Teško bolesni Tomislav konačno će dobiti lijek: "Ovo je prvi korak u normalan život"

Foto: Index

NAKON velikog pritiska medija i javnosti povjerenstvo HZZO-a je na jučerašnjoj sjednici odobrilo lijekove za oboljele od cistične fibroze. 

Radi se o lijekovima Kaftrio, Kalydeco i Orkambi, čija učinkovitost oboljelima od ove strašne bolesti doslovno može spasiti život. 

Na ovu odluku reagirao je predsjednik Hrvatske udruge oboljelih od cistične fibroze Tomislav Levak. 

 

"Jučerašnja odluka Povjerenstva za lijekove HZZO-a da se lijekovi Kaftrio, Kalydeco i Orkambi uvrste na listu osnovnih lijekova tek je prvi korak u normalniji život za sve oboljele od cistične fibroze u Hrvatskoj. Naravno, sada je red na Upravnom vijeću da oni što prije to sprovedu u djelo i nadamo se da ćemo što prije dobiti lijekove. Hvala vam", rekao je Tomislav Levak, predsjednik Hrvatske udruge oboljelih od cistične fibroze. 

Bolest koja ubija mlade

Cistična fibroza rijetka je smrtonosna bolest progresivnog tijeka, koja zahvaća više sustava u organizmu. Najpogođeniji su pluća, gušterača, jetra, probavni sustav, žlijezde znojnice, reproduktivni sustav i sinusi. Kod oboljelih se u plućima stvara ljepljivi sekret i samim time je taj sekret dobra okolina za infekcije. 

Tri navedena lijeka predstavljaju spas za oboljele. 

Hrvatska udruga oboljelih od cistične fibroze pokrenula je peticiju za stavljanje lijekova na listu HZZO-a, a potpisalo ju je više od 30 tisuća ljudi. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.