Ovo su nam trenutno najbolji kalupi za kuglofe koji se mogu naći (plus top recepti)
BILO da je ljeto ili zima, kuglof nam se jede uvijek. Imamo doma sto kalupa, ali još jedan uvijek dobro dođe, makar bio gotovo identičan ovima koje već imamo kod kuće. Ono što nam je jako važno je da se smjesa tijekom pečenja ne zalijepi, da se kalup lako čisti i da potraje.
Naravno, nikad po njemu ne stružemo oštrim predmetima niti lupkamo o radnu plohu kako ne bi izgubio oblik, naročito ako ima dosta izražene ukrasne bridove. Osim ako je riječ o nekom provjerenom silikonskom kalupu, smjesu za kuglof nikad ne ulijevamo ako on prvo nije nauljen i pobrašnjen.
Najlakše je to učiniti tako da suncokretovo ili biljno ulje kuhinjskim ubrusom razmažete po unutrašnjosti kalupa pa unutra uspete par žlica oštrog brašna i obložite njime kalup sa svih unutarnjih strana.
Umjesto ulja se može koristiti i maslac, no mora biti skroz omekšan kako bi sloj bio nanesen tanko i potpuno ravnomjerno, a oštrom brašnu dajemo prednost pred glatkim jer je mrvicu krupnije i upravo se zbog toga lakše "rasprostrani" po ulju, ne stvarajući nikakve grudice ili nabore koji kasnije, kad se kuglof ispeče, ne izgledaju dobro.
U nastavku ćemo vam prvo predstaviti svoje trenutne favorite, a sada su to četiri vrlo različita kalupa, od kojih je svaki pogodniji za konkretnu smjesu od onog drugog. Redom su to Zenkerov klasik, Ikein space šatl, silikonski ziheraš i Dr. Oetkerov kičasti must-have. Zatim idemo na naše provjerene recepte kako biste imali ideju što peći ako nabavite neki od ovih kalupa ili ih možda već imate.
1. Zenkerov klasik
Svaka kuhinja i svaki (amaterski) slastičar ili entuzijast mora imati jedan limeni, neprianjajući kalup za kuglof promjera 22 centimetra. Ovaj marke Zenker košta 12 eura u Emmezeti, i stvarno vrijedi tih 12 eura, a realno i više, jer to je jedno pravo "peri-deri" kuhinjsko pomagalo.
Nemojte strugati po njemu nečim oštrim, nemojte ga ubijati u perilici posuđa i bacati po smočnici. Pazite ga i mazite, a on će vam vraćati višestruko, i to godinama.
2. Ikein space šatl
Ikea ima novost u sekciji s kalupima za kolače, a to su ovi kalupi za kuglof jako neobičnog oblika ili kako bi oni rekli - oblika dijamanta. Nemaju karakterističnu rupu u sredini, ali prekul su. Podnose temperaturu do 225 stupnjeva, mogu se prati u perilici posuđa i staviti u zamrzivač, tako da su idealni za neke fine sladoledne torte. Košta 16 eura.
3. Silikonski ziheraš
Silikonski su kalupi jako dobri za kuglofe koje je teže odvojiti od stranica. Znate one drame kad pečete kuglof u koji ste ubacili previše borovnica, malina ili komadića jabuke, pa se to zalijepilo za kalup, pa čupaj što se iščupati i spasiti može... Uglavnom - to nikako ne želimo, a ovakvi kalupi mogu pomoći.
Kako god, nikad nemojte ispečeni kuglof vaditi iz kalupa dok je još vruć jer tada lakše puca. Neka se malo prohladi, a onda ga pažljivo odvojite nožićem od kalupa po rubu, bez da izgrebete kalup, okrenite i nježnim pokretima istresite na tanjur ili dasku.
Još jedan plus kod ovakvih kuglofa je to što se mogu koristiti za lijepe glazure, ali i kao kalup za neke druge kolače, koje je teže vaditi iz kalupa jer su krhki. Mi smo ovaj silikonski od Dr. Oetkera našli u Slatkom svijetu gdje košta 15 eura.
4. Dr. Oetkerov kičasti must-have
Malo nas podsjeća na neku katedralu, no ne na loš način. Imamo i još jedan Dr. Oetkerov kalup za kuglof iz ove linije i odličan nam je. S obzirom na silne utore, dajte si vremena kod pripreme kalupa za smjesu - dobro nauljite pa pobrašnite sve te male plohe, kako kod vađenja ne bi bilo suza.
Još jedan savjet - kod ovakvih kalupa sa specifičnim oblicima i isturenim dijelovima, nemojte u baznu biskvitnu smjesu stavljati nikakvo voće puno vode ili slične dodatke koji bi tijekom pečenja mogli pasti na dno, zalijepiti se i uništiti taj impresivni vizualni dojam kojem ovakvi primjerci prvenstveno i služe.
Sam kalup je dosta težak, da se ne iznenadite kad uzmete kutiju u ruke, a mi smo ga našli, baš kao i onaj silikonski ziheraš s broja 3, u Slatkom svijetu, gdje košta 40 eura. Da, skup je, ali to je zato što je ovakve oblike gotovo pa nemoguće naći kod drugih proizvođača.
Naši provjereni recepti za kuglofe
Ovdje možete naći klasike s Index Recepata koje naši čitatelji obožavaju. Hit je onaj s narančom i svježim sirom, a za sve koji kod kuće nikad nemaju puno sastojaka, pun pogodak bit će ovaj jednostavni za koji vam ne treba brdo sastojaka.
Tko doma nema kuhinjsku vagu, bit će oduševljen receptom za kuglof na žlice, a oni koji u svakom kolaču vole naći koju grožđicu, obožavat će naš sočni kuglof s grožđicama. Ne volite grožđice? Nema problema, imamo i recept za kuglof s makom, ali i kiselkastim višnjama iz kompota.
Kuglof od naranče i svježeg sira
Kuglof s višnjama
Jednostavni kuglof
Kuglof s grožđicama
Mramorni kuglof na žlice
Kuglof od maka i limuna
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati