Strani mediji o Mladićevom dolasku u pritvor: Pravda je prvi puta postala opipljiva

STRANI mediji i danas sa velikim zanimanjem prate Mladićevo izručenje u Haag i komentiraju njegove prve dane koje će provesti u zatvoru u Scheveningenu.

Britanski Guardian navodi da je Mladićev dolazak u Scheveningen, a zatim i  njegov prebačaj u zatvor automobilom pod policijskom pratnjom, poprilično poremetio inače mirnu i spokojnu svakodnevnicu ovog gradića na obali Sjevernog mora. Javljaju da Mladićev dolazak znači različite stvari za različite ljude te da je osim novinarskih ekipa on privukao i stotine znatiželjnika koji su željeli svjedočiti konačnom zatvaranju osumnjičenog ratnog zločinca.

"Osjećaj je neprirodan", rekla je 46-godišnja Hrvatica Dijana Županović, spominjući kako je Mladić odgovoran za ubojstvo njenog 20-godišnjeg brata dok je bio u bolnici. "Ovo se ne bi trebalo događati na ovom mjestu. Trebalo bi mu suditi u njegovoj zemlji", nastavlja. Samo nekoliko metara dalje pozicionirala se grupica koja podržava Mladića, istaknuvši srpske zastave i majice s njegovim likom. "Sjećanja mi pričinjaju veliku traumu. Vidim Mladićeve obožavatelje i to me vraća u prošlost", sjetno je nastavila Dijana.

Guardian piše kako je to bio trenutak koji u prošlost vraća i Nizozemce koji su u službi UN-a trebali zaštiti civile u Srebrenici, a to nisu učinili. Rene Jagt, jedan od nizozemskih vojnika koji je bio u Srebrenici, doputovao je izdaleka jer je i sam htio svjedočiti da je potraga za čovjekom, zbog kojeg mnoge Jagtove kolege i danas imaju psihičke probleme zbog svega što su vidjeli u Srebrenici, napokon završila. Nekoliko građana Haaga, koji su svoju uobičajenu šetnju danas zamijenili čekanjem da vide Mladićev odlazak u zatvor, također su isticali zadovoljstvo, uz napomenu kako je ovo zadovoljština i za Nizozemsku koja nije mogla spriječiti sve što se desilo u Srebrenici.

Danas je pravda prvi put postala opipljiva

BBC potanko opisuje proceduru koja čeka Mladića, od ulaska u kompleks zatvora do prvih saslušanja na sudu koja bi trebala uslijediti narednih dana. Piše kako će nakon stavljanja u izoliranu ćeliju, biti pregledan od strane doktora i dobiti medicinski tretman ukoliko mu bude potreban. Bit će mu ponuđena lista odvjetnika obrane koji mu mogu pomoći za vrijeme prvih procedura na sudu za ratne zločine. Bit će pitan da se izjasni o krivici po svakoj točci optužnice, a BBC kaže kako je Mladić rekao da ne priznaje nadležnost UN-ovog suda.

Miranda Sidran Kamisalić, ambasadorica BiH u Nizozemskoj rekla je za CNN da je Mladić po dolasku u zatvor bio vrlo razgovorljiv. Kaže kako je s njim bila otprilike pola sata da mu objasni procedure vezane uz pružanje konzularnih usluga te da je sastanak odradila profesionalno, iako joj je na osobnoj razini to bilo jako teško.

"Danas sam prvi put osjetila da je pravda postala opipljiva", zaključila je Sidran Kamisalić, podrijetlom iz Sarajeva.

Associated Press piše kako je Mladićevo izručenje donijelo zadovoljstvo svim žrtvama rata. Munira Subašić, šefica Udruge žrtava masakra u Srebrenici kaže kako "je Mladić napokon otišao te da se nada da će iz njega progovoriti zlo, što će značiti i istinu".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.