Najpopularnije dijete: Dijeta prema glikemijskom indeksu
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: 123rf
Cilj
Gubitak težine, bolja kontrola šećera u krvi, zdravlje srca.
Tvrdnja
Izgubit ćete ismršaviti li zadržati željenu kilažu, te ćete i smanjiti rizik od srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2.
Teorija
Jedući dobre ugljikohidrate - mekinje, žitarice i puno voća i povrća, kao što su jabuke i mrkve, kontrolirate apetit i odgađate glad, te se potiče mršavljenje. Loši ugljikohidrati, poput bijelog kruha i instant pire od krumpira, brzo se probavljaju i budu pušteni u krvotok, čineći vas gladnima vrlo brzo. Glikemijski indeks (GI) je mjera za učinak ugljikohidrata na šećer u krvi. Dobri ugljikohidrati imaju manji glikemijski indeks. Oni se probavljaju polako, tako da se osjećate punije i duže ste siti.
Izgleda jednostavno - sve što trebate znati je gdje se između O i 100 GI nalaze različiti ugljikohidrati. Možete se zasititi na niskim GI ugljikohidrata (55 i ispod), jesti manje količine srednjeg GI ugljikohidrata (56 do 69) i grickati velike GI ugljikohidrata (70 i više godina). Popisi ugljikohidrata u svakoj kategoriji su dostupni online. Osim gnjavaže oko popise za hranu čije GI indeks ne znate ili ste zaboravili, nema drugih pravila - nema vaganja ili mjerenja. GI rangira samo namirnice koje sadrže ugljikohidrate, pa meso, riba i perad, primjerice, nemaju GI brojeve. Sami odlučujete što vaša prehrana treba uključivati.
Mnogi stručnjaci kažu da je GI pristup dovodi do zabluda (neka junk hrana ima niski GI) i ne mogu predvidjeti sa sigurnošću kako će specifična hrana - ili kombinacije namirnica - utjecati na razinu šećera u krvi, jer različite kombinacije namirnica, pa čak i temperatura kuhanja mogu promijeniti GI.
Primjer dnevnog menija
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Za doručak, jedu se zobene pahuljice, ječam ili mekinje; za ručak, sendvič s kruhom od integralnog brašna; i za večeru, jede se lagana salata.
Koliko to košta?
Teško je reći. Proizvodi od cjelovitih žitarica, voće i povrće - općenito je skuplje od visoko procesuirane hrana poput bijelog kruha, slatkih žitarice i slatkiša.
Hoćete li izgubiti na težini?
Tekst se nastavlja ispod oglasa
GI dijeta pokazuje kratkoročan gubitak težine, ali ne puno više od drugih. Tvrdnja da jela s niskim GI su ključ mršavljenja je još uvijek sporna.
Kako je lako slijediti?
Umjereno teško. Nemoguće je naći informacije za GI za baš svu hranu.
Zdravlje i prehrana
GLIKEMIJSKI indeks-dijeta razlikuje "dobre" ugljikohidrate od "loših“. GI rang uvijek ne odražava koliko je hrana hranjiva - ona može biti puna šećera, kalorija i zasićenih masti, a još uvijek imati nizak GI. Stručnjaci se slažu da se prateći ovu dijetu susrećete s ozbiljnim zdravstvenim rizicima.
Ovo je .
Homepage nacije.
ovdje. Atraktivne fotografije i videe plaćamo.
Imate važnu priču? Javite se na desk@index.hr ili klikom
Želite raditi na Indexu? Prijavite se
Tražimo sadržaj koji
bi Vas mogao zanimati
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
Učitavanje komentara
Tražimo sadržaj koji
bi Vas mogao zanimati
bi Vas mogao zanimati