ADVENT U ZAGREBU

Ministarstvo odobrilo ugostiteljima: Za Advent smiju prodavati hranu na terasama

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

ZBOG epidemiološke situacije ove godine neće se održati klasični Advent u Zagrebu. Neće biti Ledenog parka na Tomislavcu zbog kojeg je Zagreb tri godine zaredom proglašen najboljom adventskom destinacijom na svijetu, ondje neće biti ni ugostiteljskih kućica, a neće ih biti ni na Zrinjevcu, Štrosu, Europskom trgu i svim dosadašnjim adventskim lokacijama, gdje se ispijalo vino i jele kuhane kobasice i ostala hrana.

>>Evo kako će izgledati Advent u Zagrebu

Iz tog razloga ugostitelji traže da im se dopusti da u sklopu svojih terasa postave dio koji bio ogradili pleksiglasom i na kojem bi mogli gostima nuditi kuhano vino, kobasice ili neko drugo jelo.

Grad Zagreb ugostiteljima je dao dozvolu za to, no kako je Marin Medak, predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja, danas na konferenciji za medije rekao, da bi to mogli, treba im još samo odobrenje Ministarstva turizma, koje im još nije stiglo.

Medak rekao da još čekaju odobrenje Ministarstva turizma i sporta

Međutim, Index doznaje da će Ministarstvo turizma i sporta ugostiteljima odobriti da tijekom održavanja manifestacije Advent u Zagrebu (koja se ove godine održava od 28. 11. do 1. 1.) na svoje terase postave dio u kojem će pripremati posebna pića ili hranu, odnosno onu koju inače ne nude.

"Mi ćemo se prilagoditi da ljudi imaju mogućnost da u kafiću koji im je blizu doma konzumirati kuhano vino, dobili smo to da svi građani imaju duh adventa u svom dijelu", rekao je Medak.

Medak za Index: Gosti na zimu borave u zatvorenom, željeli smo doskočiti tom problemu

Medak je kasnije u razgovoru za Index rekao da su poslali dopis Ministarstvu turizma i sporta u kojem ga mole za davanje pozitivnog mišljenja o privremenom postavljanju ugostiteljske opreme na prostoru za usluživanje na otvorenom bez potrebe ishođenja novog rješenja. To podrazumijeva da se dopusti ugostitelju koji ima pravo korištenja jednake ili slične opreme na drugoj lokaciji unutar postojećeg objekta temeljem rješenja o obavljanju ugostiteljske djelatnosti.

"Nadolazeće razdoblje te vremenski uvjeti karakteristični za drugu polovicu jeseni i zimu su izrazito nepovoljni za poslovanje ugostiteljskih objekata usred trenutne pandemije. Neosporna je činjenica da će gosti nastojati boraviti u zatvorenim prostorima, što epidemiološki gledano nije preporučljivo. Kako bi se doskočilo problemu, zajedno s Gradom Zagrebom zaključeno je da je jedino rješenje u datom trenutku gostu osigurati boravak na otvorenom uz poštivanje svih mjera", rekao je Medak za Index, navodeći kako su isto poslali i u molbi Ministarstvu turizma i sporta, od kojeg se, kako nam je rekao, nadaju pozitivnom rješenju.

Index je nakon današnje konferencije za medije dobio odgovor Ministarstva turizma i sporta u kojem su nam potvrdili da su od Nacionalne udruge ugostitelja u petak, 6. studenog 2020., zaprimili zahtjev za mišljenjem o privremenom dopuštanju postavljanja ugostiteljske opreme na prostoru za usluživanje na otvorenom, bez potrebe ishođenja novog rješenja, do ukidanja Odluke o proglašenju epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2, koju je Ministarstvo zdravstva donijelo 11. ožujka 2020.

Ministarstvo turizma im daje dozvolu samo za vrijeme trajanja Adventa

Navode kako se navedeno mišljenje traži za adventska događanja u gradu Zagrebu. Potvrđeno nam je da će iznimno za vrijeme trajanja manifestacije Advent u Zagrebu ugostitelji moći pružati usluge na otvorenom, uz suglasnost lokalne samouprave.

"Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti čl. 12. propisano je obavljanje ugostiteljske djelatnosti izvan ugostiteljskoj objekta. Sukladno članku 12. stavku 1. spomenutog Zakona, ugostitelji mogu povremeno, za vrijeme trajanja manifestacija, sajmova, prigodnih priredbi i slično, izvan svoga ugostiteljskog objekta pružati ugostiteljske usluge, sukladno već ishođenom rješenju nadležnog upravnog tijela, odnosno Ministarstva turizma i sporta, uz odobrenje jedinice lokalne samouprave. Ugostitelj bi naravno mogao pružati onu uslugu za koju ima ishođeno rješenje. Ministarstvo turizma i sporta ovim putem poziva sve organizatore da poštuju propisane epidemiološke mjere. Osobnom odgovornošću čuvamo vlastito zdravlje i zdravlje naše okoline, ali i doprinosimo funkcioniranju svakodnevnih poslovnih procesa i očuvanju radnih mjesta", stoji u odgovoru Ministarstva turizma i sporta za Index.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.