VELIKA INDEX ANKETA 90% glasača protiv gašenja Ubera

Foto: Index, 123rf

MINISTARSTVO mora, prometa i infrastrukture, odnosno pripadajuća inspekcija ovog Ministarstva, od suda će zatražiti da se zabrani aplikacija Uber, doznao je danas Index od pouzdanog izvora. Konačnu odluku o zabrani donijet će sud.

>> KRAJ UBERA U HRVATSKOJ? Ministarstvo prometa traži da im se zabrani aplikacija

Uber aplikaciju u Hrvatskoj koristi sto tisuća ljudi, a u sezoni je koristi i na desetke tisuća gostiju. No, Uber u Hrvatskoj, kako su u više navrata rekli premijer i ministri, "ne djeluje legalno". Prije nekoliko tjedana taksisti su organizirali ilegalan prosvjed blokiravši na nekoliko sati Vukovarsku ulicu u Zagrebu. Prije nekoliko dana zatražili su da se aplikacija Uber zabrani ili će ponovo na ulicu.

Stoga smo vas pitali na čijoj ste strani - na strani Ubera i protiv njegove zabrane ili na strani uhljeba, odnosno za zabranu Ubera. Anketu Indexa ispunilo je preko 24.000 čitatelja, a rezultat je jasan - 90 posto glasača na strani je Ubera i ne želi da se on zabrani.

Taksisti prijete novim prosvjedom

Podsjetimo, prije samo dva dana Božo Miletić, predsjednik Udruženja taksi prijevoznika pri Hrvatskoj obrtničkoj komori, gostujući na N1 televiziji otvoreno je zaprijetio da će opet na ulicu ako se ne ispune njihovi uvjeti. A njihov glavni uvjet je zabrana aplikacije Uber.

>> Taksisti prijete: "Ako se ne zabrani Uberova aplikacija opet ćemo na ulicu"

"Neistina je da se zalažemo za to da se zabrani Uber. Mi se zalažemo za to da svi akteri na tržištu rade po zakonu. Teoretski se može dogoditi sutra da ja iz nekog razloga nezakonito radim, a kad inspekcija utvrdi nepravilnosti, onda i postupa po tome. Uber, nažalost, preko 2 godine radi nezakonito na području Republike Hrvatske. Imamo izjave ministra, premijera, presude prekršajnih sudova, ali Uber i danas radi. S obzirom na to da je aplikacija povezivatelj, svima je zajednička aplikacija Uber. Isključiti dostupnost aplikacije je jedino rješenje", rekao je Miletić dodavši da bi taksisti opet mogli na ulicu, kao i prije par tjedana kad su ilegalnim prosvjedom blokirali Vukovarsku ulicu, a jedan od njih napao je novinara Indexa.

 

Može li se aplikacija uopće zabraniti?

Nakon što smo doznali da Ministarstvo planira zabraniti Uber, zapitali smo se kako planiraju duboko u 21. stoljeću zabraniti rad neke aplikacije koja na internetu postoji potpuno neovisno o Hrvatskoj i njenoj vlasti?

>> Kako uopće zabraniti neku aplikaciju?

O svemu tome popričali smo s Lucijanom Carićem, stručnjakom za računalnu sigurnost iz tvrtke Defensecode. On kaže da je, naravno, sve moguće, ali bi nas ovakav potez vlade svrstao uz bok država kao što su Sjeverna Koreja i Kina.

"Ako želimo biti Kina, možemo. Poznato je da postoje zemlje koje cenzuriraju internet, odnosno promet na internetu, to je moguće. Vi možete tražiti da Google i Apple ne stavljaju da neka aplikacija bude vidljiva u Hrvatskoj. Međutim, to bi se odnosilo samo na buduće korisnike. Oni koji već imaju aplikaciju, njima bi trebalo blokirati promet. Pitanje je koliko je to moguće. Možete se koristiti nekim kanalima komunikacije koje je teško, skupo i nepraktično blokirati, ali je to moguće", kazao je Carić za Index.

"Postoji tu nekoliko problema. Jedan je taj da se zabrana ne može odnositi na strane zemlje. Ljudi koji dolaze iz inozemstva u Hrvatsku imaju instaliranu aplikaciju pa je mogu koristiti. Zabrana distribucije aplikacije putem storea je beskorisna jer aplikaciju možete instalirati. Treba blokirati promet, ali to je komplicirano. Vlast bi na nivou države trebala blokirati promet, ali mi nemamo državnu infrastrukturu. Mi imamo infrastrukturu ISP-ova (Internet service providera), a oni imaju svoju infrastrukturu. Država bi od njih trebala tražiti da blokiraju tu aplikaciju, a to njih košta, odnosno to bi netko trebao platiti", objašnjava Carić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.