Prodanović članove Vlade i HDZ-a nazvao "moralnim krpama"

ZSOLT HERNADI, predsjednik Uprave MOL-a, ipak neće biti saslušan kao svjedok na suđenju Ivi Sanaderu. Obrana je zatražila saslušavanje Hernadija, ali sudac Ivan Turudić odbio je njihov zahtjev. Za saslušanje Hernadija, naime, postoje zakonske prepreke.

"Da ovisi o nama, on bi u ovoj sudnici sjedio kao optuženik", kazala je tužiteljica Tamara Laptoš. Protiv Hernadija DORH i dalje vodi istragu u kojoj ga tereti da je Sanaderu dao 10 milijuna eura mita u zamjenu za upravljačka prava nad Inom. Međutim, mađarski državni organi odbili su zahtjev DORH-a za međunarodnom pravnom pomoći pa istražitelji nikad nisu obavili razgovor s Hernadijem.

Nema Kosorice, ali show neće izostati

Saslušana neće biti ni Jadranka Kosor, iako se uoči ročišta nagađalo da bi je Sanaderov odvjetnički tim mogao uvrstiti među svjedoke. "Pozvali smo uži krug tadašnjeg HDZ-ovog Predsjedništva, a ne širi", našalio se Prodanović, pa dodao: "Pozvali smo sve svjedoke za koje mislimo da su nam potrebni. Za predstave takvog tipa ima vremena. Smatramo da nije bilo potrebe da se Jadranka Kosor pozove kao svjedokinja.

Na klupi za svjedoke zato će se naći druge poznate "face" iz hrvatskog političkog života: Luka Bebić, Damir Polančec, Slobodan Uzelac, Marina Matulović Dropulić, Ratko Maček, Božidar Pankretić, Josip Friščić... Vjerojatno najvažniji trenutak suđenja bit će iskaz Roberta Ježića koji je, smatra Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović, zapravo jedini dokaz koji tužiteljstvo ima.

"Robert Ježić laže!"

Prodanović je Ježića otvoreno optužio da laže, podsjetivši kako se vlasnik Diokija tek nakon što je i sam izašao iz Remetinca "sjetio" da je kao posrednik sudjelovao u korupcijskim radnjama na relaciji Sanader - Hernadi. "Tužiteljstvo se ponaša kao da se iskaz Roberta Ježića ne smije preispitivati, kao da je on činjeničan. Mi tvrdimo da je taj iskaz neistinit", kazao je Prodanović.

Osim prema Ježiću, Prodanović je vrlo oštar bio i prema članovima HDZ-a i Sanaderove vlade, koje je nazvao "moralnim krpama". Turudić je tražio od Prodanovića da objasni što je mislio, na što je Sanaderov odvjetnik odgovorio: ""Kako drugačije da nazovem ljude koji misle jedno, a glasaju drugo? To je i stav tužiteljstva, ja samo dajem drugi naziv". Naime, nekoliko Sanaderovih bivših kolega u svojim je iskazima kazalo da su se morali pokoriti volji bivšeg premijera iako se nisu slagali s njegovim odlukama.

Sanader: DORH je Ježiću dao oprosnicu, samo da svjedoči protiv Sanadera

Sudu se obratio i Ivo Sanader osobno, također optuživši svog dojučerašnjeg prijatelja Ježića da mu podmeće. No, bivši šef HDZ-a otišao je i korak dalje, kazavši kako su iz MOL-a dobili informacije da se Ježić na ovaj način zapravo osvećuje mađarskoj naftnoj kompaniji. "Otišao je toliko daleko da je čak i izmislio pojedinosti koje njega inkriminiraju. Ali DORH mu je ionako dao oprosnicu, samo da bi svjedočio protiv Sanadera", progovorio je optuženik o sebi i u trećem licu.

Sanader tvrdi da je ponosan što su ga građani dvaput birali za premijera, te dodaje da je tu dužnost obavljao najbolje što je mogao. Nikakve štetne ugovore, pa tako ni s MOL-om, za vrijeme svog mandata, kako kaže, nije potpisao. Štoviše, povjerenstvu kojim je predsjedao Polančec, a koje je vodilo pregovore s MOL-om, čak je naredio da izbore hrvatskoj vladi bolji ili jednak status u Ini kao kad je bila vlasnik 75 posto dionica. Ove njegove riječi stoje i u zapisniku sa sjednice Vlade.

Ni Sanader ni njegovi odvjetnici ne osporavaju da je na račun tvrtke koja je u djelomičnom vlasništvu Roberta Ježića doista uplaćena svota od pet milijuna eura, navodno pola od obećanog mita. Međutim, Prodanović je u uvodnoj riječi kazao da ciparske tvrtke koje su uplatile novac nisu u vlasništvu MOL-a, kao što tvrdi Ježić, već je njihov vlasnik ruska kompanija koju nije imenovao. "I nas zanima što se događalo s tim računom i to ćemo u ovom procesu pokušati utvrditi", rekao je Sanader, kazavši da novac koji je "sjeo" na račun u Švicarskoj nije bio namijenjen njemu nego Ježiću.

Kronologija suđenja:

14:40 - Rasprava se prekida. Suđenje se nastavlja sutra ispitivanjem Mate Granića i Roberta Tafre.

14:37 - Turudić se naljutio kada je čuo da je Kurelec telefonom razgovarao s Vinkom Šundom, koji će također svjedočiti u ovom postupku. "Najbolje bi bilo da svjedoci održe zajedničku konferenciju za novinare", kaže Turudić.

14:33 - Prodanović je pitao svjedoka je li mu Laxa pričao što o svojim poslovima u Brazilu. Svjedok kaže da se ne sjeća.

14:28 - Na pitanje kakav je bio odnos Laxe s HDZ-om, Kurelec kaže da se začudio kada je čuo da je Laxa nešto radio za HDZ, zato što je bio protiv njih.

14:26 - Kurelec je potvrdio da je Laxa bio član HSS-a, i da su ga ustaše pritvorile krajem Drugog svjetskog rata zbog toga, nakon čega je pobjegao.

14:24 - Ponovio je da je Laxa otišao iz Hrvatske krajem Drugog svjetskog rata, nakon čega je živio u Brazilu. U Hrvatsku je prvi put nakon toga došao nakon osamostaljenja. "Glavni razlog njegovog dolaska u Hrvatsku je zato što je bio vlasnik dosta nekretnina u Zagrebu. Želio je ponovo steći te nekretnine i vidjeti one članove obitelji koji su ostali u Hrvatskoj", kaže Kurelec.

14:21 - Ispitivanju je pristupio Tomislav Kurelec, također rođak Eugena Laxe.

14:14 - Sloković je upitala svjedoka ima li saznanja da je Laxa bio mason. "Da je on bio mason saznao sam usput u razgovoru s njim. On me upozorio da je napisao predgovor Mužićevoj knjizi o masonstvu. Najavio mu je da mu netko iz Splita priprema knjigu o masonstvu u Hrvata", odgovorio je svjedok. Sloković ga je pitala i ima li saznanja da je bio član londonske masonske lože. "Nemam o tome saznanja", kazao je svjedok.

Turudić je upozorio Sloković da bi bilo korektno da je svjedoka pitala zna li koje je lože Laxa bio član. Svjedok se ispravio, te sad kaže da mu je Laxa rekao da je bio član londonske masonske lože.

14:08 - Na pitanje je li Laxa bio član neke političke stranke, svjedok odgovara da ne zna. Kaže da nisu puno razgovarali o politici, ali dodaje da je Laxa vjerojatno bio član HSS-a jer je bio tajnik Vlatka Mačeka, bivšeg predsjednika HSS-a.

14:04 - Kurelec tvrdi da je Laxa na njegovoj adresi imao prijavljeno prebivalište u Hrvatskoj. Kad je dolazio u Hrvatsku odsjedao je u hotelu Interkontinental, danas Westin. Na pitanje je li Laxa bio povezan s političkim strankama, Kurelec kaže da ne zna. "Znam samo da je posjećivao svoje prijatelje", kazao je Kurelec.

14:02 - Kurelec objašnjava da Laxa ima hrvatske korijene, te ga je prvi put upoznao kad je iz emigracije došao u Hrvatsku kako bi se raspitivao o članovima svoje obitelji. "Želio je od mene i mog bratića saznati o svojim roditeljima i sestrama, kako su živjeli i želio im je posjetiti grobove", kazao je Kurelec.

14:00 - Ispitivanju je pristupio svjedok Vladimir Kurelec. Laptoš ga je upitala je li poznavao Eugena Laxu. Kurelec je otvrdio pozitivno. Kaže da je Laxa bio bratić njegovog oca.

13:56 - Laptoš čita dijelove Kultererovog pisma koje navodno inkriminira Sanadera u aferi Hypo. U pismu koje je poslano prije izbora 2007. godine stoji Kultererova tvrdnja da će Sanader vjerojatno opet biti premijer. Kulterer tvrdi da je Ježić Sanaderov najbolji prijatelj, koji je povezan i sa SDP-om preko Slavka Linića, te preporučuje Upravi Hypo banke da s Ježićem potpiše ugovor o lobiranju.

13:52 - Sanader se ustao s optuženičke klupe kako bi Turudiću dao kopiju svog govora. Nije hodao uz pomoć štake.

13:50 - "To mito ne postoji. Zašto bi meni netko davao mito, kad niti sam vodio pregovore, niti donosio odluke, već su oni donošeni kolektivno", kaže Sanader.

"Hrvatski građani su me dvaput izabrali za premijera i ponosan sam na to razdoblje svog života. Mogao sam pogriješiti, svima nam je poznata ona 'humanum errarum est'. Već 12 mjeseci nevin sam u pritvoru, što mi je onemogućilo obranu u ova dva slučaja. Ali to trpljenje me osnažilo u volji da dokažem svoju nevinost pred ovim sudom", zaključio je Sanader.

13:48 - Sanader tvrdi da je i danas uvjeren da je Vlada napravila najbolje što je bilo moguće u pregovorima s MOL-om. "Trudio sam se da učinim sve što mi inače kao predsjedniku Vlade mora biti prioritetna zadaća, nego i više od toga. Ja sam na sjednici Vlade i to je zapisano, rekao članovima povjerenstva doslovce ovo: 'Vaša je zadaća u pregovorima s MOL-om ostvariti jednako takav položaj, ako ne i bolji, kao kad smo imali 75 posto'. To povjerenstvo je vodio Polančec, koji je nekim čudnim manevrom iz optuženika postao svjedok i ja mu na tome čestitam, ali neću dopustiti da to ide na moju štetu", kaže Sanader.

13:44 - "I nas zanima što se događalo s tim Ježićevim računom", kaže Sanader, te tvrdi da će tijekom postupka njegova obrana pokazati kako je Ježićeva firma Dioki povezana s Inom i MOL-om.

"Na Vladi su navodno doneseni ugovori protivni interesima RH, a sve to sam ja navodno donio koristeći svoj autoritet. Mi ćemo dokazati da su članovi Vlade i predsjedništva HDZ-a ljudi s integritetom koji ne bi glasali protiv svojih interesa, da su ti ugovori korisni za Hrvatsku, da su sva relevantna tijela u RH potvrdila da su ugovori korisni, a ne štetni. Vlada RH pod mojim predsjedanjem, odnosno taj tim na čelu s Polančecom, ostvario da Hrvatska u Ini s 44 posto vlasništva ima gotovo jednak položaj kao i kad je imala više od 70 posto", kaže Sanader. 

13:40 - Sudu se obratio i Ivo Sanader, kazavši da želi odbaciti sve tvrdnje Roberta Ježića. "Mi ćemo u nastojanju dokazivanja neutemeljenosti optužbi iznijeti da ne postoje dokazi, iskazi Hernandija i Fazakaša, koji su po DORH-u trebali dati to mito. Pokušat ćemo dokazati da je uloga DORH-a bila da pribavi dokaze koji idu u korist optuženika, a ne samo one koji idu na njegovu štetu. DORH nije pribavio dokazue koji idu meni u korist, a koji pobijaju laži i klevete Roberta Ježića, jedinog svjedoka koji me tereti", kaže Sanader.

"Dokazat ćemo da se predstavnici MOL-a tvrde da im se Ježić osvećuje. Ja na svojoj koži znam da je u modi u Hrvatskoj priznati da si kriminalac pa DORH-u reći to mi je naredio tadašnji premijer da to učinim. DORH-ova lakrdija prema meni poprima neslućene razmjere. Ježić čak izmišlja inkriminaciju prema sebi, koja njemu ne škodi, jer mu DORH odmah daje optužnicu, samo da tereti Sanadera. DORH se nije ni zapitao tko bi normalan tako postupio? On tvrdi da je firmi kojoj nije ni većinski vlasnik uplati 10 milijuna eura mita. Dakle da sam ja tražio od njega da se taj novac prebaci na račun kojim on niti ne raspolaže. Protiv svake logike je da bi netko držao na tužem računu toliki novac pune dvije godine. Znajući da laže, Ježić je u priču upleo i moga brata. Pa zašto onda ja ne bih taj deal napravio sa svojim bratom, a ne išao preko Ježića? Koja je tu logika? Također, dokazat ćemo da taj svjedok Ježić s jedne strane tvrdi da mi je rekao da to prebacivanje novca neće ići tako lako, a u istom dahu izgovara glupost da on i ja iz Milana letimo u Zurich kako bi razgovarali s mojim bratom o nečemu što se ne može napraviti. Taj let nema nikakve veze s uzimanjem te navodne provizije, jer nje nema. Taj put ću objasniti tijekom procesa", rekao je Sanader.

13:34 - "Da sam znao da će ovoliko trajati uvodni govor, iskoristio bih zakonsko pravo i ograničio vam govor na 10-ak minuta", rekao je Turudić.

13:33 - "Prodaja Ine je bila nužna zbog teškog stanja u javnim financijama i hrvatskom gospodarstvu", tvrdi Suić. Dobra je odluka, kaže, bio i naknadni dogovor s MOL-om, što pokazuje i današnja situacija u Ini, koja posluje profitabilno.

13:32 - O sadržaju ugovora između MOL-a i RH govorio je odvjetnik Suić, koji kaže da će obrana u nastavku postupka dokazati da je normalno da je MOL tražio veća upravljačka prava nakon što je vlasništvo RH u Ini palop ispod 50 posto. Suić tvrdi da je RH zaštitila svoja prava i to tako da se neke odluke o poslovanju Ine moraju donositi jednoglasno. "Dokazat ćemo da MOL u sljedećih pet godina nakon potpisa tog ugovora ne može raspolagati svojim dionicama. Ako bi došlo do preuzimanja MOL-a, Vlada ima pravo reotkupa tih dionica. Nakon pet godina, Vlada ima pravo prvokupa", kazao je Suić.

13:23 - "Dokazat ćemo da su ugovori s MOL-om korisni za RH na temelju dokumenata koje je pisao sam svjedok Damir Polančec", zaključuje Prodanović.

13:22 - "Nisam vas shvatio, to o moralnim krpama?", upitao je Turudić. "Kako drugačije da nazovem ljude koji misle jedno a glasaju drugo? To je i stav tužiteljstva, ja samo dajem drugi naziv", odgovorio je Prodanović.

13:20 - "Sanader sigurno ima autoritet. A među onim moralnim krpama vjerojatno ima i jači autoritet nego drugi", oštro se okomio Prodanović na članove HDZ-a. "Ima ljudi koji su jači i koji su slabiji, koji imaju karakter i koji nemaju karakter", kaže Prodanović, koji ne osporava da je Sanader imao autoritet u HDZ-u, ali to ne znači da je svaka odluka koju je predsjedništvo stranke donijelo protuzakonita.

13:16 - Sanadera se optužuje da je svojim utjecajem ishodio suglasnost za ugovore s MOL-om, odnosno da su sudionici sastanka dali svoju suglasnost u uvjerenju da rade najbolju stvar za Hrvatsku. Prodanović tvrdi da to nije logično jer, ako je Sanader vršio pritisak na njih, onda su glasali protiv svog uvjerenja. "Ako su glasali u uvjerenju da glasaju za Hrvatsku, a glasali su protiv hrvatskih interesa, onda su dovedeni u zabludu. A u zabludu ih nije mogao dovesti Sanader nego Polančec koji je vršio prezentaciju dogovora s MOL-om", tvrdi Prodanović.

13:14 - Prodanović tvrdi da Polančec u svom svjedočenju ne dovodi u pitanje uspješnost svog posla. "Polančec je u više navrata rekao da su ti ugovori dobri i da je on napravio dobar posao. Ja nisam čuo iz čega proizlazi da su ti ugovori štetni", kaže Prodanović.

13:12 - Sanaderova obrana je, objašnjava Prodanović, Hernadija predložila za svjedoka iz opreza, jer nisu znali koji je njegov status. "Mi ovdje imamo proces gdje se sudi za primanje mita, a od davaoca ni traga", kaže Prodanović.

13:11 - Prodanović također kaže da je novac koji je Sanader navodno dobio, a radi se o pet milijuna eura, i dalje na računu švicarske firme na koji je isplaćen. "Tko bi to primio pet milijuna eura mita pa pustio da taj novac godinama stoji netaknut na računu u Švicarskoj? Pa valjda bi uzeo taj novac", kaže Prodanović.

13:09 - "Tužiteljstvo je u nalogu za istragu navela da je provizija isplaćena od strane MOL-ovih ciparskih firmni. Ta informacija došla je od Ježića, oni nemaju drugih podataka. Nakon što se to provjerilo, ispalo je da to nisu MOL-ove firme, što je tužiteljstvo ispustilo ali se i dalje ide u istom pravcu, bez ikakve provjere. Bez da su se upitali je li moguće da Ježić ne govori istinu. Pogotovo zato što su te firme u ruskom vlaništvu", kaže Prodanović, koji tvrdi da će obrana dokazati da je novac koji je prebačen s tih računa bio Ježićev, a ne Sanaderov honorar.

13:06 - "Hernadi je rekao da se u svojoj karijeri sastao s 42 premijera. Zašto je čudno da se čovjek na toj poziciji sastaje s visokim državnim dužnosnicima?", pita se Prodanović, koji tvrdi da tužiteljstvo nema dokaze da je Hernadi Sanaderu dao mito, nego samo da se šef MOL-a sastajao s bivšim premijerom.

13:04 - "S interesom očekujemo da se pred sudom pojavi svjedok koji nema bogati sudski dosje, poput Ježića, Polančeca, Mravka, Vidakovića. Ljudi izlaz iz labirinta vlastite kriminalne djelatnosti nalaze kroz vrata Uskoka. Stalno je neka trgovina u zraku. Osim takvih svjedoka ja u ovom postupku ne vidim niti jedno drugog", kaže Prodanović.

13:02 - "Ježićev iskaz i količina građanske hrabrosti obrnuto su proporcionalni etapama detroniziranja Ive Sanadera s funkcije premijera. Ježić kaže da su oni dugogodišnji prijatelji, ali mu se nikad nije usudio usprotiviti sve dok Sanader nije dao ostavku. Ne znam kakvo je to prijateljstvo gdje je netko čitav život ustrašen, sve dok mu prijatelj ne prestane biti premijer", kaže Prodanović, te dodaje da se Ježić tek nakon izlaska iz zatvora "sjetio" da je Sanader dobio proviziju od MOL-a.

13:00 - "Tužiteljstvo se ponaša kao da se iskaz Roberta Ježića ne smije preispitivati, kao da je on činjeničan. Mi tvrdimo da je taj iskaz neistinit", kaže Prodanović. Tužiteljstvo, ističe Prodanović, navodi i iskaz svjedoka Hurlimana, koji je navodno potvrdio Ježićeve tvrdnje. Međutim, Prodanović kaže da Hurliman nije Sanadera niti spomenuo.

12:57 - Prodanović tvrdi da se optužnica temelji isključivo na iskazu Roberta Ježića, koji nije istinit. Sanaderov odvjetnik kaže da ugovor o plinskom biznisu nije bio štetan nego koristan za RH. Dodaje da Sanader nije imao nikakvu ulogu u koncipiranju tog ugovora. Ina je, tvrdi Prodanović, bila pred bankrotom od čega ju je MOL spasio.

12:53 - Sanader je i u srpnju 2009. godine, kada više nije bio premijer, u središnjici HDZ-a organizirao sastanak sa Šukerom, Polančecom i Hernadijem, tvrdi tužiteljstvo.

12:53 - Hernadi je, tvrdi Laptoš, upravi MOL-a u prosincu 2008. uputio prijedlog u kojem pojašnjava odredbe ugovora s RH. "Iz njegovog prijedloga jasno stoji da je MOL preuzeo kontrolu nad Inom. Dokument je dakle poslan u prosincu 2008. godine kada nacrti ugovora još nisu bili izrađeni niti dostavljeni Vladi RH", kaže Laptoš.

12:50 - Ivan Šuker također je svjedočio da je sve važne odluke donosio Sanader. Tužiteljstvo tvrdi da je Sanader svoj autoritet predsjednika Vlade i HDZ-a koristio u kriminalne svrhe.

12:48 - Laptoš tvrdi da je Polanlčec posvjedočio kako je Sanader na Vladi tražio da se udovolji svim zahtjevima MOL-a. Polančec je također rekao da je Sanader uvijek davao uvodnu riječ na Predsjedništvima HDZ-a, te je tijek rasprave uvijek bio jasan iz Sanaderovog uvoda. Sanader se u raspravu uvijek uključivao kada bi rasprava krenula u smjeru koji za njega nije bio poželjan, ustvrdio je Polančec. "Polančec ne pamti da je na sastancima vrha stranke donesena odluka koja bi bila protivna stavovima Ive Sanadera", kaže Laptoš.

12:45 - Tužiteljica Laptoš u uvodnoj riječi kazala je da je Robert Ježić posvjedočio o sklapanju fiktivnih ugovora preko kojima je Sanaderu isplaćeno 10 milijuna eura mita od MOL-a. Sanaderu je mito, tvrdi tužiteljstvo, isplatio Hernadi. "Prvi dio isplate realiziran je 17. lipnja 2009. godine s računa društva u Švicarskoj. Taj novac je u dogovoru Sanaderom ostao na računu tog društva, a sve u cilju kako bi se prikrio pravi razlog isplate ovog iznosa", kaže Laptoš. Dodaje da je Sanader od Ježića zatražio da mu ne zaračuna troškove ove transakcije. Ježić tvrdi da je drugi dio dogovorenog iznosaa odbio primiti nakon što je Sanader odstupio s pozicije premijera. Ježić također tvrdi da je bio prisutan na razgovoru u Švicarskoj gdje je Sanader sa svojim bratom razgovarao o primanju mita.

12:42 - Nezadovoljan jučerašnjim medijskim istupom vlasnika restorana Marcelino, u kojem su snimljeni Sanader i Hernadi, sudac Turudić apelirao je na svjedoke koji tek trebaju pristupiti procesu da se suzdrže od davanja izjava i intervjua. "To je izrugivanje pravnoj državi i pokazuje nedostatak pravne kulture", kaže Turudić.

12:40 - Turudić je prihvatio svjedoke koje je na prošlom ročištu predložilo tužiteljstvo. Odbio je da se u dokazni materijal, na prijedlog obrane, uvedu zaključci istražnog povjerenstva za Inu. "Nas ne zanima što je zaključilo saborsko povjerenstvo, sud je taj koji će utvrditi činjenice", kaže Turudić.

Odbija se prijedlog ispitivanja Hernadija, jer ista osoba ne može biti ispitana u postupku u dva svojstva. "Znamo da se protiv njega vodi istraga i ne može biti ispitan u svojstvu svjedoka", kazao je Turudić. Ostale svjedoke koje predlaže obrana Turudić je prihvatio.

12:32 - Prodanović se očitovao o dodatnom dokaznu koje je Laptoš predložila, Kultererovu pismu. Tvrdi da taj dokument još jednom pokazuje da tužiteljstvo dokazuje nebitne stvari, a zapostavlja ono što je bitno. "Ne protivimo se tom dokaznu prijedlogu, ali iz sadržaja ovog dokumenta uopće se ne vidi to što tužiteljstvo tvrdi. Osim toga, upozoravam i na jednu nelogičnost, jer je obećanje navodno dano 1994. godine, u svojstvu zamjenika ministra, a ovdje je on to navodno radio kao premijer, ako bi to tako dešifrirali. Sanader 1994. nije znao da će biti premijer", kaže Prodanović.

12:30 - Ročište je nastavljeno.

11:02 - Turudić je zakazao još jednu pauzu. Suđenje će se nastaviti u 12:15, kada će odlučiti koji će dokazi biti prihvaćeni i koji će se svjedoci saslušati.

11:00 - Laptoš ima još jedan dokazni prijedlog, do kojeg su došli 11. studenog ove godine. Radi se o pismu preporuke koje je Wolfgang Kulterer uputio vodstvu Hypo banke, a koje je, tvrdi tužiteljstvo, dokaz da je Sanader ostvario ono što je obećao Kultereru, da će Hypo banka imati povlašteni položaj u RH.

10:57 - "Ono što je prezentirano kroz dokumentaciju Uskoka je samo jedna strana priče. Dokazi i svjedoci koje mi predlažemo demantiraju dokaze i svjedoke tužiteljstva, zbog čega mislimo da je itekako bitno da ih se ispita", kaže Sloković.

10:50 - Turudića je iživcirao netko od nazočnih u sudnici zbog žvakanja žvakaće gume! Sudac je upozorio muškarca u publici da se ponaša pristojno ili će ga izbaciti iz sudnice. "Gledam vas već sat vremena kako žvačete, ako ćete s tim nastaviti, morat ću vas udaljiti iz sudnice", kazao je Turudić.

10:45 - "Moram vas ispraviti, sud bi, a ne tužiteljstvo, odlučio bi li Hernadi bio okrivljenik u ovom postupku", kazao je Turudić tužiteljici Laptoš nakon njenog iskaza.

10:42 - Ispitivanju Friščića, Mačeka, Uzelca, Pankretića, Matulović Dropulić i ostalih tužiteljstvo se ne protivi. Protivi se ispitivanju Luke Bebića, s obzirom da se protivi i istraživanju saborskog povjerenstva.

Protivi se i ispitivanju Flavija Sanadera i Josipa Petrovića. Tvrdi da je Robert Ježić svjedočio o okolnostima o kojima bi mogli govoriti ovi svjedoci i dobro ih dokumentirao. Također tvrdi da Mačeka ne bi trebalo ispitivati o ulasku ruske kompanije Lukoil u Inu te da se zbog toga protivi i ispitivanju Davora Šterna.

10:40 - Tužiteljstvo se protivi i ispitivanju predloženih direktora Mola i Ine jer, kako tvrdi Laptoš, oni nemaju saznanja o dogovoru Sanadera i Hernadija, već ih se želi ispitivati o financijskom stanju Ine, što tužiteljstvo ne smatra bitnim.

10:39 - Tužiteljstvo se protivi i ispitivanju Hernadija. Podsjećaju da su u prošloj raspravi naveli da je protiv njega pokrenuta istraga zbog primanja mita te da je od Mađarske zatražena međunarodna pravna pomoć. Toj zamolbi nije udovoljeno jer bi, prema objašnjenju mađarskih tužitelja, to "narušilo sigurnost Republike Mađarske". Laptoš tvrdi da protiv Hernadija nije bilo moguće podnijeti optužnicu jer nije bio dostupan hrvatskim tijelima. "Da nam je Hernandi bio dostupan, on bi u ovoj sudnici sjedio kao okrivljenik", kaže Laptoš te dodaje da on ne može imati svojstvo svjedoka već može biti ispitan samo kao okrivljenik.

10:35 - Tužiteljica Laptoš tvrdi da se protivi dokumentaciji o financijskom stanju Ine, jer smatra da nije bitna za postupak. Za postupak je, tvrdi Laptoš, bitan samo postupak privatizacije Ine.

Protivi se i dokumentaciji saborskog povjerenstva za Inu jer se, kako kaže, radi o zaključcima jednog političkog tijela.

10:33 - Suđenje je nastavljeno.

9:54 - Rasprava se prekida do 10:30 kako bi se tužiteljica Tamara Laptoš pripremila za očitovanje na prijedlog obrane.

9:52 - Također, obrana predlaže i ispitivanje na dodatne okolnosti nekih Uskokovih svjedoka, među kojima i Damira Polančeca, Roberta Ježića, Ivana Šukera, Marija Čerhaka, vlasnika restorana Marcelino...

9:51 - Obrana predlaže i saslušavanje potpredsjednika Vlade Slobodana Uzelca i Božidara Pankretića, koji će svjedočiti o okolnostima pregovora o privatizaciji Ine i odlučivanju na sjednicama Vlade. Traže i saslušavanje Josipa Friščića, o okolnostima pod kojima je koalicijski partner HSS dao suglasnost

Flavio Sanader o okolnostima susreta s Ivom Sanaderom i Robertom Ježićem u Švicarskoj. Luka Bebić trebao bi svjedočiti o okolnostima donošenja političkih odluka na Predsjedništvu HDZ-a. Marinu Matulović Dropulić žele ispitati o njenim saznanjima o donošenju odluka u Vladi i na Predsjedništvu HDZ-a, kao i na okolnost njene uloge u reviziji nacrta ugovora s MOL-om, te o prezentacijama koje je iznio Damir Polančec.

Obrana želi pozvati i Ratka Mačeka, koji će također svjedočiti o donošenju političkih odluka u HDZ-u i Polančecovim prezentacijama. S Mačekom žele razgovarati i o posjeti Polančecu 2008. godine, gdje je zajedno s Davorom Šternom lobirao da ruska kompanija uđe u Inu umjesto MOL-a.

9:46 - Obrana će kao svjedoka pozvati Zsolta Hernadija, predsjednika Uprave Mola, koji bi, smatra obrana, trebao objasniti zbog čega se sastajao sa Sanaderom i posvjedočiti da Sanaderu nije dao mito. Sloković tvrdi da iz spisa nije vidljivo kakav je Hernadijev status; zna se da je pokrenuta istraga protiv njega, ali ne zna se što se nakon toga događalo. "U ovaj spis nije ušao niti jedan dokument kojim bi se razjašnjavala procesna uloga Zsolta Hernadija. Opreza radi predlažemo ga za svjedoka pa ćemo vidjeti što će se dalje događati", kaže Sloković.

Odvjetnica predlaže da se ispita i grupa svjedoka iz rukovodstva iz Ine i Mola, koji bi također trebali svjedočiti o okolnostima privatizacije hrvatske naftne kompanije.

9:41 - Obrana kao dokaz prilaže i zaključak Istražnog povjerenstva za Inu, kao i odluke Sabora koje se odnose na privatizaciju Ine.

9:39 - Sanaderova obrana kao dokaze prilaže poslovna izvješća za 2008. i 2009. godinu, kao i još neke dokumente koji se odnose na financijsku situaciju Ine u tom razdoblju. Dio te dokumentacije nalazi se u Ini, Sanaderovi odvjetnici nisu uspjeli dobiti sve dokumente koje su željeli prezentirati, kazala je Sloković. 

9:37 - Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković ne protivi se ispitivanju svjedoka Drage Vidakovića i Marija Čerhoka. Ali protivi se prilaganju kao dokaz snimke sastanka između Sanadera i Hernadija.

9:30 - Počelo je ročište. Svjedoci dolaze u 12 sati, najavio je Turudić. Danas svjedoče Tomislav i Vladimir Kurelec.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.