Velike pumpe postaju dućani i pekare? Neki već peku pizze i rade svoj sladoled

Foto: Ivica Galovic, Grgur Zucko/PIXSELL

Jedna od posljedica novog Zakona o trgovini je ta da su nedjeljama, a pogotovo praznicima, velike gužve na benzinskim postajama. Nedjeljom je situacija malo bolja jer, prema zakonu, trgovci imaju opciju da bude 16 radnih nedjelja, dok za blagdane gotovo nitko ne smije raditi. Ovaj vikend bio je posebno problematičan jer je prije nedjelje bio praznik.

Osim na trgovine, zabrana rada na blagdane odnosi se i na pekarnice i tržnice. Smiju raditi samo prodavaonice koje se nalaze u sklopu željezničkih i autobusnih kolodvora, zračnih i morskih luka, trajekata i zrakoplova, ali i benzinske postaje.

Upravo benzinske postaje stoga postaju mjesta na koja većina građana u nemogućnosti izbora dolazi kupovati. Kako se i očekivalo, oni kojima je dozvoljeno raditi primijetili su povećanu potražnju i odlučili je iskoristiti. Tako su benzinske postaje počele prodavati i kruh.

Na pumpi u Vodicama nastao red za kruh

Kako nam je nedavno ispričala čitateljica, u Vodicama na Ininoj benzinskoj je bila gužva.

"Ljudima koji su pitali za kruh rekli su da su sve prodali prije dva sata. To je bilo oko 11 sati, rekli su im da više neće peći. Cijeli dan su na toj benzinskoj bile ogromne gužve. Red za blagajnu je bio skroz izvan pumpe", dodaje čitateljica.

Što očekivati u budućnosti? Hoće li doista pumpe nedjeljom i praznicima u cijelosti preuzeti posao trgovina i pekara? Sudeći prema Indexovom istraživanju, jedan dio velikih lanaca benzinskih pumši odavno se bacio na svaštarenje, a za očekivati je da trend uz novi zakon prate i drugi veliki distributeri.

Što se tiče malih benzinskih postaja, njihovi vlasnici nisu toliko zainteresirani za proizvodnju kruha ili proširenje asortimana budući da im se, kako većina tvrdi, to baš i ne isplati.

Poslali smo upite vodećim distributerima goriva u Hrvatskoj. Pitali smo ih misle li proširivati ponudu, ali i hoće li početi peći odnosno prodavati kruh.

Ina: Širimo asortiman, samo hot dog možete kupiti na 180 lokacija

Dobili smo odgovor samo od Ine.

"Ina je u svojoj ponudi imala kruh i prije uvođenja neradnih nedjelja na lokacijama na kojima je za to postojala potreba (npr. Rastovica i Spačva). Ponuda se, kao što je to uobičajeno, definira sukladno potražnji i potrebama tržišta", odgovorili su nam iz Ine.

Stigao nam je nešto duži odgovor o njihovim poslovnim ciljevima i novootvorenim prodajnim mjestima, no za potrebe teksta izdvojimo dio koji se tiče proširenja ponude.

"Na našim maloprodajnim mjestima nudimo izvrsnu kvalitetu proizvoda i usluga koje dodatno unapređujemo i širimo asortiman, a posebno smo fokusirani na naš gastronomski dio ponude u okviru Fresh Corner koncepta u sklopu kojeg posjetitelji imaju priliku za najbolju okrjepu u ugodnom ambijentu", naveli su.

Dodaju kako šire i Fresh Corner koncept, naglašujući kako se on sad može naći na 109 lokacija u Hrvatskoj. Hot dog, koji se može kupiti na Ininim pumpama, sad se može pronaći na 180 Ininih lokacija u Hrvatskoj.

Neke pumpe peku pizze i proizvode sladoled

Ostali distributeri goriva nam nisu odgovorili. Ipak, mnogi od njih već prodaju peciva. Tako i Tifon na 25 postaja diljem zemlje nudi svježe pripremljenu hranu, odnosno, kako se navodi na stranicama Tifona, "nudi se kava i svježe pečena peciva, slastice te na prodajnom mjestu pripremljeni svježi sendviči".

Tifon odnedavno peče i pizze. One su dostupne u tri okusa i spravljaju se za dvije minute. O načinu na koji pumpe funkcioniraju govori i odluka Shella da uđe u proizvodnju - sladoleda.

On košta 0.79 eura, a dio je posebne ponude koja vrijedi do 31. kolovoza. Radi se o zanimljivoj odluci jer je Shell počeo s proizvodnjom sladoleda taman u jeku medijske opsesije cijenama kugle sladoleda na Jadranu, a o čemu je dio medija svakodnevno izvještavao.

Pokazatelj je to kako distributeri razmišljaju i takvim odlukama povećavaju sebi dobit. Ako tako reagiraju na pompu oko cijena kugle sladoleda, sigurno će se prilagoditi i ovoj priči oko neradne nedjelje, što je s komercijalnog gledišta sasvim ispravno, ali ujedno ogoljuje i sav besmisao Plenkovićevog zakona.

Što se tiče ponude ostalih distributera, ponuda je više-manje klasična - prodaju se slatkiši i grickalice, sokovi itd.

Mandarić: Idem u prodaju kruha, ali već radi ovog zakona prodajem i toaletni papir, ulje i šećer

Željko Mandarić, direktor tvrtke Adria Oil iz Kastva koja ima 40-ak benzinskih postaja, za Index govori kako je nakon ovog zakona na benzinskim postajama počeo prodavati toaletni papir, ulje, ali i šećer. 

"Uvodimo prodaju kruha, ali imamo i sve ostale svježe pripremljene artikle iz domene prehrane. Što se tiče kruha, u završnoj smo fazi pred uvođenje ove ponude. Trudimo se odgovoriti na potrebe tržišta, a koje su očite uz ovaj novi zakon. No prilagodba bi bila potrebna i bez zakona", objasnio je.

Naveo je kako se radi na daljnjem proširenju asortimana, dodajući kako su benzinske Adria Oila idealna za robu široke potrošnje jer kupci vozilima uđu u samu benzinsku postaju. No kako navodi, ne očekuje neku veću zaradu.

"Svakako očekujemo porast prodaje, ali u ovom trenutku je teško ocijeniti detaljnije koliki će biti utjecaj na ukupnu prodaju. Ne smatramo da će se previše osjetiti na našoj standardnoj prodaji", odgovorio je.

Zaključio je kako benzinske postaje postaju sve draže ljudima za kupovati jer se kupnja odvija u brzom roku, zbog čega smatra kako bi do uvođenja pekarskih proizvoda došlo i bez novog zakona.

Miljavac: Mi prodajemo kruh već 30 godina

Mali distributeri, barem oni s kojima je razgovarao Index, nisu toliko zainteresirani za pečenje kruha ili neko posebno proširenje asortimana. Armando Miljavac, vlasnik benzinske postaje Etradex, govori nam kako on ne vidi u cijeloj priči neku veliku temu jer kruh prodaje već 30 godina.

"Mi prodajemo kruh već jako dugo, sad se diže buka kao da su pumpaši nešto posebno napravili. Nitko se neće obogatiti", rekao nam je pomalo defenzivno Miljavac.

Kad smo mu objasnili kako cilj nije upirati prstom u nekoga, već da nas samo zanima proširenje ponude uslijed ovog zakona, Miljavac je kazao da nemaju potrebu širiti asortiman.

"Mi nećemo širiti asortiman, ovo je ono što jest. Neke minimalne namirnice imam, ljudi dođu i pojedu obrok, vozači kamiona se odmore, imaju tu za kupiti malo kruha, malo salame. Uglavnom, ne vidim potrebu niti za širenjem niti za smanjenjem ponude", objasnio je.

Puh: Ja neću peći kruh, širenje ostalog asortimana ovisi o upitima kupaca

Više o poslovnoj logici nakon uvođenja novog zakona nam je pojasnio Domagoj Puh, vlasnik benzinske postaje Plinka.

"Što se tiče dodatnih asortimana, ovisi gdje je pumpa bazirana. Je li u gradu ili izvan grada, dakle, na autoputu. Pitanje je i o kojem se gradu radi. Ako ste u Zagrebu, nedjeljom imate dežurne trgovačke lance, ali ako ste u manjem mjestu, sigurno da će pumpa više prodati nedjeljom.

Međutim, i ti koji će širiti asortiman, te zarade neće biti presudne. Problem malih pumpi je što vlada i dalje drži uredbu i ograničava maržu, sama zarada na hrani nije toliko visoka", pojasnio je.

Govori da on neće peći kruh. "Tek je krenulo oko novog zakona. Za sada nemam saznanja tko će uvesti prodaju kruha, ovisi kakve su tehničke mogućnosti ljudi. O puno toga ovisi, nemaju svi uvjete. Mi kruh nećemo peći", govori Domagoj Puh.

Pitamo ga hoće li proširivati ponudu nevezano za kruh.

"Realizirat ćemo tu neke stvari ovisno o upitima kupaca, ali nama se nije interes time baviti. Ne želimo uzimati drugima i nije nam drago zbog ovakvih stvari. Ali isto tako ne volimo kad se nama uzima ono što je naše", objasnio je Puh.

Božićević: Ne isplati nam se peći kruh

Dario Božićević, vlasnik postaje DDD-Benz, objasnio nam je da se malim benzinskim postajama ne isplati ući u proizvodnju kruha i peciva.

"Naša interesna sfera je gorivo. A sad da idemo u proizvodnju kruha, to podrazumijeva da imamo ispunjene uvjete za proizvodnju hrane, to je onda cijeli niz problema, od preuređenja prostora nadalje. A što to meni znači koji imam dvije pumpe? Pa ništa posebno. Neće mi trgovina dići nešto posebno promet.

Nama privatnicima je jedini problem zamrzavanje marže. Nećemo to na kruhu nadoknaditi. To vrijedi za ove velike. Prva je počela Ina s Fresh cornerom i njima to ide dobro, počeli su onda i drugi. Ali oni imaju puno benzinskih postaja i onda to stvara veću zaradu. Možda postoje i neke male pumpe koje će peći kruh, ali vjerujem da se tu više radi o onim seoskima", rekao je.

Što se tiče asortimana, rekao je da drži standardne namirnice poput čipseva i slatkiša.

"Nismo razmišljali o proširivanju. O čemu se radi? Mi moramo onda spustiti cijenu da privučemo kupce, a ne možemo je kompenzirati na gorivu zbog zamrzavanja cijena", poručio je Božićević.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.