U Zagrebu otvoreno groblje za kućne ljubimce

Foto: Josip Regović/PIXSELL

U DUMOVCU je danas otvoreno groblje i krematorij za kućne ljubimce Spomengaj, za koji je Grad Zagreb izdvojio 15,5 milijuna kuna, a nudi usluge preuzimanja tijela, kremiranja, ukopa i organizacije ispraćaja kućnog ljubimca.

"Zagreb je postao prvi grad u ovom dijelu Europe koji je izgradio suvremeno gradsko groblje za kućne ljubimce", poručili su u priopćenju iz Spomengaja.

Groblje i krematorij prostiru se na gotovo 13.000 kvadratnih metara, a sastoji se od zgrade s prijemnim uredom i dvoranom za ispraćaje, krematorija s prostorom za prijem i obradu tijela, paviljona za ispraćaje te groblja za kućne ljubimce s deset tisuća mjesta za ukop i polaganje urni.

Kremiranje košta i do 2000 kuna

Voditeljica Spomengaja Jasenka Haleuš kazala je na otvorenju da je odnos građana prema kućnim ljubimcima stvorio novu potrebu dostojanstvenog oproštaja od ljubimaca.

Jedan od inicijatora izgradnje groblja i krematorija za kućne ljubimce je zagrebački Zoološki vrt. Njegov ravnatelj Damir Skok naglasio je da projekt omogućuje sigurno zbrinjavanje kućnih ljubimaca nakon njihove smrti bez ugrožavanja zdravlja ljudi i životinja te onečišćenja okoliša.

Spomengaj vlasnicima kućnih ljubimaca svih vrsta nudi niz usluga vezanih uz smrt kućnog ljubimca - preuzimanje tijela s područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije, kremiranje, organizaciju ispraćaja, polaganje urne u kasetu, ukop tijela ili urne u grobno mjesto te uređenje i održavanje grobnog mjesta.

Cijene pojedinačnog kremiranja kućnih ljubimaca kreću se, ovisno o njihovoj težini, od 250 do 2000 kuna, dok cijene skupnog kremiranja iznose od 150 do 1500 kuna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.