Rak o kojem žene šute može se spriječiti

Foto: Press

U Hrvatskoj žene još umiru od raka koji je moguće spriječiti, a oboljele se teško odlučuju izaći u javnost jer je ovaj rak obavijen stigmom više nego mnogi drugi iako ga uzrokuje infekcija virusom s kojim oko 50-80% spolno aktivne populacije dolazi u kontakt tijekom života i koji uzrokuje 99.7% svih slučajeva raka vrata maternice. Pa ipak, većina žena se srami, krije dijagnozu i boji se osude okoline, poručuje udruga Sve za nju, koja okuplja žene oboljele i liječene od raka te pruža psihosocijalnu, informacijsku i logističku podršku ženama oboljelima od bilo koje vrste raka.

Svjetska zdravstvena organizacija je 2020. pokrenula globalnu inicijativu za eliminaciju raka vrata maternice do 2030., a to je cilj i u Hrvatskoj. Za taj cilj potrebno je postići 90% cijepljenih protiv humanog papiloma virusa (HPV), 70% žena uključiti u probirni/preventivni program i pravovremeno liječiti 90% svih žena kojima su dijagnosticirane premaligne lezije i invazivni karcinomi. 

Biser mudrosti

„Stop raku brata maternice – djeluj sad“ poruka je koju su poslali sudionici panela Biser mudrosti održanog 26. siječnja koji je udruga Sve za nju ove godine organizirala u partnerstvu s Povjerenstvom Grada Zagreba za prevenciju infekcije HPV-om i drugih spolno prenosivih bolesti povodom mjeseca svjesnosti, 17. Dana mimoza i 18. Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice od 22. do 28.1.2024.

O prevenciji raka vrata maternice, mogućnosti eliminacije, procijepljenosti, provedbi pilot-programa probira, novih inicijativa govorili su: dr. sc. Magdalena Grce, predstavnica Sve za nju; prim. Tatjana Nemeth Blažić, voditeljica Odjela za HIV, spolno i krvlju prenosive bolesti u HZJZ i koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice te dopredsjednica Hrvatske lige protiv raka, dr. sc. Mirela Šentija Knežević, članica Povjerenstva Grada Zagreba za prevenciju infekcije HPV-om i drugih spolno prenosivih bolesti (SPB) i koordinatorica Gradskog programa prevencije raka vrata maternice Grada Zagreba, prim. dr. sc. Miroslav Venus, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo "Sveti Rok" Virovitičko-podravske županije i predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva HLZ- a Marko Gangur, dr. med., predstavnik European Cancer Organisation i zastupnica u EU parlamentu Biljana Borzan dr. med. 

Kakvi su epidemiološki podaci u Hrvatskoj?

Prema podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u 2020. godini zabilježeno je 276 oboljelih od raka vrata maternice te 126 umrlih. Rak vrata maternice se javlja u nešto mlađoj dobi nego druga sijela raka. Tako je 34% novooboljelih žena bilo je mlađe od 50 godina, a 37% umrlih mlađe od 60 godina. Ovaj rak je treće sijelo raka žena u dobi od 30 do 39 godina (iza raka dojke i raka štitnjače). Najmanje jednu dozu cjepiva protiv HPV-a u školskoj godini 2022./2023. primilo je 51.1% učenica i 34.3% učenika. Vidljiv je to porast koji ulijeva optimizam. Najbolji rezultati su u kontinentalnim i sjevernim županijama primjerice u Koprivničko-križevačkoj, Krapinsko-zagorskoj, Varaždinskoj, Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji. 

Cijepljenje protiv HPV-a

Tatjana Nemeth Blažić je naglasila: „Znanje o rizicima i zaštiti, cijepljenje protiv HPV-a i redoviti preventivni ginekološki pregledi siguran su put prema zaštiti od raka vrata maternice i drugih bolesti uzrokovanih HPV-om.

Grad Zagreb je otišao najdalje činjenicom da je prvi ponudio cijepljenje, ulaže napore u istraživanja i edukaciju i posebno u informiranje i organiziranje zaštite zdravlja mladih koji u Zagrebu žive ili studiraju u Centru za zaštitu zdravlja mladih. Najmanje jednu dozu cjepiva protiv HPV-a u školskoj godini 2022./2023. primilo je 58.4% učenica i 37.8% učenika.

Dobre rezultate iznijela je Mirela Šentija Knežević: „Grad Zagreb je započeo provedbu programa cijepljenja protiv HPV-a i prije donošenja Nacionalnog programa 2015. Osim toga Grad Zagreb ulaže značajna sredstva u provedbu dodatnih aktivnosti, a rezultat kontinuiranog rada je i povećanje procijepljenosti u gradu Zagrebu za 100% u 2023. u odnosu na 2022.“  

Hrvatska prati preporuke Svjetske zdravstvene organizacije, Europskog plana protiv raka i drugih dokumenata. Omogućeno je besplatno cijepljenje djece i mladih od 9 do 25 godina, očekuju se rezultati pilot-projekta reorganiziranog nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice u Virovitičko-podravskoj županiji i njegova implementacija u cijeloj RH. U razdoblju od 6. travnja 2023. do 31. prosinca 2023. testirano je oko 800 žena (u dobnoj skupini od 20-29 godina testirano je 87 žena, dok je u dobnoj skupini 30-64 godina testirano 723 žena), od kojih je 7% imalo pozitivan nalaz na HPV test, a njih 9% je imalo nalaz s abnormalnim stanicama na papa-testu. Pored ostaloga Miroslav Venus je naglasio kako trebamo mijenjati paradigmu jer nedovoljno smo zainteresirani za zdravlje, ali kad se razbolimo, postajemo jako zainteresirani za bolest.

Da bismo i u Hrvatskoj postigli eliminaciju ovog raka kao javnozdravstvenog problema, nužno je ujediniti napore i ostvariti maksimalnu suradnju među svim dionicima, mobilizirati sve resurse, poboljšati odaziv na cijepljenje protiv HPV-a i postići da se što više žena motivira na redovita probirna testiranja papa-testom ili HPV testom prema preporuci ginekologa. „Udruge imaju posebno značajnu ulogu u edukaciji, prevenciji i pružanju podrške oboljelima“, istaknula je Magdalena Grce.

Boljim rezultatima će, nadamo se, pridonijeti i uključivanje Hrvatske u inicijativu European Cancer Organisation (ECO) „Akcija protiv HPV-a sada“. „U hrvatskoj Inicijativi su brojne institucije i udruge odlučne da učine korak više u skladu s platformom u kojoj su iskazali svoje prijedloge i ciljeve za bolje rezultate u prevenciji raka vrata maternice“, naglasio je Marko Gangur.

Biljana Borzan je pozdravila napore Hrvatske u eliminaciji raka vrata maternice i drugih bolesti koje uzrokuje HPV. Naglasila je važnost brige o zdravlju samih građana i zdravih životnih stilova te potvrdila da Europa različitim instrumentima financiranja u okviru Europskog plana za borbu protiv raka podupire djelovanje država članica na proširenju rutinskog cijepljenja protiv humanih papilomavirusa kako bi se iskorijenili rak vrata maternice i druge vrste raka uzrokovane humanim papilomavirusom.

Panel je, piše u priopćenju, zaključila voditeljica Ljiljana Vukota, glavna tajnica Sve za nju riječima: “Virus ne možemo iskorijeniti, ali možemo neznanje kao osnovni preduvjet eliminacije raka vrata maternice. Razmislimo činimo li zaista ono najbolje da zaštitimo sebe i one koje volimo od bolesti koje uzrokuje HPV.“

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.