Kako je Albanac donio burek u Bronx
AKO SE NAĐETE u njujorškoj četvrti Bronx i poželite jedan fini, topli burek, posjetite Tony & Tinas Burek Pizzu, koju vodi Albanac Filip Kajtazi. Nije neuobičajeno da se u Americi mogu kušati neka jela s ovih prostora, no ova je priča posebna jer je upravo Filipov otac donio prvi burek u Ameriku.
Tony & Tinas Burek Pizza nudi fine bureke s mesom, feta i ricotta sirom ili špinatom, a radi od 1992. godine. Sve je krenulo kad se Filipov otac Nike Kajtazi doselio u New York davne 1974. godine i počeo raditi u pekarnici, da bi 1989. godine konačno otvorio svoju buregdžinicu, i to baš preko puta ove koja postoji i danas.
Recept za burek koji se prenosio s generacije na generaciju
Obitelj Kajtazi pravi bureke po receptu koji se u njihovoj obitelji prenosi s generacije na generaciju. Filip kaže da je dio njega htio raditi ovdje jer je njegov otac sve pokrenuo i htio mu je pomoći, a dio njega htio je probati nešto drugo. Na kraju je ipak ostao ovdje, a kaže i da se nada da će ovo mjesto raditi i idućih pet godina, bio on tu ili ne.
U videu objašnjava kako se burek pravi od jufke, a ne od tijesta za pizzu, ali i da ga je puno teže pripremiti. Osim toga, otkrio je i da mu je najdraži burek onaj sa špinatom. "Odrastao sam u siromaštvu. Nismo imali za meso pa smo jeli špinat. Odrastao sam na tome", rekao je.
Za kraj je dodao da je njihov burek originalan i da je njegova obitelj prva donijela burek iz Albanije sve do SAD-a. "Tko god je došao poslije nas, kopira nas. Mi smo tvorci bureka u Americi", kaže.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati