UZNEMIRUJUĆA SNIMKA Ruski plaćenici snimljeni kako mlate Sirijca maljem

Screenshot: Twitter/WorldOnAlert

IZNIMNO uznemirujući video objavljen na društvenim mrežama u petak navodno prikazuje ruske plaćenike kako muče zarobljenika, udarajući ga maljem po ruci i nozi Odmah pored mučitelja nalazi se odrubljena glava.

Zarobljenik vrišti, mučitelji se smiju

NA užasavajućoj dvominutnoj snimci mobitelom vidi se kako žrtva, po svemu sudeći Sirijac, leži okrvavljen na tlu te vrišti i moli za milost, dok se barem jedan od mučitelja glasno smije njegovoj agoniji. Drugi mučitelj mu nogom drži ruku prikovanu za tlo, a treći ga udara maljem, kao i nogama. Svi zajedno ga izazivaju na ruskom.

Kako javlja portal The New Arab, jedan od ruskih boraca nosi bedž s natpisom "ozlijedit ću jako, jako gadno", citat iz filma Suicide Squad. Na snimci se čuje kako borci tvrde da je žrtva koju muče borac Islamske države. Iz toga i terena sa snimke da se zaključiti da se mučenje vjerojatno dogodilo u ili oko Palmire, gdje se ruske snage na strani sirijskog režima bore s ISIS-om za kontrolu nad bogatim poljima plina.

U Siriji se možda bori i do nekoliko tisuća ruskih plaćenika

Upućeni izvori smatraju da je snimka mučenja gotovo sigurno iz Sirije, ali da  borci u pitanju nisu ruski vojnici, već plaćenici iz odreda "Wagner", poznatog po svojim vezama s ekstremnim nacionalistima.

"Ne možemo utvrditi porijeklo videa...ali vjerojatno je da ga je snimio borac Wagnera, budući da možete vidjeti drugog borca Wagnera kako snima istu scenu na mobitelu", komentirao je Kiril Mihailov iz istraživačke organizacije Conflict Intelligence Team.

 

Upozorenje: Uznemirujući video

 

U Siriji se navodno nalazi više stotina ili tisuća ruskih plaćenika koji se bore na strani režima Bašara al-Asada protiv sirijskih pobunjenika i ISIS-a. "Rusija koristi plaćenike kao snage za prvu crtu bojišnice budući da su Asadove snage nedisciplinirane, a iranski plaćenici imaju svoje ciljeve koji se ne poklapaju uvijek s ruskima. Korištenje regularnih profesionalnih vojnika na bojišnici moglo bi izazvati bijes u Rusiji, kao što je izazvalo 2014. i 2015. kad su korištene protiv ukrajinske vojske, sa znatnim teškim žrtvama", objašnjava Mihailov.

Plaćenici povezani s energetskim oligarsima

Prema pisanju ruskih medija, odredi poput Wagnera mogli bi biti povezani s ruskim energetskim oligarsima koji će vrlo vjerojatno profitirati od poslovnih dogovora između Damaska i Moskve. Smatra se da se većina ruskih militanata bori upravo u području plinskih polja al Šaer i rudnika fosfata. Izgleda da je većina Wagnerovih plaćenika motivirana vrlo unosnim plaćama, većima od onih ruskih vojnika, ali moguće je da neke od njih također motivira odanost Vladimiru Putinu i islamofobija.

Iako sudbina njihovog zarobljenika sa snimke, odrubljena glava koja se vidi u njegovoj blizini upućuje da je također smaknut na barbarski način.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.