskrupulozni proizvođači uvelike koriste nezakonite ili niskostandardne aditive. Podsjetimo, mlijeko kontaminirano melaninom 2008. godine ubilo je najmanje šestero djece, a otrovalo ukupno 300 tisuća kineskih građana. Proizvođači su tada dodali prah melanina obogaćen dušikom kako bi se činilo da mlijeko ima veću razinu proteina.

No, problem predstavljaju i slučajne kontaminacije zbog niskih higijenskih standarda i slabe kontrole proizvodnih procesa, posebice u ruralnim područjima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.