Sudac Svalina pustio iz pritvora Medaka, Tomaškovića i Bazinu

ISTRAŽNI sudac Davor Svalina pustio je iz pritvora bivšeg šefa HŽ Infrastrukture Ivana Medaka, direktora tvrtke Intrade Ivana Tomaškovića te njegovog punca Jozu Bazinu, osumnjičene za izazivanje nesreće vlaka smrti u Rudinama i pogiblju šestero putnika.

Strojovođa i kondukter istraumatizirani nesrećom

Učinio je to nakon što je ispitao preostale svjedoke, među njima i strojovođu vlaka smrti Josipa Palinića, koji se tijekom svjedočenja - rasplakao. U teškom je psihičkom stanju, ide psihijatru, noću ne spava, proganjaju ga prizori koji su prethodili izlijetanju vlaka.

Poduzeo je sve što je mogao da spriječi tragediju, ali protiv klizavog retardanta na tračnicama, pomoći nije bilo. Velikih trauma ima i Ivica Mišković, kondukter vlaka smrti koji je danas također svjedočio. Ni on ništa nije mogao.

Medak nije počinio propuste koji su doveli do nesreće vlaka smrti?!

Medak i ostali u pritvoru su proveli tek nešto više od mjesec dana. Splitski zatvor napustili su malo  prije 14 sati. Okupljene novinare potpuno su ignorirali.

Par riječi kazao je tek Medakov branitelj Siniša Štimac: "Pritvor je ukinut, postupak ide svojim tijekom, sada će sve biti lakše kada se moj klijent brani sa slobode. Žao mu je što se dogodila nesreća. Želja nam je da se utvrde činjenice, da se ovakve nesreće ne bi ubuduće dešavale. Istraga je pokazala da je nabava obavljena sukladno zakonu, Medakovih propusta nije bilo. Postavlja se pitanje što je trebao napraviti u opsegu njegovih zadataka u okviru HŽ-a da ne dođe do nesreće?" kazao je odvjetnik Štimac, koji je zatražio multidisciplinarno vještačenje nagibnog vlaka i pruge.

Istraga zaključena, čeka se odluka tužilaštva

Sudac Svalina nema, međutim, namjeru prihvatiti takav prijedlog, jer smatra da je dosadašnja istraga razotkrila sve aspekte nesreće u Rudinama, te da je isključivi uzrok izlijetanja vlaka retardant TG-300 američkog proizvođača Universal Fire Shield.

Istraga je tako više-manje zaključena, čeka se da spis dođe iz Zagreba, s Vrhovnog suda. Sada je na potezu Državno odvjetništvo.

Otpala neizravna namjera, kazne znatno blaže

Županijski sud u Splitu odbio je žalbu tužilaštva na ukidanje pritvora zbog teških okolnosti djela. Zaključili su, naime, da iz dosada prikupljenih dokaza i iskaza ne stoji da je riječ o teškom kaznenom djelu protiv sigurnosti počinjenom neizravnom namjerom, već da se radi o nehaju!

Razlika je velika, ne samo zbog pritvorskog osnova, već i sankcije. U slučaju teže kvalifikacije, propisana je kazna od tri do 15 godina zatvora, u drugom, pak, od jedne do osam godina zatvora.

Ako se Državno odvjetništvo odluči na slabiju kvalifikaciju, Medaku i ostalima sudit će se na Općinskom, a ne Županijskom sudu. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.