Sjećate li ih se? Bile su hit prije dvadesetak godina - kod kuće i u slastičarnicama
ŠAUMROLE su desert koji je kod nas vrhunac svoje popularnosti imao prije dvadesetak godina. Bio je to hit-kolač koji se pripremao za svečanije prilike i proslave, a bile su u ponudi mnogih slastičarnica. Radi se o slastici koja zapravo potječe iz Njemačke i Austrije, a u originalu se naziva Schaumrollen. Prijevod doslovno opisuje ovaj kolač - "zarolane pjenice".
Sastoji se od rolice, odnosno tubice od lisnatog tijesta, koje se u originalu puni bavarskom kremom, meringom ili kremom od šlaga.
Inače, osim originalnog njemačkog imena, šaumrole nose još jedno ime - Schillerlocken. Priča vodi do portreta slikara Antona Graffa i njegovog portreta Friedricha Schillera, njemačkog pjesnika. Slika prikazuje pjesnika u opuštenoj pozi, no na njemu je najzamjetnija bila njegova frizura, odnosno zlatne lokne. S vremenom je ovaj portret postao poznat, a dao je i inspiraciju za naziv popularne slastice koja je svojim oblikom doista podsjećala na formu njegovih uvojaka.
U nastavku vam donosimo recept za jednostavne "pjenaste rolice", a ovisno o vremenu koje imate - pripremite ih s kremom sličnom kremi za kremšnite ili jednostavnom verzijom sa šlagom.
Potrebni sastojci
Pripremite sljedeće sastojke - navodimo dvije opcije za punjenje, jedna je sadržajnija, a druga je puno jednostavnija:
- lisnato tijesto za tuljce.
Za kremu poput kreme za kremšnite:
- jaja
- šećer
- vanilin šećer
- gustin
- limun
- mlijeko
- maslac.
Za jednostavniju kremu sa šlagom:
- slatko vrhnje
- šećer u prahu
- rum.
Kako se pripremaju
Krenite s tuljcima (rolicama) - razvaljajte jedan komad lisnatog tijesta, pa ga izrežite na trakice i spiralno motajte oko svakog limenog kalupa za šaumrolne. Od jednog komada lisnatog dobit ćete 12 tuljaka, pa ponovite postupak za sve. Složite ih na lim za pečenje i ispecite.
Za to vrijeme zakuhajte mlijeko, a bjelanjke umutite u čvrst snijeg. Žumanjke pjenasto umutite sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte koricu limuna i gustin i razrijedite s nekoliko žlica mlijeka koje ste izdvojili iz mlijeka koje se kuha. U žumanjke ulijevajte vruće mlijeko, pa upalite mikser i lagano miksajte dok se krema ne zgusne. Na kraju dodajte maslac, pa maknite s vatre i umiješajte snijeg od bjelanjaka. Kremu ohladite pa punite tuljke i na kraju ih posipajte šećerom u prahu.
Ako pak, želite jednostavnije punjenje - istucite slatko vrhnje u čvrst šlag, dodajte šećer i rum i napunite tuljce.
Detaljan recept nalazi se ovdje.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati