Turci preuzeli Petrokemiju

Foto: Hina

INA I PPD uspješno su zaključili prethodno najavljenu transakciju s turskom grupom Yildrim u vezi s kupoprodajom njihovih poslovnih udjela u Terra Mineralna Gnojiva d.o.o., izvijestila je kratko Ina putem Zagrebačke burze.

Po ispunjenju svih uvjeta iz kupoprodajnog ugovora, prodaja poslovnih udjela u kompaniji Terra Mineralna Gnojiva, partnerskom društvu u vlasništvu PPD-a i Ine, koje drži 54.52 posto dionica Petrokemije, turskoj grupaciji Yildrim uspješno je okončana, dodaje se u objavi.

Kompanija Yildrim je početkom studenog prošle godine potpisala kupoprodajni ugovor s Inom i PPD-om o preuzimanju njihove tvrtke Terra Mineralna Gnojiva i time njihovog većinskog udjela.

Uz Terra Mineralna Gnojiva, koja ima 54.52 posto udjela u Petrokemiji, u vlasništvu kutinske tvornice mineralnih gnojiva su Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) koji ima 17.9 posto udjela, dok je 12.73 posto na skrbničkom računu HPB-a u ime Fonda za financiranje razgradnje Nuklearne elektrane Krško, 9.09 posto dionica ima Janaf, a 5.45 posto je na PBZ skrbničkom računu. Sama Petrokemija je vlasnik 0.08 posto udjela, a preostali udjeli u vlasništvu su malih dioničara.