Dean Martin toliko je obožavao ovo jelo da ga je opjevao, vole ga i Hrvati
LEGENDARNI pjevač Dean Martin u svojoj je pjesmi That's Amore opjevao dva talijanska jela - pizzu i "pasta e fasul", odnosno paštu fažol ili tjesteninu s grahom, a upravo je to jelo njemu bilo najdraže.
Dean Martin najviše je volio pašta fažol koji je pravila njegova majka Angela, a to je otkrila njegova kći Deana Martin, koja je i podijelila taj slavni recept kada je gostovala u emisiji Hallmark Channel Home & Family 2016. godine.
"Moj je otac jako volio ovo jelo i baka me naučila kako ga napraviti", rekla je Deana i prisjetila se koliko se njezin otac razveselio kada mu je pripremila ovo jelo za Božić, 30 godina nakon smrti njegove majke.
Tajni sastojak
Što je tako posebno u jelu koje je majka Deana Martina pripremala svake nedjelje? Naime, ovo jelo sadrži jedan tajni sastojak, i to onaj koji nije toliko uobičajen za ovo talijansko jelo, a riječ je o cimetu.
Osim malo cimeta, u ovo jednostavno jelo ide samo nekoliko osnovnih sastojaka koje svatko sigurno ima u svojoj kuhinji - luk, grah, sitna tubetti tjestenina i ribani parmezan (uz, naravno, vodu i začine). U nastavku pronađite recept.
Recept za omiljeno jelo Deana Martina
Za tjesteninu s grahom kakvu je pravila majka Deana Martina trebat će vam ovi sastojci:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 nasjeckani luk
- 800 g graha iz konzerve
- 1.5 l vode
- malo soli i papra
- prstohvat cimeta
- 250 g tjestenine
- ribani parmezan
Zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i pirjajte, povremeno miješajući, dok ne omekša i postane proziran. Dodajte grah, vodu, sol, papar i cimet pa dobro promiješajte. Poklopite i pustite da zavre.
Kuhajte 15 minuta, zatim smanjite vatru i pirjajte sat i pol uz povremeno miješanje i dodavanje vode. Zatim dodajte tjesteninu i kuhajte dok ne bude al dente. Maknite s vatre i poslužite sa sirom.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati