Znanstvenici: Maske bi mogle djelovati kao cjepivo

Foto: Epa

KAKO se pandemija koronavirusa i dalje nastavlja širiti, jedna od metoda kontrole zaraze mogla bi biti nošenje zaštitnih maski na globalnoj razini.

Naime, raširena uporaba maski mogla bi pomoći u smanjenju težine bolesti i osigurati da veći udio novih infekcija bude asimptomatičan, odnosno bez simptoma. Ako se ova hipoteza potvrdi, univerzalno nošenje maski moglo bi postati oblik zdravstvene intervencije koji bi stvorio imunitet i time usporio širenje virusa dok čekamo cjepivo, piše The New England Journal of Medicine.

Dosadašnja istraživanja prijenosa raznih respiratornih virusa pokazala su da maske mogu zaštititi nositelja jer u nekoj mjeri blokiraju ulazak virusnih čestica u naš dišni sustav. Epidemiološka ispitivanja provedena diljem svijeta, posebice u azijskim zemljama koje su se navikle na nošenje zaštitnih maski tijekom pandemije SARS-a 2003., sugeriraju da postoji jaka veza između proširenog nošenja maski i kontrole pandemije. Nedavni podaci iz Bostona pokazali su da se među zdravstvenim djelatnicima smanjila infekcija koronavirusom nakon što je krajem ožujka u općim bolnicama uvedeno univerzalno nošenje maski.

Čest uzrok težih simptoma: Veliko virusno opterećenje

Za koronavirus je poznato kako uzrokuje velik raspon kliničke slike, od potpunog nedostatka simptoma do upale pluća ili smrti. Nedavne virološke i epidemiološke spoznaje pokazuju da nošenje maski može smanjiti težinu oboljenja među zaraženima covidom-19.

Ta je hipoteza u skladu s teorijom virusne patogeneze, prema kojoj je težina bolesti proporcionalna primljenom virusnom teretu (odnosno količini zaraznih čestica). Znanstvenici još od 1938. istražuju, prvenstveno na životinjama, koncept smrtonosne doze virusa, odnosno doze pri kojoj umire 50% izloženih zarazi (LD50).

Kod virusnih infekcija u kojima imunološka reakcija igra veliku ulogu u kliničkoj slici, kao što je slučaj kod koronavirusa, visoke doze virusnog opterećenja mogu disregulirati imunološku obranu, povećavajući time ozbiljnost bolesti.

Ako virusno opterećenje, odnosno količina unesenih zaraznih čestica, utječe na ozbiljnost zaraze koronavirusom, onda je nošenje zaštitnih maski važan faktor zaštite od ozbiljnih simptoma infekcije covidom-19. Budući da maske filtriraju neke kapljice koje sadrže virus (kapacitet filtriranja ovisi o vrsti maske), njihovo nošenje može smanjiti potencijalni unos virusa.

Nošenje maski – veći broj blažih oblika zaraze

Britanski Centar za kontrolu i prevenciju bolesti procijenio je sredinom srpnja da je tipična stopa asimptomatske infekcije koronavirusom 40%, ali da je stopa asimptomatskih zaraza bila viša od 80% u onim područjima gdje je bilo obavezno nošenje zaštitnih maski. Jedan drugi eksperiment, koji se provodio na sirijskim hrčcima, simulirao je nošenje maski na životinjama i pokazao da su se hrčci sa simuliranim maskama rjeđe inficirali virusima. Dodatno, ako su se i zarazili, nisu imali simptoma (bili su asimptomatski) ili su imali blaže simptome od hrčaka bez zaštite.

Liječnici žurno iščekuju cjepivo protiv covida-19 ne samo zbog prevencije zaraze već i zbog sekundarnog ishoda cijepljenja – smanjenja težine bolesti. Već bi povećani udio slučajeva u kojima je bolest blaga ili asimptomatska bio smatran pobjedom u javnom zdravstvu.

Primjerice, u slučaju pojave žarišta na argentinskom kruzeru gdje su putnici dobili kirurške maske, a osoblje N95, stopa asimptomatske infekcije iznosila je 81%, za razliku od 20% u ranijim žarištima na drugim kruzerima gdje maske nisu bile obavezne.

Dodatno, tijekom dva nedavna žarišta u američkim pogonima za preradu hrane gdje su svi radnici svakodnevno dobivali maske i morali ih nositi, udio asimptomatskih infekcija među više od 500 zaraženih bio je 95%. Stope smrtnosti u zemljama koje su uvele univerzalno ili obavezno nošenje maski ostale su niske, čak i nakon porasta broja zaraženih nakon ukidanja lockdowna.

Dok čekamo rezultate ispitivanja cjepiva, dobro je došla bilo koja javno-zdravstvena strategija koja može povećati udio asimptomatskih infekcija i smanjiti stopu smrtnosti, a sve je više dokaza da bi univerzalno nošenje maski moglo imati takav efekt.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.