Zašto toliko Putinovih neprijatelja pada s balkona u smrt?

Foto: EPA

JAMES LE MESURIER, britanski vojni časnik i suosnivač sirijske spasilačke službe poznate kao Bijele kacige, pronađen je mrtav u ponedjeljak ispred svog doma i ureda u Istanbulu. 

Turski mediji brzo su izvijestili da je, prema frakturama glave i nogu, očito da je pao s balkona. To, naravno, otvara prostor za samo dvije, međusobno isključive mogućnosti: ili se s balkona svog doma bacio ili je s njega bačen. 

A sve što je poznato o Le Mesurieru odmah je potaklo sumnje na to  da je ubijen, iako dokazi upućuju na suprotno. Turski istražitelji rekli su novinarima kako sumnjaju na samoubojstvo, prenosi Daily Mail. "Temeljita" istraga je u tijeku, priopćio je ured istanbulskog gradonačelnika.

Iako ništa još nije službeno potvrđeno, vjeruje se da je posljednje sate proveo uz svoju suprugu Emmu Winberg, su-direktoricu njegove zaklade Mayday Rescue. 

Ovaj Britanac se našao u neočekivanoj ulozi suosnivača sirijske spasilačke službe upravo kao direktor navedene zaklade koja se bavi obukom, opremanjem i prikupljanjem sredstava za spasioce u područjima pogođenima ratom ili elementarnim nepogodama. Za svoj rad na podršci Bijelim kacigama i zaštiti civila u Siriji britanska kraljica Elizabeta ga je odlikovala 2016.

U srijedu ga Rusija klevetala, u ponedjeljak umro

Ali barem jedna koincidencija izgleda prilično nevjerojatno. Samo nekoliko dana prije tajanstvene smrti ovog Britanca s istanbulskom adresom, rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je tvit u kojem, citirajući svoju glasnogovornicu Mariju Zaharovu, optužuje Le Mesuriera da je "bivši agent britanskog MI6 (vojne obavještajne službe) koji je viđen diljem svijeta, uključujući Balkan i Bliski istok". U tvitu se dodaje i da se "o njegovim vezama s terorističkim grupama izvještavalo tijekom njegove misije na Kosovu". 

Za ove tvrdnje nema dokaza, barem ne javno dostupnih. Britanska veleposlanica u Ujedinjenim narodima Karen Pierce nazvala je tvrdnju da je Le Mesurier bio špijun i surađivao s teroristima "kategorički neistinitom", a njega britanskim vojnikom i "pravim junakom". 

Naravno, sasvim je moguće da je ruska kleveta na njegov račun samo nekoliko dana prije njegove smrti puka koincidencija. Ali možda i nije - i to čak i ako se Le Mesurier zaista sam ubio.

Bio je na lijekovima zbog sustavnih napada ruskih trolova

Naime, kako je njegova supruga rekla policiji, Le Mesurier je pio psihijatrijske lijekove zbog "intenzivnog stresa" koji je bio posljedica sustavnih propagandnih napada kojima su on i njegova organizacija, odnosno same Bijele kacige, bili izloženi. 

Rekla je da su te noći oboje popili tablete za spavanje i otišli spavati u 4 sata ujutro. 

Itekako je moguće da Le Mesurier taj pritisak nije mogao podnijeti i da se slomio, na zadovoljstvo njegovih napadača. 

Što se teorije o ubojstvu tiče, zgrada je navodno dobro osigurana i u nju je moguće ući samo pomoću sustava za prepoznavanje otisaka prstiju. Također, snimka sigurnosne kamere nije pokazala nikakve sumnjive aktivnosti ni provalu. No s druge strane, kako piše Daily Mail, neki upućeni izvori tvrde da je samoubojstvo nevjerojatno jer su prozori na prvom i drugom katu zakračunati, a na trećem katu premaleni da bi se kroz njih skočilo. Tek se na četvrtom katu može skočiti kroz prozore, ali osoba bi morala prvo skliznuti niz blago nakošeni krov da bi pala na tlo. 

Ovo u svakom slučaju nije prvi put da kritičar, protivnik ili osoba koja se na bilo koji način zamjerila režimu Vladimira Putina završi mrtva - često upravo tako što tajanstveno padne kroz prozor ili s balkona. 

S prozora pali i Maksim Borodin, Nikolaj Gorohov, Ivan Safronov, Scott Young

Upravo tako je prošle godine u Rusiji stradao i Maksim Borodin, ruski neovisni novinar koji je razotkrivao državnu korupciju, a prije smrti istraživao i ilegalne operacije ruskih plaćenika u Siriji. 

>> Još jedan ruski novinar završio mrtav, policija kaže da se sam bacio kroz prozor

Borodinov prijatelj Vječeslav Baškov napisao je na Facebooku da ga je Borodinov kontaktirao u srijedu u 5 ujutro i da mu je rekao da je njegova zgrada okružena "sigurnosnim snagama" u kamuflažnim odorama i fantomkama. Samo sat vremena nakon toga opet ga je nazvao i rekao mu da je pogriješio i da specijalci vjerojatno izvode nekakvu vježbu. A onda su mu javili da je u bolnici, nakon čega je ubrzo i preminuo.

Godinu dana ranije, kroz prozor četvrtog kata je pao i Nikolaj Gorohov, odvjetnik obitelji Sergeja Magnickog. Ruska policija je, prema svemu sudeći ozbiljno, tvrdila da je pao dok je pokušavao premjestiti kadu. Sam Magnicki je pak umro u jednako sumnjivim okolnostima u ruskom zatvoru, nakon što je ondje završio zbog navodne pronevjere, i to baš nakon što je sam razotkrio golemu korupcijsku aferu u Rusiji. 

2007. je kroz prozor petog kata pao i Ivan Safronov, novinar koji je istraživao rusku prodaju oružja Iranu. 2009. se isto dogodilo i televizijskoj voditeljici Olgi Kotovskaji, koja je također bila kritična prema Kremlju. Razlika je samo što se ovog puta radilo o 14. katu. 

Da nisu samo Rusi dosad stradavali na ovaj način, pokazuje i slučaj nekretninskog poduzetnika Scotta Younga, također Britanca, koji je navodno bio dužan ruskoj mafiji. On je umro nakon što je pao kroz prozor četvrtog kata svoje vile u Londonu, pri čemu se nabio na šiljke željezne ograde. 

Rusko ministarstvo i veleposlanstva rado trolaju na društvenim mrežama

Kad govorimo o sumnjivim smrtima Putinovih neprijatelja, moramo, naravno, spomenuti i najpoznatiju: onu odmetnutog ruskog špijuna Aleksandra Litvinenka, koji je skovao termin "mafijaška država" za Putinovu Rusiju. Doduše, njegova smrt 2006. i nije posebno sumnjiva jer su britanski istražitelji utvrdili da je umro od posljedica trovanja nakon što su mu ruski agenti u Londonu podmetnuli polonij u čaj. Na sličan način je 2018. zamalo stradao i bivši ruski špijun Sergej Skripal, no njega i njegovu kćer su britanski liječnici uspjeli spasiti. 

"S obzirom na dugu povijest kleveta i optužbi koje su se iznosile protiv Le Mesuriera i Bijelih kaciga, mogućnost prljave igre mora biti dio turske istrage o njegovoj smrti", izjavio je Amnesty International, pozivajući na "iscrpnu istragu". 

Isto tako, ovo nije prvi put da rusko ministarstvo vanjskih poslova, kao i razna ruska veleposlanstva diljem svijeta, na društvenim mrežama objavljuje poruke koje se najbolje mogu opisati kao trolanje - uglavnom o svom glavnom protivniku SAD-u i njegovim saveznicima poput Velike Britanije. 

U slično trolanje povremeno se upušta i rusko veleposlanstvo u Zagrebu, kao kad je u lipnju ove godine objavilo popularni mem o tome kako je Iran okružen američkim vojnim bazama. 

Propagandna kampanja o ratu u Siriji i sirijskim spasiocima

Kada ne trola, ruska diplomacija se na društvenim mrežama, ali često i uživo, bavi dezinformiranjem i širenjem teorija zavjera o temama koje se tiču Rusije. U istim aktivnostima energično sudjeluju i ruski mediji poput televizije na engleskom jeziku RT ili portala Sputnik. Takva tema je, naravno, i rat u Siriji. 

Zajedno s vojnom intervencijom na strani savezničkog režima Bašara al-Asada, koja je bila presudna za njegov opstanak, Rusija već godinama dezinformacijama i teorijama zavjera zamagljuje istinu o ratu, negirajući izgledne ratne zločine koje su nad civilima na pobunjeničkom teritoriju počinile sirijske, ali i ruske snage.

Mješavinom izrugivanja i negiranja uvjeravaju međunarodnu javnost da su opsežno dokumentirana bombardiranja bolnica, škola i stambenih zgrada, napadi kemijskim oružjem, kao i sustavno zatvaranje, mučenje i ubijanje disidenata i protivnika režima zapravo fabrikacija iz američke radionice. 

U toj propagandnoj kampanji jedna od glavnih meta upravo su Bijele kacige.Ova neslužbena organizacija sirijske civilne zaštite organizirana je i operirala na područjima izvan kontrole režima, gdje nije bilo državnih službi koje bi spašavale i odvozile na tisuće ranjenih i mrtvih koji su stradali pod bombardiranjem sirijske vojske i njenih ruskih i iranskih saveznika. 

Izravna ili neizravna žrtva Kremlja?

Isto što rusko ministarstvo vanjskih poslova tvrdi za kosovske pobunjenike tijekom rata protiv režima Slobodana Miloševića, tvrdi i za pobunjenike protiv sirijskog režima - da su svi odreda prikriveni pripadnici Al-Kaide ili ISIS-a.

A za spasioce koji su u nemogućim uvjetima i pod cijenu stotina poginulih članova spasili na desetke tisuća ljudi, izvlačeći ih iz ruševina nastalih ruskim i sirijskim bombama, Rusija tvrdi da su u sprezi s Al-Kaidom, da su u službi Velike Britanije ili SAD-a, pa čak i da su sudjelovali u insceniranju kemijskih napada, bilo lažnih ili izvedenih pod "lažnom zastavom", kako bi svalili krivnju na Asada.

O tome je pisala i optužbe temeljito pobila, među ostalima, i istraživačka stranica Bellingcat. Sve to nije zaustavilo blaćenje spasioca, a činjenica da svoje akcije spašavanja često snimaju i da su bili i tema Oscarom nagrađenog dokumentarnog filma "Bijele kacige" samo je dodatno potaknula podrugljive tvrdnje da se radi o glumcima. Ako Le Mesurier i nije bio izravna žrtva ruske likvidacije, onda je bio neizravna žrtva nemilosrdne ruske propagande - koja očito prolazi nekažnjeno.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.