Što kandidati za gradonačelnika Zagreba planiraju s mjerom roditelj-odgojitelj?

123rf/epa

KANDIDATE za prve ljude Grada Zagreba upitali smo što planiraju napraviti u vezi s mjerom roditelj-odgojitelj koja se pripisuje pokojnom gradonačelniku Milanu Bandiću. Iako je često isticao ovu mjeru kao način na koji je popravio demografsku sliku grada, suočen sa stanjem u blagajni, prošle godine najavio je da će uskratiti obećane isplate.

Ranije je važilo pravilo da majke s troje djece mogu primati naknadu dok najmlađe dijete ne napuni 15 godina, a onda je Bandić odlučio spustiti dobnu granicu na osam godina. Mjesečnu naknadu prima nešto više od pet tisuća korisnika. Okupljeni u Hrvatsku udrugu roditelja odgojitelja (HURO) iskazali su protivljenje i uspjeli barem nakratko stopirati promjene.

Provjerili smo zato što potencijalni gradonačelnici planiraju učiniti u vezi s ovom mjerom.

Škoro obećava i besplatne vrtiće

Miroslav Škoro htio bi ju doraditi.

"Majka-odgojiteljica je mjera koju ćemo zadržati te ujedno dodatno unaprijediti. Uvest ćemo mjeru kojom želimo stimulirati majku da se uključi u tržište rada na onaj način kako joj to odgovara, ovisno o dobi djeteta. Na ovaj način bi ova mjera ostala primarno pronatalitetna, no ujedno bi olakšala majkama da ostanu u svijetu rada te se lakše nakon isteka perioda mjere majke-odgojiteljice uključe kao ravnopravni sudionik na tržištu rada. Obiteljska mjera koju planiramo uvesti je i dostupnost vrtića za svu djecu grada Zagreba, i to besplatno", poručuje kandidat Domovinskog pokreta.  

Škare-Ožbolt razmatra kako zaposliti majke kad mjera istekne

I Vesna Škare-Ožbolt bi zadržala Bandićevu mjeru koja je iznikla kao predizborno obećanje. 

"Mjera za majke-odgojiteljice, odnosno roditelje-odgojitelje će ostati. To je stečeno pravo i demografska mjera. Ne bi je trebalo mijenjati jer se tada stvaraju strah i neizvjesnost. U mom planu mjere ostaju. Možda ih još treba i nadograditi. Pravi problem je sa ženama kojima djeca odrastu i istekne im to pravo. Treba vidjeti što s njima i kako ih ponovo zaposliti. To je pravo pitanje", odgovara Škare-Ožbolt. 

Možemo! će privremeno zaustaviti primanje novih roditelja-odgojitelja 

Tomislav Tomašević iz političke platforme Možemo! socijalnu politiku grada vidi kao solidarnu i emancipatorsku, koja nije svedena na naknade i usluge: 

"Ona bi trebala svima otvarati prostor za aktivno sudjelovanje u različitim sferama života, a posebno socijalno ugroženim i ranjivim društvenim skupinama. Napravit ćemo analize njihovih potreba, te u planiranje prioriteta socijalne politike ugraditi nove vrste socijalnih rizika kao što su starenje, nestandardni oblici zapošljavanja, te samohrano roditeljstvo", poručuje Tomašević. 

Prije toga, kao i mnogi sugovornici, najavljuje analizu postojećih socijalnih programa i usluga koje Grad pruža. Nakon toga će provesti restrukturiranje sukladno ciljevima pravednosti, inkluzije, sigurnosti i rodne ravnopravnosti.

"U sklopu tog šireg zahvata u gradske socijalne programe, privremeno ćemo prestati uključivati nove korisnike u mjeru roditelj-odgojitelj dok ne napravimo analizu strukture korisnika i njezinih demografskih učinaka te učinaka na ostvarivanje rodne ravnopravnosti i na postignuća djece u daljnjem obrazovanju", poručuje oporbeni kandidat.

Most nudi dva modela 

Prvi je o nadogradnji mjere roditelj-odgojitelj javno govorio Mostov kandidat Zvonimir Troskot. Na Dan žena održao je konferenciju za medije na ovu temu. Po njihovom, sva dosad stečena prava roditelja-odgojitelja zadržat će se do navršene 15. godine najmlađeg djeteta, a novost koju najavljuju uvesti ako pobijede na izborima je mogućnost korištenja modela "roditelj-odgojitelj na pola radnog vremena".

"Imamo model A, a to je nastavak mjere roditelj-odgojitelj po istim pravilima i s istim materijalnim pravima kao i dosad, te dodatni model B, odnosno mjeru koja njenim korisnicima omogućuje rad na pola radnog vremena ili korištenje mjere za samozapošljavanje, uz primitak proporcionalne naknade za mjeru roditelj-odgojitelj u obliku drugog dohotka. Korisnicima modela B bit će omogućen upis djece u poludnevni program vrtića Grada Zagreba", kaže Troskot. 

Most bi radio, kažu, na prekvalifikaciji i profesionalnom usavršavanju korisnika mjere na temama poduzetništva i obrtništva. Prijelaz iz modela A u model B ili obratno bio bi omogućen svim dosadašnjim i budućim korisnicima. 
Stava su da bi se korištenjem modela B povećala gospodarska aktivnost, ali i prihodi kućanstava koja ga koriste te da bi se olakšalo zaposlenje nakon izlaska iz mjere. Dodaju da bi to značilo manje izdatke za gradski proračun.

HDZ suzdržan u odgovoru

Pitanje što planira napraviti u vezi s mjerom za majke-odgojiteljice uputili smo i HDZ-ovu kandidatu Davoru Filipoviću. Ovo je odgovor koji smo dobili iz njegova stožera:  "Nastavit će s mjerom roditelj-odgojitelj."

SDP: Prve godine ostaje sigurno, a dalje ćemo vidjeti

SDP-ov kandidat Joško Klisović gostovao je na N1 televiziji gdje je izrazio nezadovoljstvo projektom. 

"Projekt majke-odgojiteljice je bio dio populacijske politike. Traje oko pet godina, smanjuje se broj novorođene djece, što znači da projekt ne daje rezultate. Neću ga ukinuti jer se mnoge majke tako financiraju. Ostat će kako je, no politički želim da žene moraju biti osposobljene da se kvalitetno natječu na tržištu rada", kazao je Klisović dodajući da želi potaknuti žensko poduzetništvo i ravnopravnost spolova na tržištu rada.

"Ako ih držite kod kuće 15, 20 godina, ovisno o tome koliko djece imaju, de facto ih isključujete s tržišta rada. Nećemo građanke dovesti u beznadežan položaj. Prve godine ostaje sigurno, a onda ćemo vidjeti. Mislim da imamo bolje modele za populacijsku politiku. Tu je i pitanje socijalizacije djece, ona se u vrtiću razvijaju ipak drugačije nego kod kuće", kazao je SDP-ovac. 

HNS još ne zna  

HNS-ov Željko Uhlir na ovo pitanje daje isti odgovor kao i kad smo zatražili da se izjasni oko otkaza u gradskoj upravi. 

"Bez detaljnog uvida u poslovanje zagrebačkih tvrtki i njihovog financijskog stanja nemoguće mi je odgovoriti na postavljena pitanja. Sve drugo bile bi spekulacije i politikantstvo u koje ne želim ulaziti", kazao je Uhlir. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.