Volonteri zagrebačkim zastupnicima dijelili kondome, pogledajte fotografije

Foto: Udruga CESI

Volonterke i volonteri udruga CESI i Status M danas su, prije 34. sjednice Gradske skupštine Grada Zagreba, zastupnicama i zastupnicima dijelili letke i kondome ukazujući kako se teme seksa i reproduktivnog zdravlja u školama obrađuju površno i nedostatno.

"Sretno i pamet u glavu"

"Uz citate iz udžbenika, na letku su se našle i izjave učenika i učenica srednjih škola dobivenih putem fokus grupa koji pokazuju na koji način mladi dolaze do informacija o seksu koje ih zanimaju. Stoga je zastupnicama i zastupnicima upućena jasna poruka – uz informacije na letku, kondom i poruku: „Sretno i pamet u glavu!“, i oni su dobili istu razinu edukacije o seksu kao i zagrebački srednjoškolci.

Nedavna studija o seksualnom ponašanju mladih u Hrvatskoj ističe kako su razine rizičnog ponašanja već 15 godina razmjerno visoke. Dok više od polovice mladih u životu doživljava neki oblik nasilnog ponašanja u partnerskim vezama, u zagrebačkim osnovnim i srednjim školama sadržaji vezani uz seksualno i reproduktivno zdravlje provode se tek JEDAN školski sat godišnje. Rezultati javnog mnijenja (IPSOS za CESI 2021.) pokazuju da 78% građana/ki smatra da u škole treba uvesti sveobuhvatno seksualno obrazovanje, a to je potvrdila i nedavna anketa na Novoj TV", priopćili su iz udruga.

"Problem je nedostatak seksualnog obrazovanja"

"Nedostatak seksualnog obrazovanja u školama problem je koji se već generacijama ne rješava, a posljedice možemo vidjeti kroz rezultate niza istraživanja koja pokazuju – mladi o seksu uče na pornografskim stranicama, vjeronauku ili, nažalost najčešće, na greškama. Grad Zagreb može to promijeniti uvođenjem sveobuhvatnog seksualnog obrazovanja u osnovne i srednje škole kojima je osnivač, te zahtijevamo da ispune svoje obećanje i do ljeta predstave program i konkretne rokove. I sami su u kampanji tvrdili da „Mladi ne mogu čekati“, a sad imaju priliku stati iza svojih riječi“, poručila je Nataša Bijelić iz CESI-ja u sklopu kampanje #Zaštošutimo 3.0.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.