Francuski chef izvadio je čokoladni biskvit prerano iz pećnice i stvorio hit desert

LAVA cake, poznat i kao tekući čokoladni kolač ili molten chocolate cake, francuska je slastica koja se sastoji od čokoladnog biskvita s tekućom čokoladnom jezgrom. Karakterističan je po razlijevanju čokolade kada ga prerežete, zbog čega je i nazvan "lava".
Obično se priprema od pet osnovnih sastojaka: maslaca, jaja, šećera, čokolade i brašna. Maslac i čokolada otapaju se zajedno, dok se jaja i šećer miksaju do guste smjese. Zatim se spoje obje smjese, dodaju ostali sastojci, pa se sve izlije u podmazane kalupe. Kolačići se peku kratko na visokoj temperaturi, obično oko 10 minuta, kako bi se postigla tekuća sredina kolača.
Postoje različite priče o podrijetlu lava cakea - francuski chef Michel Bras izjavio je kako je kolač izmislio 1981. godine, inspiriran obitelji koja se grijala uz vruću čokoladu nakon skijanja. Tu je i priča chefa Jean-Georgesa Vongerichtena, koji pak tvrdi kako je sličan desert stvorio 1987. godine u New Yorku, tako što je slučajno izvukao čokoladni biskvit iz pećnice prije vremena te je otkrio kako je sredina ostala tekuća.
Kako god bilo, danas je ovo cijenjen kolač omiljen zbog jednostavne pripreme, a impresivnog izgleda i dinamike koju pruža razlijevanjem čokolade iz kolača. Pripremite ga svojim ukućanima ili gostima i garantiramo vam da će se oduševiti.
Potrebni sastojci
- tamna čokolada
- maslac ili kokosovo ulje
- šećer
- brašno
- jaja
- žumanjak
Kako se priprema
U posudi iznad lonca s vodom otopite čokoladu i maslac. U drugoj posudi izmiksajte jaja i šećer.
Kada ste sjedinili jaja i šećer, prelijte ohlađenu čokoladu u posudu s izmiksanim jajima i izmiješajte.
U smjesu dodajte brašno, još jednom izmiješajte, pa pripremite keramičku posudu. Premažite ju maslacem i lagano posujte brašnom, pa pažljivo ulijte smjesu u nju.
Pecite desetak minuta te servirajte dok je kolač još vruć kako bi unutrašnjost ostala tekuća.
Detaljan recept s točnim mjerama sastojaka pronađite ovdje.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati