Srbija u ratu protiv nasilja među djecom: "Smjenjivat ćemo ravnatelje škola"

Ilustracija: 123rf

VRŠNJAČKO nasilje u srpskim školama postaje problem s kojim se sve teže izboriti. Naime, kako piše telegraf, u tijeku je izrada 59 pravilnika koji bi trebali omogućiti primjenu novog zakona o obrazovanju.

Neki od pravilnika odnose se na kažnjavanje ravnatelja škola ako ne reagiraju i ne prijave vršnjačko nasilje, a jedan od njih odnosi se na društveno koristan i humanitarni rad učenika, što će biti jedna od kaznenih mjera za one koji naprave disciplinski prekršaj.

"Bit će to više obrazovna mjera nego kazna. Ništa loše nema u tome ako učenik dođe u školu vikendom i zasadi drvo", kazao je srpski ministar obrazovanja Mladen Šarčević.

Kažnjavat će sve koji zataškaju nasilje

Najavljuje kako će svi koji zataškavaju slučajeve nasilja - od učenika, roditelja pa sve do ravnatelja škola, biti strože kažnjavani.

"Nema više guranja stvari pod tepih i prešućivanja događaja. Svaki vid nasilja ravnatelj škole je obavezan prijaviti istog dana školskoj upravi i inspekciji koja će odmah izaći na teren. O tome se moraju obavijestiti policija i tužiteljstvo, ako se radi o ozbiljnijem prekršaju", dodao je Šarčević.

"U Srbiji je promijenjeno šest dijelova zakona o obrazovanju, a mijenja se još četiri kako bi sistem postao efikasniji i imao veću kontrolu nad onim što se događa u školama te kako bi se mogli smijeniti ravnatelji škola koji svoj posao ne rade kako bi trebali", zaključio je Šarčević.

Pretukli učenicu zbog fotografija na lažnom Facebook profilu


Njegova reakcija uslijedila je nakon posljednjeg slučaja vršnjačkog nasilja u Aranđelovcu u kojem su učenici Tehničke škole pretukli učenicu 1. razreda.

Prema pisanju medija učenici iz razreda su je šamarali i udarali šakama po glavi te joj branili da se zaštiti rukama, dok su ostali promatrali sve što se događa uz povike, navijanje i smijeh. Kao razlog incidenta navodi se krađa Facebook šifre i postavljanje neprimjerenih fotografija na njezin lažan profil.

Otac nesretne učenice kazao je kako je netko pod njezinim imenom napravio lažan profil na Facebooku pa na njega postavljao izmontirane, gole fotografije učenica iz škole. "Uz fotografije je bila i obavijest da nude seksualne usluge za novac. To je te učenice razljutilo, no moja kćer ne stoji iza toga. Ona je dijete sa sela, nema ni pametan mobitel ni računalo s kojeg bi tako nešto mogla napraviti", kazao je otac učenice, Zoran N.

Dodao je kako će tužiti roditelje učenika koji su sudjelovali u premlaćivanju, a tužbu će dignuti i protiv roditelja učenika koji je cijelo vrijeme bio na vratima razreda i pazio da ne naiđe profesor.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.