U Hrvatskoj gotovo 80 zaraženih svinjskom gripom?

VIŠE od 50 šibenskih maturanata od jučer se javilo u Opću bolnicu Šibenik jer se loše osjećaju i imaju simptome gripe nakon povratka sa maturalca u Španjolskoj. Nalazi koji trebaju potvrditi je li riječ o virusu A/H1N1 trebaju stići najkasnije tijekom sutrašnjeg dana. Osim jedne djevojke koja je hospitalizirana, svi su ostali pušteni na kućnu njegu.

Maturanti su oboljeli tijekom ekskurzije u Španjolskoj (pet dana su proveli u Barceloni i tri u Madridu), a uzbunu su u Šibeniku podigli njihovi roditelji kojima je javljeno da se djeca ne osjećaju dobro. Simptomi bolesti kod maturanata su se počeli javljati dan prije povratka kući.

Autobuse presreli na autocesti

Informacijom da u grad dolazi 140 potencijalnih nositelja svinjske gripe izazvana je prava panika. Šibenski liječnici organizirali su presretanje tri autobusa s maturantima već na autocesti A1, kraj odmorišta Krka, te su ih izolirali i prevezli na infektivni odjel šibenske bolnice.

Iako tad još nije bilo potvrđeno da je itko od maturanata doista obolio od svinjske gripe, bolnica je za svaki slučaj gotovo sasvim ispražnjena kako bi se spriječilo daljnje širenje zaraze. Dr. Željko Burić djelatnicima bolnice je jučer oko 13.30 naredio da sve lakše bolesne pacijente otpuste kući.

U Šibenik poslane dodatne zalihe Tamiflua

Maturanti su u Šibenik stigli sa standardnim simptomima gripe - glavoboljom, visokom temperaturom, vrtoglavicom i mučninom. O događaju je odmah obaviješteno Ministarstvo zdravstva, koje je u Šibenik hitno poslalo dodatnu pošiljku lijeka Tamiflu.

Broj zaraženih bi mogao i narasti

Broj zaraženih bi mogao i narasti jer se ispostavilo kako maturanata sa simptomima zaraze, osim iz u subotu pristigla tri autobusa, ima i među onima koji su sa dva autobusa kući u Šibenik stigli ranije - tijekom petka, a tek su se nakon jučerašnjeg alarmiranja o mogućoj zarazi svojih kolega javili liječniku.

Ukoliko se zaraza slučajno proširi među maturantima i osobama koje su s njima bile u doticaju, bude li potrebe, do 30 osoba može biti smješteno i u bolnicu u Kninu, u kojoj je već pripremljena prostorija za izolaciju.

Roditelji ljuti na agenciju koja je trebala brinuti o maturantima, djeca se žale da su se u hotelu smrzavala

Maturanti su mahom uvjereni kako su se razboljeli zbog činjenice da je temperatura u hotelu u kojem su bili smješteni, zahvaljujući klimatizacijskim uređajima, bila dvostruko niža od one na ulici pa su se u sobama doslovno smrzavali.

Roditelji su pak ljuti na agenciju koja je organizirala ekskurziju u Španjolsku. Naime, neka djeca su simptome bolesti počela osjećati još prije polaska kući, ali se nitko nije pobrinuo za to da im liječnička pomoć bude pružena u Španjolskoj, već se čekalo da ih se vrati u Šibenik.

Milinović: Nema razloga za paniku, riječ je o blažem obliku gripe

Ministar zdravstva Darko Milinović je javnost izvijestio kako nema razloga za paniku jer su kod svih maturanata zabilježeni blaži simptomi gripe. Svi su primili potrebnu antivirusnu terapiju. Milinović je pojasnio kako se potvrda nalaza čeka duže nego obično jer je riječ o velikom broju slučajeva.

Potvrđeno 26 slučajeva

Milinović je otkrio i kako je dosad u Hrvatskoj službeno potvrđeno 26 slučajeva svinjske gripe (ne računajući šibenske maturante). Napomenimo kako je prema posljednjem izvješću Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, od utorka 14. srpnja, bilo poznato 14 slučajeva. Posljednjih dana nisu pristizala nova izvješća o porastu broja zaraženih, iako ih je bilo!

Tako su do srijede, 15. srpnja, bila evidentirana još četiri slučaja zaraze, a do četvrtka, 16. srpnja, još tri. U petak, 17. srpnja, zabilježeno je još pet novih slučajeva. Od 26 slučajeva zaraze, u 22 je riječ o osobama koje su se zarazile u inozemstvu, dok su se četiri osobe zarazile u Hrvatskoj.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.