"Zagreb" u svemiru: Asteroid 187700 dobio ime po hrvatskoj metropoli

MEĐUNARODNA astronomska unija (IAU) - Komisija za imenovanje nebeskih objekata, izvijestila je kako se među planetima Sunčevog sustava vrti i jedan mali planet asteroid koji se zove "Zagreb". Kako navodi Korado Korlević iz Zvjezdarnice Višnjan, prije nekoliko mjeseci odlučivalo se o imenovanjima nebeskih tijela otkrivenih sa Zvjezdarnice Višnjan i Zvjezdarnice La Sagra, koje blisko surađuju i na kojima su aktivni studenti i mentori iz Hrvatske.

"Kod razgovora oko imenovanja nebeskih tijela, odlučeno je da se jedno nazove u čast gradu Zagrebu. Braća Aleksandar i Stefan Cikota predložili da imenovanje nebeskog tijela `Zagreb` bude njihov poklon svome gradu, pa je odlučeno da to ne bude jedno od tijela otkrivenih sa Zvjezdarnice Višnjan, već jedno koje su oni otkrili sa španjolske zvjezdarnice La Sagra, što je i prihvaćeno", navodi Korlević.

Asteroid 187700, koji je dobio ime Zagreb, otkriven je 2. ožujka 2008. godine sa zvjezdarnice La Sagra, smještene u Andaluziji u južnoj Španjolskoj. Zvjezdarnica La Sagra relativno je nova zvjezdarnica koja je s radom započela krajem 2006. godine, a istovremeno je nastala sedmeročlana grupa (S. Sanchez, J. Nomen, R. Stoss, A. Cikota, S. Cikota, J. Rodriguez, W. K. Y. Yeung) koja se bavi isključivo istraživanjem i otkrivanjem malih tijela Sunčevog sustava.

"Od kolovoza 2008. godine, zahvaljujući velikom broju mjerenja i otkrića, naša grupa sa zvjezdarnice La Sagra službeno je dobila status `sky survey`, poznat pod nazivom `La Sagra Sky Survey`. Mi smo prvi amaterski tim koji ima taj status te kapacitetom od oko 100.000 astrometrijskih mjerenja mjesečno trenutno spada među pet najproduktivnijih zvjezdarnica na svijetu. Do danas je sa zvjezdarnice La Sagra otkriveno i potvrđeno preko 2.300 novih asteroida. Nakon otkrića asteroida, kada mu se precizno odredi orbita, po pravilniku Međunarodne Astronomske Unije (IAU) otkrivač uz kratku `posvetu` ima pravo predlagati imena", navode Aleksandar i Stefana Cikota.

Asteroid (187700) Zagreb giba se u glavnom asteroidnom pojasu, između Marsa i Jupitera brzinom od oko 18,2 kilometara u sekundi. Za jedan obilazak oko Sunca, asteroidu (187700) Zagreb je potrebno 4,4 godine. Ekscentricitet orbite približno je jednak 0,094, što znači da mu je orbita skoro pa kružna. Inklinacija (nagib orbite asteroida s obzirom na Zemljinu orbitu) iznosi 4,14 stupnjeva, što je prosjek za asteroide iz glavnog asteroidnog pojasa. Promjer mu se procjenjuje na oko dva do tri kilometra.

I.M.
Foto: Zvjezdarnica Višnjan/Zvjezdarnica La Sagra

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.