Donosimo popis hrane koju biste po ovim vrućinama trebali izbjegavati
TOPLINSKI VAL vjerojatno je najgora stvar koju vežemo za ljeto, posebno ako niste na moru ili ako kod kuće nemate bazen u kojemu biste se mogli rashladiti. Tko nije na moru, dane vjerojatno provodi u zatvorenom, pod klimom ili s ventilatorom, no jeste li znali da se rashladiti možete i s pomoću određenih namirnica?
Postoji cijeli popis namirnica koje bi u vrijeme ljeta bilo dobro jesti, a u tu kategoriju spada i voće poput banana, jagoda, lubenica, kivija i marelica. Dobro je jesti i povrće poput gljiva, krastavaca, tikvica, rajčica, šparoga, zelene salate i patlidžana, ali i mliječne proizvode, poput mlijeka i jogurta, vrhnja i sira.
Koju hranu izbjegavati?
Što onda izbjegavati, sigurno se pitate. Za početak, za vrijeme visokih temperatura trebalo bi izbjegavati tešku, masnu i pečenu hranu. Umjesto, primjerice, pohanog mesa, radije odaberite ribu ili pečenu piletinu ili puretinu, uz puno povrća i salata.
>> Top-lista Index Recepata: 20 apsolutno genijalnih ljetnih jela
Šećer bi također trebalo izbjegavati, uključujući zaslađene gazirane napitke, alkohol i kofein. Umjesto toga, ljeti je najbolje rashladiti se vodom, a umjesto slatkiša, odaberite voće, poput bresaka, marelica, lubenica ili kivija.
Velike vrućine i ljuta hrana također ne idu zajedno pa, barem dok toplinski val ne prođe, bilo bi dobro izbjegavati ljute namirnice poput luka, češnjaka, crnog papra, đumbira i jako začinjenih jela.
Što kuhati kada vladaju vrućine?
Po ovakvim temperaturama nikome nije do kuhanja, pa smo pripremili nekoliko kolekcija recepata idealnih za ljeto. S ljetnim salatama ne možete pogriješiti, a OVDJE pronađite čak 33 super recepata za salate koje će vas spasiti od ovih vrućina.
Ljeto je ujedno i sezona tikvica, koje možete pripremiti na razne načine, a OVDJE smo izdvojili 25 ljetnih recepata s tikvicama koja će se posebno svidjeti ljubiteljima ovog povrća.
>> Rižoto je idealno ljetno jelo. Imamo 18 odličnih recepata
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati