Tomašević: Planiramo otvoriti 10 novih vrtića ove godine

Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

Tomislav Tomašević na današnji dan prije tri godine postao je gradonačelnik Zagreba. U Dnevniku HTV-a komentirao je financijsku situaciju Grada, povećanja plaća, ali i situaciju s plinom. 

"Stabilizirali smo financije grada, i to prije roka koji je prethodna vlast sebi odredila. Jedini smo grad i županija koji nisu za vrijeme inflacije poskupili nijednu uslugu. Dapače, pojeftinili smo javni prijevoz. Od subote 160 tisuća građana ima besplatan javni prijevoz. Uveli smo i besplatnu žičaru kako bi smanjili broj automobila na Sljemenu", rekao je Tomašević pa dodao:

"Što se tiče kvalitete usluga, uvijek može biti bolje i unaprjeđujemo usluge. Dobili smo 40 novih kamiona u Čistoći unazad nekoliko mjeseci, kupili smo 65 autobusa, još ćemo kupiti 100 autobusa na obnovljiv izvor energije, nove tramvaje. Vladamo ovim gradom s dvije i pol milijarde eura bez ijedne korupcijske afere već tri godine."

"Distribuciju će i dalje raditi Gradska plinara Zagreb"

Komentirao je i situaciju s Gradskom plinarom Zagreb.

"Ono što je procjena smanjenja prihoda Gradske plinare Zagreb koju je objavio i Holding, nekakvih je 70-90 milijuna eura za ovu godinu. Kao opcija postoji tržišna borba. To ćemo vidjeti oko uvjeta koje će dobavljači dati. Prije četiri godine je prethodna uprava od strane prethodne vlasti isto ponudila cijenu koja je bila najskuplja u cijeloj Hrvatskoj. U Gradu Zagrebu su najveći troškovi poslovanja i uvijek je marža za Grad Zagreb bila najskuplja u odnosu na cijelu zemlju", rekao je pa dodao:

"Tu maržu smo povećali za 7 posto u ove tri godine u odnosu na inflaciju koja je bila 20 posto. Išlo se tako da se ne akumuliraju dodatni gubici koje je prouzročila prethodna uprava Gradske plinare Zagreb. Ne vidim što je Gradska plinara pogriješila. Građani ne moraju brinuti što se tiče opskrbe plina. Distribuciju će i dalje raditi Gradska plinara Zagreb, jedino što će potencijalno dobivati račune od druge firme ako ostane ova odluka."

Projekt Zagreb 

Istaknuo je kako će se Projekt Zagreb sigurno realizirati te da tu nema alternative. "To je preko 300 milijuna eura, treba se realizirati do 2029. godine i to će se realizirati", dodao je.

"Odlučni smo da zatvorimo Jakuševec"

Dotaknuo se Jakuševca za koji kaže kako Općinski sud provodi istragu te da na to ne mogu utjecati, a sanacija bi uskoro trebala početi.

"Što se tiče Centra za gospodarenje otpadom, obećavalo se 20 godina i nijedna politička opcija to nije riješila. Realno je do 2028. godine. Držimo se i dalje hodograma koji smo prikazali skupštini u siječnju, trenutno je javna nabava za projektnu dokumentaciju od milijun i nešto eura, a cijeli projekt je oko 150 milijuna eura. Ako treba, Grad će to sam financirati. Odlučni smo da zatvorimo Jakuševec i otvorimo Centar za gospodarenje otpadom u Resniku", rekao je.

"Planiramo otvoriti 10 novih vrtića ove godine"

Tomašević je komentirao situaciju s kapacitetima u dječjim vrtićima. Naglasio je kako su otvorena četiri nova dječja vrtića prošle godine.

"Planiramo otvoriti 10 novih vrtića ove godine. Izgradili smo 16 škola u ove tri godine. Isto tako smo povećali subvencije privatnim dječjim vrtićima kako ne bi dizali cijene. Jako puno djece koja su veće upisana u privatne vrtiće pokušava se prebaciti u gradske dječje vrtiće. Ostat će sigurno nešto neupisane djece. Ne možemo preko noći riješiti taj problem. Sigurno će biti manje nego što je bilo prošle godine", zaključio je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.